ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:37
 

Φθινόπωρο ενόψει

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Τελειώνει σιγά σιγά η καλοκαιρινή ραστώνη. Ξεκινήσαμε όλοι, άλλοι με λιγότερο κέφι, άλλοι με περισσότερο, να προγραμματίζουμε τους επόμενους μήνες. Για πολλούς άλλωστε, και για μένα σίγουρα, ο Σεπτέμβρης είναι η απαρχή μιας νέας χρονιάς.

Σε αυτή λοιπόν την νέα χρονιά, θα μας περιμένουν πολλές προκλήσεις. Κυρίως στο μέγιστο θέμα, στο Κυπριακό. Η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να αποστείλει την ειδική σύμβουλό του, την κα. Λουτ, για να ανιχνεύσει τις προθέσεις όλων των εμπλεκομένων, συμπίπτει χρονικά και με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, όταν στην Νέα Υόρκη θα είναι όλοι, η κα. Λουτ θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα. Δεκαπέντε μέρες μετά, βάσει του ψηφίσματος ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χρειάζεται να είναι έτοιμη και η γραπτή έκθεση.

Την ίδια περίοδο, θα έχουμε εξελίξεις και σε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Στο κεφάλαιο της ενέργειας. Αν απομονώσουμε τις εξελίξεις στο Κυπριακό από αυτές στην ενέργεια, το ενεργειακό ημερολόγιο της χώρας μας, γράφει πως τον Νοέμβριο θα διενεργηθεί διερευνητική γεώτρηση από την ΕΧΧΟΝ ΜΟΒIL. Τα δύο όμως συνδέονται. Η μη ομαλότητα στην ΑΟΖ μας δεν θα επιτρέψει την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, την ίδια ώρα που η έναρξη της διαπραγμάτευσης θα λειτουργήσει ως θετικός παράγοντας στην πολύπλοκη εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή μας. Όλα αυτά, χωρίς να έχουμε εμπλέξει στην εξίσωση και στην συζήτηση τα ευρύτερα ζητήματα της τουρκικής οικονομίας αλλά και της πολεμικής, μέχρι σήμερα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Όσο πλησιάζουμε και μικραίνουμε τον κύκλο, θα δούμε και τις προκλήσεις στο εσωτερικό. Παιδεία, υγεία, το στοίχημα στην οικονομία και η επόμενη μέρα στο τραπεζικό πεδίο δημιουργούν μια πολύ δύσκολη ισορροπία. Σίγουρα υπήρξαν και περίοδοι που ήταν ακόμη πιο σκληρές. Το ζητούμενο δεν είναι να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι είτε από την μια πλευρά είτε από την άλλη. Και σίγουρα δεν πρέπει να αναζητούνται νικητές και ηττημένοι στο πολιτικό σκηνικό. Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την κοινωνία, για τους πολίτες. Για του μαθητές στην παιδεία, για τους ασθενείς στην υγεία.

Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να είμαστε όλοι ειλικρινείς στο έπακρο. Και να τολμήσουμε να πούμε αλήθειες. Σε ό,τι αφορά στα της παιδείας, ο διάλογος που θα γίνει αυτή τη βδομάδα θα πρέπει να είναι ουσιαστικός και καταληκτικός. Όχι γιατί δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά γιατί η διαρκής αντιπαράθεση δεν βοηθά κανέναν. Και σίγουρα δεν βοηθά τους μαθητές. Σε ό,τι αφορά στα της υγείας, η αντιπαράθεση μέσω ανακοινώσεων σίγουρα δεν βοηθά. Και εδώ χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς. Τα χρονοδιαγράμματα είναι γνωστά σε όλους εδώ και δεκαπέντε μήνες. Με την υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε, και σίγουρα δεν μπορούμε να λέμε μισές ή καθόλου αλήθειες.

Το φθινόπωρο λοιπόν θα είναι ζεστό. Όλα τα μέτωπα που θα το ζεσταίνουν, τόσο το Κυπριακό και η ενέργεια όσο και στο εσωτερικό, είναι μέτωπα σημαντικά. Στα σημαντικότερα, στο εθνικό μας θέμα χρειάζεται να είμαστε, και είμαστε, ξεκάθαροι πως θέλουμε να συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση από εκεί που μείναμε στην Ελβετία στην βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα. Στα ενεργειακά, χρειάζεται να συνεχίσουμε τους σχεδιασμούς και το πρόγραμμά μας με τρόπο που να ενισχύουμε το επιχείρημα πως τα αποθέματά μας είναι ευλογία και όχι κατάρα για την επίλυση του μέγιστου ζητήματός μας. Και σίγουρα, για την σωστή διαχείριση όλων των ζητημάτων χρειάζεται καθαρό μυαλό και τολμηρές αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Σχόλια αναγνωστών

Καθηγητής Γυμνασίου θετικός στο νάρκοτεστ στη Λεμεσό

«αμάν κακό!!!! δηλαδή, κατά τον αρθρογράφο οι ολλανδοί, πορτογάλλοι, ισπανοί, βέλγοι, ελβετοί, ιταλοί, ...»
αγια ολαν  |  15:50

Χλωρακιώτης: Από τη ΣΠΕ Στροβόλου τα δάνειά μου των 18 εκατ. ευρώ

«το ότι σεν είσαι στην φυλακή είναι το πρόβλημα αυτού του τόπου....»
Αρμαγεδών  |  13:09

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση