ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν πάμε πλατεία

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Έχει καταντήσει ανέκδοτο. Κακόγουστο μάλιστα. Αν και για να λέμε του στραβού το δίκαιο δεν θα ΄πρεπε να θεωρείται καν ανέκδοτο (έστω και κακόγουστο) αλλά ένας σοβαρός λόγος για να κληθούν πάραυτα όλοι οι αρμόδιοι να δώσουν εξηγήσεις (κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη είστε εδώ;).

Ο λόγος για την Πλατεία Ελευθερία που δεν τελειώνει ποτέ και οι ημερομηνίες για την παράδοσή της μετακινούνται με περισσότερη ταχύτητα και από αυτήν του φωτός. Πρώτα μας είπαν ότι θα τελειώσει το 2017, μετά το ΄18 και τώρα μας λένε πως αν όλα πάνε καλά (που προφανώς δεν θα πάνε, όπως δεν πήγανε ώς τώρα) θα ολοκληρωθεί το 2019. Και στο ενδιάμεσο μια γενιά ολόκληρη μεγαλώνει σ’ αυτή την πόλη χαζεύοντας τα μπάζα.

Σε μια άλλη κανονική χώρα αν μια πλατεία, έστω και σχεδιασμένη από την φημισμένη Ζάχα Χαντίτ, έπαιρνε πάνω από δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί, ξεφεύγοντας όχι μόνο από το χρονοδιάγραμμα αλλά κυρίως από τον αρχικό προϋπολογισμό, θα αποτελούσε αντικείμενο έρευνας ώστε να καταλάβουν επιτέλους και οι ταλαίπωροι δημότες το ακατανόητο. Διότι μόνο ως ακατανόητο μπορεί να καταχωρηθεί στην ιστορία αυτής της πόλης, το όλο θέμα με την Πλατεία Ελευθερίας, από τον σχεδιασμό της μέχρι την μη ολοκλήρωσή της.

Τα ερωτήματα πολλά, με πρώτο και καλύτερο γιατί μας χρειαζόταν όλο αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο το οποίο αμφισβητείται κατά πόσο συνάδει με τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου. Αλλά όταν μια χώρα διατηρεί και συντηρεί την νοοτροπία της μεγαλομανίας χωρίς να έχει επίγνωση του μεγέθους, του πολιτισμού της αλλά και των οικονομικών της δυνατοτήτων, και το μόνο που γνοιάζεται είναι να επιδεικνύει τον αρχοντοχωριατισμό της μέσα από κάστρα και πύργους και φημισμένες υπογραφές, τότε υποθέτω πως το αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς που ζούμε εδώ και χρόνια. Μια πόλη εργοτάξιο, πνιγμένη στο μπάζο και στην ανικανότητα των αρμοδίων να συνειδητοποιήσουν πως είναι υπόλογοι απέναντι στον κάθε δημότη γι’ αυτή την παρωδία.

Στην αρχή φταίξαμε τον εργολάβο, τον αποζημιώσαμε χοντρά και αποχώρησε χωρίς ωστόσο να δικαιώνεται η δαιμονοποίησή του, δεδομένου ότι ακόμα η πλατεία είναι ένα γιαπί. Μετά ξανά-μανά προσφορές, άλλος εργολάβος, επιπλέον κόστος και αποτέλεσμα μηδέν ή μάλλον αποτέλεσμα να κλείνουν ο ένας δρόμος μετά τον άλλο και να καταντά η καθημερινότητά μας ένα κυκλοφοριακό βάσανο. Μέχρι που άρχισαν και πάλι τις εξαγγελίες αισιοδοξίας ότι τάχα μου θα τελειώσει ένα τμήμα το 2017 για να καταλήξουμε και πάλι στην διάψευση πως «αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί το 2019». Η νέα επεξήγηση των καθυστερήσεων είναι ότι το έργο σκαλώνει στην κατασκευή και τοποθέτηση των γυαλιών του δυτικού στηθαίου, για την οποία ούτε ο εργολάβος, ούτε ο αρχιτέκτονας αναλαμβάνουν την ευθύνη της ασφάλειας με αποτέλεσμα να ζητηθούν προσφορές για την κατασκευή του γυαλιού στο εξωτερικό.

Η νέα αυτή διαδικασία επιφέρει καθυστερήσεις στο απροσδιόριστο πλέον χρονοδιάγραμμα αλλά και αύξηση του συνολικού κόστους το οποίο επίσης παραμένει απροσδιόριστο. Την ίδια ώρα πύργοι ανεγείρονται σε χρόνο ρεκόρ χωρίς να σκαλώνουν ούτε στα γυαλιά, ούτε στα καρφιά τους, προσθέτοντας εκτός από μια ακόμα κακογουστιά και άλλα μπόλικα ερωτηματικά σχετικά με το χρονοβόρο της υπόθεσης Πλατεία.

Τόσο πολύπλοκο ήταν το σχέδιο της Χαντίτ κι αν ήτανε τόσο πολύπλοκο γιατί το εγκρίναμε και γιατί δεν επιλέξαμε μια απλούστερη λύση όπου θα εξυπηρετούσε την ιστορία και την αισθητική της πόλης και κυρίως τις δυνατότητές μας; Δεν μας αρκούσε ένας χώρος πρασίνου ωραία σχεδιασμένος που να αποτελεί ταυτόχρονα πλατεία και πάρκο; Γιατί θέλαμε σώνει και καλά το ντηζαινάτο, ακριβοπληρωμένο και μονίμως ατέλειωτο μπετόν; Υποθέτω όμως πως αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους αρμοδίους, οι οποίοι είναι ικανοί να κοκορεύονται τα μεγαλεία ενώ ταυτόχρονα έχουν και το θράσος να μας στέλνουν ραβασάκια με τα οποία να ζητούν την κατανόησή μας που χρυσοπληρώνουμε τα σκουπίδια τους. Και επαναλαμβάνω. Κύριε Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είστε εδώ;

ΣΧΟΛΙΑ

Αγαπητή κυρία Ξένου, που βρήκατε τα δέκα χρόνια. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2012, διακόπηκαν για περισσότερους από έξι μήνες το 2014 και επανάρχισαν τους πρώτους μήνες του 2015. Επίσης, είναι άδικο να συγκρίνετε με τους πύργους που ανεγείρονται σε χρόνο ρεκόρ (άλλο ιδιωτικός τομέας και άλλο δημόσιο με τις γραφειοκρατίες και τους περιορισμούς του).

Panayiotis

Επίσης θα ήταν καλό να αναφέρετε ότι το έργο επιλέγηκε επί Μιχαλάκη Ζαμπέλα και επίσης ότι στον πρώτο εργολάβο το ανέθεσε άρον άρον λίγες μέρες πριν φύγει από το δημαρχείο η Ελένη Μαύρου.

Panayiotis

Νομίζω ότι μεγάλο μέρος των συνδημοτών συμφωνεί με τη διαπίστωση του κατά πόσον ήταν αναγκαίο ένα μεγαλοπήβολο εργο και κατά πόσον αυτό συνάδει με την αισθητική του χώρου.

Leo

Να πάμε αφού είμαστε μαζόχες! Εγώ προσωπικά θα πάω στα εγκαίνια Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2028! Κοπιάστε!

ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

«Aγαπητοί Επίτροποι, να είστε έτοιμοι ή να σας γιουχαϊσουν ή να σας χειροκροτήσουν!»
ΑΚΑ  |  09:54

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση