ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι βλάκες και οι αφελείς

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Όσοι προσπαθούν να εμπλέξουν το ΑΚΕΛ στο σκάνδαλο των σκουπιδιών προσπαθούν να μας παρουσιάσουν σαν βλάκες, αφελείς και σχιζοφρενείς. Αυτό δήλωσε ο κ. Άντρος Κυπριανού στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την «καθαρότητα» του κόμματός του απέναντι στους ισχυρισμούς του κ. Λώλου για την εισφορά (άλλως «μίζα») των 25.000 ευρώ. Εάν οι ισχυρισμοί του κ. Λώλου ευσταθούν, άπτεται της Δικαιοσύνης. Εάν οι ισχυρισμοί του κ. Κυπριανού ότι κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτόν και τους συντρόφους του σαν βλάκες, αφελείς και σχιζοφρενείς, άπτεται ψυχαναλυτών και ψυχοθεραπευτών (με ειδικότητα στο σύνδρομο καταδίωξης).

Εκείνο που άπτεται της δικής μας αρμοδιότητας, και δεν εννοώ μόνο εμάς τους δημοσιογράφους αλλά και όλους εσάς τους ψηφοφόρους, είναι να αντιληφθούμε τι υπάρχει πίσω από τις δηλώσεις των κομματαρχών μας, κάθε φορά που το κόμμα τους βρίσκεται στο στόχαστρο. Και αυτό που υπάρχει είναι, δυστυχώς, η ίδια νοοτροπία, η ίδια στενομυαλιά και η ίδια εξωφρενική βεβαιότητα πως απευθύνονται σε βλάκες και αφελείς. Μαζί με τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για τα σκάνδαλα, αποκαλύπτεται ταυτόχρονα και η αμετακίνητη νοοτροπία των κομμάτων μας. Δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά τόσο στον τρόπο σκέψης τους όσο και στους τρόπους δράσης τους. Και αυτό αποδεικνύεται από τις φαιδρές δικαιολογίες που παραθέτουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάποιο ισχυρισμό, ο οποίος κλονίζει την «καθαρότητα» των κινήσεών τους. Δεν είναι απλώς θλιβερό.

Είναι εξοργιστικό. Είναι εξοργιστικό να πιστεύουν όλοι τους (ανεξαιρέτως) ότι μπορούν να μας πουλήσουν τα ίδια παραμύθια που μας πουλούσαν προτού φέρουν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Πιπιλούν την ίδια καραμέλα περί διαφάνειας και μηδενικής ανοχής στη διαφθορά, χωρίς κανένας τους να είναι διατεθειμένος να αποδείξει έμπρακτα αυτή τη θέση. Και δεν αρκεί η ψήφιση του νόμου για τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων για να μας πείσει ότι άλλαξαν μυαλά. Όταν ακόμα έχουν το θράσος να αποκαλούν τις εισφορές μία καθιερωμένη πρακτική που ίσχυε και η οποία δεν ήταν παράνομη, όταν ακόμα και αυτός ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έρχεται να μας πει ότι οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές και δεν γνώριζε κανείς τότε ποια ήταν η Focus, τότε το συμπέρασμα δεν μπορεί παρά να είναι το ένα και το αυτό. Πώς όλοι τους εξακολουθούν να μας δουλεύουν ψιλό γαζί και να στήνουν τις προεκλογικές τους καμπάνιες με την ίδια πεποίθηση ότι απευθύνονται σε βλάκες και αφελείς! Αν πραγματικά είχαν αλλάξει μυαλά, θα είχαν συναίσθηση πως ασχέτως αν ήταν παράνομες ή όχι οι εισφορές, ήταν και είναι ηθικά ανεπίτρεπτες. Ασχέτως αν ήταν καθιερωμένη πρακτική, ήταν και είναι ο κύριος λόγος που σήμερα θριαμβεύει η διαφθορά και η διαπλοκή.

Αν, λοιπόν, πραγματικά είχαν αλλάξει μυαλά, θα είχαν και τα κότσια να παραδεχτούν πως αυτό που οι ίδιοι δικαιολογούν ως καθιερωμένη πρακτική δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία πρακτική που εξέτρεφε και συντηρούσε απατεώνες. Και μετέτρεπε τα κόμματα σε καταφύγιο απατεώνων, πράγμα το οποίο σε κανονικές χώρες θα ήταν λόγος να πάνε όλοι αυτοί στα σπίτια τους και όχι να γυρίζουν ακόμα στις τηλεοράσεις, προσπαθώντας να μας κάνουν τη μέρα νύχτα. Αν όντως ήταν υπέρ της κάθαρσης, τότε θα είχαν και τα κότσια να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία τους και να ανοίξουν τα ταμεία τους, αφήνοντας τον λαό να κρίνει την «ανιδιοτέλεια» των εισφορών. Θα τολμούσαν να δώσουν λίστα με τις εισφορές που δέχθηκαν κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής τους. Αλλά, τέτοια προθυμία δεν ακούσαμε.

Το μόνο που ακούμε είναι τις ίδιες βαρύγδουπες αρλούμπες. Πότε, επιτέλους, θα στείλουμε αυτή τη νοοτροπία στα αζήτητα; Πότε, επιτέλους, θα αποδείξουμε σε όλους αυτούς πως δεν είμαστε ούτε βλάκες ούτε αφελείς; Τι άλλο χρειάζεται να ακούσουμε για να αρνηθούμε να πάμε στις κάλπες και να τους φέρουμε αντιμέτωπους με μία καθολική αποχή;

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση