ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Η σιωπή του κ. Καδή (επεισόδιο δεύτερο)

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Το θέμα δεν είναι το τι εκστομίζει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας κάθε φορά που οι δημοσιογράφοι θεωρούν πως πρέπει να του ζητήσουν να εκφράσει ακόμα ένα οπισθοδρομικό του παραλήρημα. Και είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί τα μίντια θεωρούν πως πρέπει να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις όποιες ρατσιστικές του θέσεις και αντιλήψεις.

Η πρόσφατή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι στην οποία εκστόμισε τις γνωστές απαράδεκτες του θέσεις για το θέμα των ομοφυλόφιλων (αποκαλώντας ανωμαλία την ομοφυλοφιλία) αλλά και τις «επιχειρηματικές» του βλέψεις για να δημιουργήσει «σχολεία ήθους» έτσι ώστε «να μαθαίνει τρόπους συμπεριφοράς στα παιδιά και όχι μόνο ποιηματάκια», μας φέρνουν ενώπιον του ίδιου και αυτού ερωτήματος, το οποίο αποτελεί και την ουσία του θέματος. Σε ποιο ερώτημα αναφέρομαι; Στο εξής πολύ απλό: Τι άλλο πρέπει να ακούσουν τα αφτιά του υπουργού Παιδείας για να αποφασίσει να βάλει φρένο στα ρατσιστικά παραληρήματα του Προκαθήμενου; Τι άλλο πρέπει να λεχθεί από τον «χρυσόστομο» ώστε να αντιληφθεί ο υπουργός Παιδείας πως έχει ευθύνη να διαχωρίσει τη θέση του επίσημου κράτους από τη θέση της Εκκλησίας έτσι όπως αυτή εκφράζεται διά στόματος του Μακαριωτάτου;

Διότι εδώ δεν πρόκειται απλώς για διατύπωση μερικών ανυπόστατων θέσεων αλλά για μια κατάφορη ασέβεια, όχι από οποιονδήποτε αλλά από τον Αρχιεπίσκοπο, των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και όταν αυτός θεωρεί πως έχει τον χώρο να προβαίνει σε δηλώσεις οι οποίες κατά παράβαση αυτών των συμβάσεων προάγουν και καλλιεργούν τον ρατσισμό, η αδράνεια του υπουργού Παιδείας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, δεν είναι απλώς απαράδεκτη αλλά είναι άκρως ανησυχητική για το πού ουσιαστικά οδεύει η παιδεία μας. Διότι όταν ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας (και Πολιτισμού) δεν έχει την τόλμη να τα βάλει με τους μηχανισμούς της Εκκλησίας ακόμα και όταν αυτή η Εκκλησία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα τότε ποια ακριβώς παιδεία υπερασπίζεται και προάγει; Η μόνη τοποθέτηση του κ. Καδή επί του αρχιεπισκοπικού παραληρήματος ήταν πως «είναι αδύνατο ο Αρχιεπίσκοπος να μίλησε για πλημμελή εκπαίδευση αν αναλογιστώ ότι συχνά η ίδια η Αρχιεπισκοπή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, διοργανώνει εκδηλώσεις για να τιμηθούν μαθητές για το ήθος και τις επιδόσεις τους».

Με απλά λόγια ο υπουργός Παιδείας όχι μόνο δεν έβαλε φραγμό στις ρατσιστικές αντιλήψεις του Προκαθήμενου, όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε την ευθύνη και το χρέος της παιδείας να προάγει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι συνεργάζεται κιόλας μαζί του για να τιμήσουν μαθητές για το ήθος τους. Θεωρεί δηλαδή ο κύριος Καδής πως ο Αρχιεπίσκοπος με τις συγκεκριμένες ρατσιστικές αντιλήψεις και την αλλεπάλληλη παραβίαση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ο κατάλληλος για να απομένει βραβεία ήθους στους νέους; Δεν έχει πέσει ποτέ μέχρι τώρα στην αντίληψη του κ. Καδή η απόσταση που χωρίζει τον Προκαθήμενο από την έννοια της λέξης ήθος; Σε ό,τι αφορά μάλιστα την πρόθεση του Μακαριωτάτου να ιδρύσει σχολεία που να βγάζουν «σωστούς» ανθρώπους ο κ. Καδής περιορίστηκε να πει πως όταν και εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση στο Υπουργείο τότε αυτή θα αντιμετωπιστεί όπως όλες οι υπόλοιπες αιτήσεις.

Δεν είναι απλώς θλιβερό αλλά εξόχως ανησυχητικό το ότι ο υπουργός Παιδείας κάθε φορά που ο Αρχιεπίσκοπος εξαπολύει τις σκοταδιστικές του θέσεις, τηρεί ποντιοπιλατική στάση. Τι είναι αυτό που εμποδίζει τον κ. Καδή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων; Όποια κι αν είναι η απάντηση δυστυχώς η ουσία παραμένει η ίδια. Πως ο υπουργός Παιδείας επιτρέπει στην Εκκλησία να δηλητηριάζει τις συνειδήσεις των νέων με ενοχικά σύνδρομα τα οποία δεν ανταποκρίνονται ούτε στο πνεύμα ούτε στο γράμμα των συμβάσεων περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δηλαδή δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που πρέπει να υπηρετεί πρωτίστως η Παιδεία και ο Πολιτισμός μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση