ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λάθη και παραλείψεις

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

«Τους τελευταίους τρεις σχεδόν μήνες καταφέραμε να πολώσουμε το κλίμα, ανταλλάσσοντας βαριές κουβέντες. Φτάσαμε να πιαστούμε στα χέρια για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, μεταφορικά και κυριολεκτικά».

Ο μόνος τρόπος να αποφύγεις να κάνεις λάθη στη ζωή είναι να μην κάνεις τίποτα. Προς έκπληξη πολλών, στην πολιτική η απραξία και η αποχή, έχουν συχνά μεγαλύτερο κόστος. Οι παραλείψεις αφήνουν άλλωστε τη χείριστη των εντυπώσεων στους πολίτες, ακόμη και όταν συγκρίνονται με σφάλματα. Άλλωστε, για τον ορθολογισμό τα είπαμε. Πράξη ορθολογισμού είναι και η παραδοχή των λαθών.

Σίγουρα το πολιτικό λάθος δεν περιορίζεται στην ψήφιση των κανονισμών για τις εγκυκλίους στη Μέση Εκπαίδευση, με την τροπολογία για το Ενωτικό Δημοψήφισμα ή το πολιτικό ατόπημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ να απέχει της ψηφοφορίας. Στο τελευταίο συμφωνούν εξάλλου όλες οι πλευρές στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση. Για όλα αυτά ο ΔΗΣΥ πλήρωσε το ανάλογο πολιτικό κόστος. Μάλιστα, όταν η ηγεσία του ΔΗΣΥ τόλμησε να παρέμβει για να διορθώσει το λάθος με ένα διπλωματικό μαραθώνιο, με νομοθετική πρωτοβουλία και ακόμα και με προσωπική παρέμβαση του Αβέρωφ Νεοφύτου στον Ακιντζί πλήρωσε βαρύτατο και δυσανάλογο πολιτικό τίμημα.

Τους τελευταίους τρεις σχεδόν μήνες καταφέραμε, όλοι ανεξαιρέτως όσοι αποτελούμε τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, να πολώσουμε το κλίμα, ανταλλάσσοντας βαριές κουβέντες. Φτάσαμε να πιαστούμε στα χέρια για το ενωτικό δημοψήφισμα, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Δεν είναι άμοιροι ευθυνών ακόμη και όσοι καταψήφισαν το ενωτικό δημοψήφισμα στην Ολομέλεια εκείνη την Παρασκευή. Το ΑΚΕΛ φρόντισε ένα ζήτημα του οποίου αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία, καθώς επίσης και τον πραγματικό αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία, να το προβάλλει δεόντως ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους. Πώς άλλωστε βρέθηκαν κάποιοι Τουρκοκύπριοι να «κραδαίνουν» τα πρακτικά της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας σε διαδικτυακές συζητήσεις.

Αντηχούσαν και στις δύο πλευρές οι αιτιάσεις του ΑΚΕΛ. Άργησαν αλλά κατάλαβαν τη ζημιά που προκάλεσε αυτή η ενέργεια. Σίγουρα η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση αποδίδεται στο γεγονός ότι το ΑΚΕΛ αναζητεί διακαώς διέξοδο διαφοροποίησης από τον μπαμπούλα της συμπόρευσης με τον ΔΗΣΥ, ενώ σημαντικό ρόλο θεωρεί ότι παίζει η στάση του στο θέμα και στην εξιλέωση του κόμματος της αριστεράς στην αντίληψη των Τουρκοκυπρίων.

Από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, ο κ. Ακιντζί επηρεασμένος από το σκληρό κλίμα του τουρκικού δημοψηφίσματος φρόντισε να ανταλλάξει το ενωτικό δημοψήφισμα με επικοινωνιακούς πόντους αντί να φροντίσει να γίνει ηγέτης παγκύπριας εμβέλειας ή να αναζητήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το καλύτερο αποτέλεσμα για την κοινότητά του. Αυτό το …άγκρισμα ο Μουσταφά Ακιντζί το πληρώνει σε φίλους τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Το δημοψήφισμα τελείωσε τόσο στην Τουρκία όσο και το Ενωτικό στην Κύπρο. Μαζί ξεγύμνωσαν τον Ακιντζί και φανέρωσαν τις αδυναμίες του αλλά και τις ανισορροπίες που επικρατούν στο πολιτικό περιβάλλον στα Κατεχόμενα. Εξάλλου, το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν κινδυνεύει άμεσα να προσαρτηθεί από κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας και αυτό το καταλαβαίνει οποιοσδήποτε εξωτερικός παρατηρητής όσο επιδερμικά και να αντιλαμβάνεται το Κυπριακό.

Οτιδήποτε «πολιτικό» στην αντίληψη των πολιτών είναι και υποκειμενικό. Ως εκ τούτου αφήνεται στην κρίση των πολιτών και το πολιτικό σφάλμα, κατά τη γνώμη μου, για την αναφορά της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ. Σίγουρα όμως αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας είναι η εθνική ενότητα και η ομοψυχία που αφαιρέθηκε από το ντροπιαστικό κλίμα των τελευταίων τριών μηνών.

Χρειαζόμαστε σήμερα να εξαντλήσουμε όποιο περιθώριο υπάρχει στις επόμενες τρεις συναντήσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Να ανοίξουμε τον δρόμο και όχι να κτίσουμε αδιέξοδο. Και αν δεν αποφευχθεί το αδιέξοδο να είμαστε σίγουροι πως γι’ αυτό, δεν θα ευθύνεται η δική μας πλευρά. Να θυμόμαστε πάντα, πως το μόνο που δεν αλλάζει είναι η γεωγραφία. Και πως με την Τουρκία γειτονεύουμε. Και στο ερώτημα αν είναι με αυτόν τον Ερντογάν που θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, η απάντηση είναι πως σίγουρα με αυτόν τον Ερντογάν δεν θα πρέπει να θέλουμε να είμαστε σε εκκρεμότητα. Να θυμόμαστε επίσης και πως σε αυτή την εξίσωση οι παράγοντες είναι πολλοί, ο χάρτης της περιοχής χρειάζεται να είναι πάντα ανοικτός και πως στην πολιτική όπως και στη ζωή το τάιμινγκ έχει τη σημασία του.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ | twitter: @dmdemetriou

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση