ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αεροπειρατεία και η σοβαρότητά μας

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Oμολογώ πως τηλεόραση δεν βλέπω. Συνειδητά και πολύ μελετημένα, για τη διατήρηση της ψυχικής μου ηρεμίας, υγείας και μακροημέρευσης. Ενημερώνομαι κυρίως από το διαδίκτυο και τις εφημερίδες, που αν μη τι άλλο έχεις τη δυνατότητα να εξερευνήσεις την είδηση και να μην την καταπιείς πριν να προλάβεις να τη μασήσεις.

Ο κ. Μουσταφά όμως και η «αεροπειρατεία» του δεν μου άφησαν άλλη επιλογή παρά να πάρω ξανά το τηλεχειριστήριο στο χέρι και να βρεθώ ενώπιος ενωπίω με όλα τα ευτράπελα που διαδραματίζονταν παράλληλα με την καθήλωση του αεροπλάνου. Αυτά που άκουσαν τα αυτιά μου μέχρι να διαπιστωθεί κατά πόσο ο Μουσταφά ήταν ή όχι σοβαρός τρομοκράτης ζωσμένος με εκρηκτικά, με κάνουν ακόμα να διερωτώμαι τι πήγε στραβά και όχι μόνο δεν είμαστε μία σοβαρή χώρα, αλλά ούτε καν απομίμηση σοβαρής χώρας. Ο υπερβάλλοντας ζήλος του σιναφιού μου να μετατραπούν αίφνης σε δαιμόνιους ρεπόρτερ όπως εκείνους που βλέπουμε στα διεθνή (σοβαρά) Μέσα ήταν τόσο μεγάλος, ώστε δεν ήξεραν τι μετέδιδαν και ούτε καν έμπαιναν στον ελάχιστο κόπο να διασταυρώσουν την πληροφορία.

Μας τη σέρβιραν αφιλτράριστη και όποιον πάρει... το ποτάμι. Ακούσαμε τα πάντα, από ότι εκκενώνεται όλο το Μακένζυ μέχρι ότι η Αστυνομία απομακρύνει τους δημοσιογράφους, διότι ετοιμάζεται να κάνει επιχείρηση. Λες και στις περιπτώσεις σοβαρών τρομοκρατικών κτυπημάτων ανακοινώνεται από τα ΜΜΕ πότε θα επιχειρήσει η Αστυνομία το κτύπημα. Εκτός όμως από την ανευθυνότητα των δαιμόνιων ρεπόρτερ, εκείνο το οποίο υπήρξε πιο τρομακτικό και από την πιθανότητα να επρόκειτο για πραγματικό τρομοκράτη ήταν η παρέλαση των πολιτικών που πλαισίωναν τα τηλεοπτικά πάνελ και οι αναλύσεις που έκαναν περί τρομοκρατίας.

Με ύφος ειδικών επιστημόνων μάς εξηγούσαν πώς φτάσαμε στο ISIS και πώς λειτουργεί σήμερα η διεθνής τρομοκρατία και πόσο επικίνδυνη είναι η θέση της Κύπρου. Μας είπαν και για τον Σαντάμ Χουσέιν και για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και για τις βρετανικές Βάσεις και για ό,τι θυμάσαι χαίρεσαι. Λες και όλα όσα συμβαίνουν σε σχέση με την τρομοκρατία παγκοσμίως δεν ήταν ικανά μέχρι τώρα για να ενημερωθούμε περί τρομοκρατών και για να διαβάσουμε ήδη αναλύσεις πραγματικών αναλυτών. Λες και έπρεπε να καθηλωθεί ένα αιγυπτιακό αεροπλάνο από κάποιον ψευτοτρομοκράτη για να μάθουμε και εμείς οι αδαείς τι συμβαίνει με το θέμα της τρομοκρατίας διεθνώς.

Με λίγα λόγια, τους πολιτικούς μας περιμέναμε για να μας ενημερώσουν για το ISIS. Και να τελείωνε μέχρι εδώ η φαρσοκωμωδία; Δυστυχώς, είχε και συνέχεια. Μετά που πλέον αποδείχθηκε πως δεν επρόκειτο για σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια, αλλά για ένα άτομο με διαταραγμένη προσωπικότητα και κάμποσες θήκες τηλεφώνου περασμένες στη ζώνη του, βγήκαν και οι αρμόδιοι υπουργοί και ο κ. Αβέρωφ να συγχαρούν και να πανηγυρίσουν για τους σωστούς χειρισμούς και τον σωστό συντονισμό και για τις ορθές και ψύχραιμες αποφάσεις των εμπλεκόμενων Αρχών.

Και ωραία, ναι, μια χαρά λειτούργησαν οι ομάδες κρίσεως και τα σχέδια της Αστυνομίας, αλλά δεν ήταν και ανάγκη να συμπεριφερόμαστε μετά λες και αποτρέψαμε το κτύπημα του Παρισιού ή των Βρυξελλών. Διότι η πραγματικότητα πόρρω απέχει και προφανώς όλοι αυτοί οι πανηγυρισμοί και τα ενθουσιώδη συγχαρητήρια ήταν επί του προκειμένου, εντελώς περιττά . Για να μην αναφέρω την παραδοχή του αρμόδιου υπουργού ότι κάποιοι υπέκλεπταν τις επικοινωνιακές συχνότητες και άκουγαν τους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων.

Δηλαδή, αν επρόκειτο για πραγματικούς τρομοκράτες, από εκείνους που ζώνονται τα εκρηκτικά και όποιον πραγματικά πάρει ο χάρος, με την ίδια ευκολία θα υπέκλεπταν τις συχνότητες και με την ίδια ευκολία θα το παραδεχόταν ο αρμόδιος υπουργός (αν προλάβαινε βέβαια και δεν ανατιναζόταν όλη η Κύπρος στον αέρα); Κι ύστερα έχουμε παράπονο που έκανε πλάκα ο Πρόεδρος. Καλά έκανε ο άνθρωπος. Ίσως είναι και ο μόνος που από ό,τι φαίνεται έχει επίγνωση πως δεν είμαστε σοβαρό κράτος. Γι’ αυτό και συμπεριφέρθηκε αναλόγως.

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X