ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ευχή του κ. Γκουτιέρες

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Δύο χρόνια προσπάθειας κατέληξαν σε ένα ακόμα ναυάγιο. «Η Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία» δήλωσε ο κ. Γκουτιέρες. Φρόντισε μάλιστα να ευχηθεί «ό,τι καλύτερο στους Κύπριους στο Νότο και στο Βορρά». Και με αυτή την ευχή θα επιστρέψει η πολιτική μας ηγεσία η οποία θα κληθεί να αξιολογήσει τώρα τα νέα δεδομένα και να ψάξει για απαντήσεις στο ερώτημα «τι μέλλει γενέσθαι;». Και αυτό το «μέλλει γενέσθαι» καθίσταται ακόμη πιο δυσοίωνο, γιατί όπως μας έχει διδάξει η μέχρι τώρα Ιστορία, ο χρόνος ουδέποτε λειτούργησε υπέρ μας.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, πως είναι «καιρός να αναζητήσουν άλλες λύσεις έξω από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών» εκτός από το ναυάγιο μας φέρνει αντιμέτωπους και με την εξαγγελία της «νέας στρατηγικής» της Τουρκίας. Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Τσαβούσογλου κι αν όχι ο ΟΗΕ ποιος μπορεί αλήθεια να διασφαλίσει τη διευθέτηση αυτού του άλυτου, εδώ και 43 χρόνια, προβλήματος είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που θα κληθεί η πολιτική μας ηγεσία να αποκωδικοποιήσει.

Αν, λοιπόν, εκείνο το οποίο πραγματικά επιδιώκουμε είναι να πάψει αυτός ο τόπος να είναι ένα βαθειά διχοτομημένο νησί, τότε οφείλουμε σ’ αυτή την παρούσα κρίσιμη φάση να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και εννοώ να ζυγίσουμε επιτέλους με πολιτική ωριμότητα την επάρκεια των πολιτικών μας ηγετών. Είναι αναμενόμενο πως τώρα θα επακολουθήσει μια σωρεία αναλύσεων οι οποίες δυστυχώς δεν θα είναι απεγκλωβισμένες από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Κι αυτό είναι εξίσου ανησυχητικό, διότι όποιος προσπαθήσει να ράψει και να κόψει στα μέτρα των πολιτικών του φιλοδοξιών τα αποτελέσματα του ναυαγίου, τότε αυτομάτως πρέπει να καταχωρηθεί ως πολιτικά ανεπαρκής να διαχειριστεί το μέλλον αυτού του τόπου.

Ήδη στα σόσιαλ μίντια, στα οποία έχουν πέσει τα προσχήματα και το θέμα των συνομιλιών έχει πλέον υποβιβαστεί στο επίπεδο του… survivor, διαφαίνεται καθαρά πως υπάρχουν πολλοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως «μας έσωσε η στάση της Τουρκίας». Μας έσωσε από τι, είναι ένα ερώτημα που θα ήθελα να μου το απαντήσουν υπεύθυνα αυτοί οι οποίοι τρίβουν τώρα τα χεράκια τους με την έκβαση των συνομιλιών. Και σ’ αυτή τη «λογική» ότι «σωθήκαμε» εξαιτίας μιας αδιάλλακτα ξεδιάντροπης Τουρκίας, έχουν ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης οι ενδιάμεσοι πατριώτες οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προτάσσουν το δήθεν πατριωτισμό τους ως τη μόνη στρατηγική, καλλιεργώντας με οποιοδήποτε τρόπο την ψευδαίσθηση ότι έχουμε το πάνω χέρι, ακριβώς γιατί έχουμε το «δίκαιο» με το μέρος μας.

Λες και το «δίκαιο» υπήρξε ποτέ το κριτήριο της διεθνούς κοινότητας να λύσει τις διαφορές μεταξύ των κρατών. Είναι επιτακτική η ανάγκη αυτή τη στιγμή μιας υπεύθυνης πολιτικής ηγεσίας και όχι ενός τσούρμου μωροφιλόδοξων που παριστάνει τους πατριώτες χωρίς να έχει εισηγηθεί ούτε μια πρόταση στρατηγικής που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της διεθνούς πραγματικότητας. Γιατί αν κάτι πρέπει να θυμηθούμε τώρα που επείγεται μια ανασκόπηση των αποτελεσμάτων του ναυαγίου, είναι μεταξύ άλλων και τον περίφημο δωδεκάλογο των Ενδιάμεσων, ο οποίος δεν μοιάζει πια απλά τραγικός αλλά αποτελεί πλέον και την πιο χειροπιαστή απόδειξη πως η ενδιάμεση συμμαχία ουδέποτε είχε κάτι ουσιαστικό να αντιπροτείνει γιατί απλούστατα ποτέ δεν είχε τη διάθεση να συνεργαστεί στην εξεύρεση μιας λύσης στο πλαίσιο της ΔΔΟ.

Κι αν ο κ. Χρύσης Παντελίδης θίγεται και αποχωρεί από τα τηλεοπτικά πάνελ όταν ακούει εκείνο το οποίο οι πράξεις του Ενδιάμεσου υπαγορεύουν, τότε είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε τον τόπο από πολιτικούς θεατρινισμούς και να διατηρήσουμε την κρίση μας σε ένα επίπεδο πολιτικής ωριμότητας, ώστε να διαχωρίσουμε τους πατριώτες για το θεαθήναι, από εκείνους που πραγματικά αισθάνονται πατριωτικό τους καθήκον να πάψει αυτό το νησί να είναι διχοτομημένο. Διαφορετικά θα πορευτούμε με την ευχή του κ. Γκουτιέρες ως το μόνο που θα μας έχει απομείνει.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X