ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:03
 

Κανένα σεβασμό στον πόνο

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Έχουμε χάσει κάθε μέτρο αξιοπρέπειας και κυρίως σεβασμού στον ανθρώπινο πόνο. Κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά μέσα από τα σόσιαλ μίντια και τις διάφορες ιστοσελίδες οι οποίες κυκλοφορούν τις θλιβερές ειδήσεις με μια εξοργιστικά αβάσταχτη ελαφρότητα. Ο πρόσφατος θάνατος δύο νεαρών παιδιών που έχασαν την ζωή τους στην άσφαλτο ήταν το αποκορύφωμα αυτού του «κανιβαλισμού» στον οποίο επιδίδονται κάποιοι που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι αλλά και πολλοί άλλοι οι οποίοι βρίσκουν χώρο έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήδη η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται η επιπολαιότητα, ο μη επαγγελματισμός και ο αντιδεοντολογικός τρόπος που αντιμετωπίζονται αυτά τα τραγικά συμβάντα.

Στην ίδια ανακοίνωση η Επιτροπή ανάφερε πως οι σχετικές αναρτήσεις και ειδήσεις οι οποίες έβριθαν μάλιστα ανακριβειών κυκλοφόρησαν προτού καν οι συγγενείς των δύο θυμάτων ειδοποιηθούν. Κι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει μόνο τον δημοσιογραφικό κόσμο αλλά τον καθένα από μας οι οποίοι σπεύδουμε να κάνουμε λάικ ή σέαρ ή να αναρτήσουμε σχόλια συνοδευόμενα με φατσούλες που δακρύζουν στις εν λόγω ειδήσεις, οι οποίες βέβαια ουδέποτε περιορίζονται μόνο στην κάλυψη του γεγονότος αλλά «διανθίζονται» με όλες τις λεπτομέρειες και το φωτογραφικό υλικό που αφορά στη ζωή των θυμάτων. Με αποτέλεσμα ένας θάνατος να μετατρέπεται από ένα τραγικό γεγονός σε ένα διαδικτυακό σίριαλ στο οποίο καθημερινά προβάλλονται καινούργιες «εξελίξεις» προκειμένου να συντηρείται ο κανιβαλισμός μας και να ικανοποιείται η νοσηρή περιέργειά μας, η οποία έχει σαν περιτύλιγμα τη δήθεν θλίψη και συμπόνια μας αλλά επί της ουσίας εκπορεύεται από την παντελή έλλειψη παιδείας και πολιτισμού που προφανώς μας διακρίνει.

Με συμπτώματα εθισμού παρακολουθούμε μέσα στην οθόνη μας τον θάνατο δύο νέων παιδιών να μετατρέπεται σε βάιραλ κουτσομπολιό ώστε να καταναλώνεται με την ίδια ευκολία που καταναλώνεται μια οποιαδήποτε κουτσομπολίστικη είδηση είτε αυτή αφορά το ότι γέννησε η τάδε τιβί περσόνα ή ότι παντρεύτηκε ο δείνα κομπάρσος. Κανένας προβληματισμός, κανένα συναίσθημα, ούτε ένα λεπτό σιγής για τον ανθρώπινο πόνο. Κι αντί να απαξιούμε σβήνοντας από τους διαδικτυακούς μας «τοίχους» ειδήσεις που αναπαραγάγουν την κατάντια με την οποία αντιμετωπίζουμε τον ανθρώπινο πόνο συνεχίζουμε απτόητοι τα σέαρ και τα δακρύβρεχτα λάικ ανάγοντας την κιτρινίλα μας σε δήθεν κοινωνική ευαισθησία.

Τι μας προσφέρει άραγε να μαθαίνουμε το τελευταίο μήνυμα που έγραψε ο τάδε η ο δείνα κολλητός στη νεαρή που έχασε τη ζωή της; Τι προσθέτει η αλλεπάλληλη δημοσίευση φωτογραφιών των θυμάτων κλεμμένων από τις σελίδες τους στο φέισμπουκ που αφορούν προσωπικές τους στιγμές; Ποια ακριβώς ποταπά μας ένστικτα ικανοποιούμε με το να ρουφάμε τους «βαρύγδουπους» τίτλους που προτάσσουν αυτές οι ειδήσεις και οι οποίοι είναι φανερό ότι δεν επιδιώκουν να ενημερώσουν αλλά να «κανιβαλίσουν» ένα θλιβερό γεγονός; Δεν έχουμε καμία συνείδηση και καμία συναίσθηση ότι πρόκειται για κανιβαλισμό; Κι αν δεν έχουμε αυτή τη συνείδηση και συναίσθηση πότε ακριβώς τη χάσαμε και γιατί; Γιατί δεν αντιδρούμε; Γιατί δεν περιθωριοποιούμε αυτές τις αναρτήσεις; Γιατί παραμένουμε αναπαυτικά καθισμένοι στις πολυθρόνες μας και παρακολουθούμε τον ανθρώπινο πόνο να μετατρέπεται σε βάιραλ κουτσομπολιό;

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στη σχετική της ανακοίνωση δήλωσε την πρόθεσή της να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό αποδεκτό πλαίσιο που να καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτονται εφεξής παρόμοια γεγονότα. Και εδώ ακριβώς έγκειται ο προβληματισμός της σημερινής στήλης. Γιατί χρειαζόμαστε ένα τέτοιο πλαίσιο για να εφαρμόσουμε τα αυτονόητα και να αποβάλουμε από πάνω μας τον «κανίβαλο» του ανθρώπινου πόνου; Γιατί χρειαζόμαστε υποδείξεις μέσα από κανονισμούς ώστε να σεβαστούμε τους συγγενείς αυτών των θυμάτων και το δικαίωμά τους να βιώσουν τον πόνο τους χωρίς να τον βλέπουν να αναπαράγεται στα σόσιαλ μίντια και στις κιτρινισμένες ιστοσελίδες με μοναδικό και απώτερο σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας; Πού ακριβώς θάψαμε την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας προκειμένου να κυκλοφορούμε αμέριμνοι και αβάσταχτα αναίσθητοι αυτού του είδους της ειδήσεις;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση