ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν πάμε πλατεία

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Έχει καταντήσει ανέκδοτο. Κακόγουστο μάλιστα. Αν και για να λέμε του στραβού το δίκαιο δεν θα ΄πρεπε να θεωρείται καν ανέκδοτο (έστω και κακόγουστο) αλλά ένας σοβαρός λόγος για να κληθούν πάραυτα όλοι οι αρμόδιοι να δώσουν εξηγήσεις (κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη είστε εδώ;).

Ο λόγος για την Πλατεία Ελευθερία που δεν τελειώνει ποτέ και οι ημερομηνίες για την παράδοσή της μετακινούνται με περισσότερη ταχύτητα και από αυτήν του φωτός. Πρώτα μας είπαν ότι θα τελειώσει το 2017, μετά το ΄18 και τώρα μας λένε πως αν όλα πάνε καλά (που προφανώς δεν θα πάνε, όπως δεν πήγανε ώς τώρα) θα ολοκληρωθεί το 2019. Και στο ενδιάμεσο μια γενιά ολόκληρη μεγαλώνει σ’ αυτή την πόλη χαζεύοντας τα μπάζα.

Σε μια άλλη κανονική χώρα αν μια πλατεία, έστω και σχεδιασμένη από την φημισμένη Ζάχα Χαντίτ, έπαιρνε πάνω από δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί, ξεφεύγοντας όχι μόνο από το χρονοδιάγραμμα αλλά κυρίως από τον αρχικό προϋπολογισμό, θα αποτελούσε αντικείμενο έρευνας ώστε να καταλάβουν επιτέλους και οι ταλαίπωροι δημότες το ακατανόητο. Διότι μόνο ως ακατανόητο μπορεί να καταχωρηθεί στην ιστορία αυτής της πόλης, το όλο θέμα με την Πλατεία Ελευθερίας, από τον σχεδιασμό της μέχρι την μη ολοκλήρωσή της.

Τα ερωτήματα πολλά, με πρώτο και καλύτερο γιατί μας χρειαζόταν όλο αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο το οποίο αμφισβητείται κατά πόσο συνάδει με τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου. Αλλά όταν μια χώρα διατηρεί και συντηρεί την νοοτροπία της μεγαλομανίας χωρίς να έχει επίγνωση του μεγέθους, του πολιτισμού της αλλά και των οικονομικών της δυνατοτήτων, και το μόνο που γνοιάζεται είναι να επιδεικνύει τον αρχοντοχωριατισμό της μέσα από κάστρα και πύργους και φημισμένες υπογραφές, τότε υποθέτω πως το αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς που ζούμε εδώ και χρόνια. Μια πόλη εργοτάξιο, πνιγμένη στο μπάζο και στην ανικανότητα των αρμοδίων να συνειδητοποιήσουν πως είναι υπόλογοι απέναντι στον κάθε δημότη γι’ αυτή την παρωδία.

Στην αρχή φταίξαμε τον εργολάβο, τον αποζημιώσαμε χοντρά και αποχώρησε χωρίς ωστόσο να δικαιώνεται η δαιμονοποίησή του, δεδομένου ότι ακόμα η πλατεία είναι ένα γιαπί. Μετά ξανά-μανά προσφορές, άλλος εργολάβος, επιπλέον κόστος και αποτέλεσμα μηδέν ή μάλλον αποτέλεσμα να κλείνουν ο ένας δρόμος μετά τον άλλο και να καταντά η καθημερινότητά μας ένα κυκλοφοριακό βάσανο. Μέχρι που άρχισαν και πάλι τις εξαγγελίες αισιοδοξίας ότι τάχα μου θα τελειώσει ένα τμήμα το 2017 για να καταλήξουμε και πάλι στην διάψευση πως «αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί το 2019». Η νέα επεξήγηση των καθυστερήσεων είναι ότι το έργο σκαλώνει στην κατασκευή και τοποθέτηση των γυαλιών του δυτικού στηθαίου, για την οποία ούτε ο εργολάβος, ούτε ο αρχιτέκτονας αναλαμβάνουν την ευθύνη της ασφάλειας με αποτέλεσμα να ζητηθούν προσφορές για την κατασκευή του γυαλιού στο εξωτερικό.

Η νέα αυτή διαδικασία επιφέρει καθυστερήσεις στο απροσδιόριστο πλέον χρονοδιάγραμμα αλλά και αύξηση του συνολικού κόστους το οποίο επίσης παραμένει απροσδιόριστο. Την ίδια ώρα πύργοι ανεγείρονται σε χρόνο ρεκόρ χωρίς να σκαλώνουν ούτε στα γυαλιά, ούτε στα καρφιά τους, προσθέτοντας εκτός από μια ακόμα κακογουστιά και άλλα μπόλικα ερωτηματικά σχετικά με το χρονοβόρο της υπόθεσης Πλατεία.

Τόσο πολύπλοκο ήταν το σχέδιο της Χαντίτ κι αν ήτανε τόσο πολύπλοκο γιατί το εγκρίναμε και γιατί δεν επιλέξαμε μια απλούστερη λύση όπου θα εξυπηρετούσε την ιστορία και την αισθητική της πόλης και κυρίως τις δυνατότητές μας; Δεν μας αρκούσε ένας χώρος πρασίνου ωραία σχεδιασμένος που να αποτελεί ταυτόχρονα πλατεία και πάρκο; Γιατί θέλαμε σώνει και καλά το ντηζαινάτο, ακριβοπληρωμένο και μονίμως ατέλειωτο μπετόν; Υποθέτω όμως πως αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους αρμοδίους, οι οποίοι είναι ικανοί να κοκορεύονται τα μεγαλεία ενώ ταυτόχρονα έχουν και το θράσος να μας στέλνουν ραβασάκια με τα οποία να ζητούν την κατανόησή μας που χρυσοπληρώνουμε τα σκουπίδια τους. Και επαναλαμβάνω. Κύριε Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είστε εδώ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X