ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θλιβερές διαπιστώσεις

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Ταξίδεψα πολλές φορές αυτό το καλοκαίρι από την Λευκωσία στον Κάτω Πύργο μέσω των κατεχομένων. Δυσκολεύτηκα πολλές φορές να αναγνωρίσω τα χωριά, μιας και δεν κρατούσα κάποιο χάρτη ο οποίος να επεξηγεί τις τουρκικές ονομασίες τους. Και ταυτόχρονα προσπαθούσα να διακρίνω τα απομεινάρια μιας ζωής που τερματίστηκε πριν από 43 τόσα χρόνια. Πέρασα από την Μεσαορία, την Μόρφου, τον Ξερό, έφτασα μέχρι τον Λιμνήτη και ξανά πίσω, σε μια διαδρομή γεμάτη από αντιφάσεις και κρυμμένα ερωτηματικά. Με την φυσική ομορφιά του τοπίου να παραμένει καθηλωτική και με τους απέραντους πορτοκαλεώνες, τους τεράστιους ευκαλύπτους και το γαλάζιο της θάλασσας να μου υπαγορεύει την θλιβερή διαπίστωση πως δεν φανήκαμε αντάξιοι αυτού του τόπου.

Υπήρξαμε ανίκανοι να κατανοήσουμε το μεγαλείο της αρμονίας που ενυπάρχει σε κάθε του μυρωδιά και σε κάθε του χρώμα και εξαιτίας αυτής της ανικανότητάς μας παραμείναμε προσκολλημένοι στην συντήρηση μιας δυσαρμονίας η οποία κάθε φορά είχε διαφορετικό πρόσωπο αλλά πάντα το ίδιο σύνθημα : πως «Δεν ξεχνούμε». Διερωτήθηκα πολλές φορές καθώς οδηγούσα στην «άλλη πλευρά» γιατί ενώ πορευόμαστε χρόνια τώρα μ’αυτό το σύνθημα, εντούτοις έχουμε ξεχάσει τα πιο ουσιώδη και ηθελημένα διατηρούμε μια επιλεκτική μνήμη, η οποία δεν οδηγεί στην υπέρβαση αλλά στην συρρίκνωση της ύπαρξής μας.

Και ποια είναι τα πιο ουσιώδη: Η ομορφιά αυτού του νησιού η οποία υπαγορεύει από μόνη της την ουσία της ίδιας της ζωής και των αξιών της και η οποία αξιώνει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο σκέψης μας, ώστε να συμβαδίζει με τους κανόνες αυτής της αρμονίας και όχι με τις διατάξεις της δυσαρμονίας μέσα στην οποία έχουμε πλέον εθιστεί να ζούμε, προτάσσοντας το άλλοθι της δικαίωσης σαν δικαιολογία στον εθισμό μας. Ποιας δικαίωσης; Έχουμε αλήθεια διερωτηθεί ποια είναι αυτή η δικαίωση που επιδιώκουμε; Κι αν τελικά αυτή η δικαίωση που έχουμε στο μυαλό μας, μας απομακρύνει από την πιθανότητα να φανούμε αντάξιοι αυτού του τόπου;

Μιλούμε όλοι για τις διαπραγματεύσεις, συζητούμε εδώ και χρόνια για το πού πρέπει να υπαναχωρήσουμε και πού όχι, πιπιλάμε κούφιες κουβέντες περί νέας στρατηγικής και μπλα, μπλα, μπλα και την ίδια ώρα δεν έχουμε πράξει τίποτα για να διατηρήσουμε την επαφή μας με τον ίδιο τον τόπο μας και με τις αξίες που αυτός εμπεριέχει. Έχουμε φροντίσει να παραχαράξουμε την ιστορία, να αποσιωπήσουμε αλήθειες, να διαστρεβλώσουμε γεγονότα, να ερμηνεύσουμε κατά το δοκούν τις πληγές και τα τραύματά μας, έχουμε επιτρέψει να αφαιρεθεί το νόημα από τις λέξεις, έχουμε αποσείσει τις όποιες ευθύνες μας και εξακολουθούμε να πορευόμαστε λιγότεροι και μικρότεροι από την αξία του ίδιου του τόπου αφήνοντας την μοίρα μας στα χέρια ανθρώπων που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να δραπετεύουν συστηματικά από το ένα και μοναδικό καθήκον: να υπάρξουμε αντάξιοι του τόπου.

Θλιβερές διαπιστώσεις. Δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για να υπερβούμε τα λάθη και τους «μικρούς» εαυτούς μας. Άνοιξαν τα οδοφράγματα και από τότε αντί το κράτος να φροντίσει ώστε οι νέες γενιές να επισκέπτονται την «άλλη πλευρά» με οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές για να μάθουν όχι μόνο που είναι η Μόρφου στο χάρτη, αλλά να μυριστούν τους πορτοκαλεώνες, να περπατήσουν πάνω στην ζεστή άμμο της Καρπασίας, να βουτήξουν στην θάλασσα της Αμμοχώστου, να περπατήσουν στα στενά του Μπέλλαπαϊς, να βιώσουν δηλαδή τον τόπο μας και όχι να τον μαθαίνουν μέσα από τις παραχαραγμένες διδακτέες ύλες.

Αντ’ αυτού περιοριζόμαστε στο να μιλάμε για διαπραγματεύσεις και για λύσεις και για ανάγκη να επανενωθεί η πατρίδα μας χωρίς να έχουμε κάνει απολύτως τίποτα για να γνωρίσουμε αυτή την πατρίδα. Με αποτέλεσμα να εξακολουθούμε να είμαστε όλοι δραπέτες από το μεγαλύτερο καθήκον μας, το οποίο δεν είναι άλλο παρά να αγαπήσουμε αρκετά αυτόν τον τόπο, ώστε να υπερβούμε την δυσαρμονία του τρόπου σκέψης και ζωής μας και να συγχρονιστούμε με την αρμονία που αυτός υπαγορεύει.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Σχόλια αναγνωστών

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Γεμίζει ρυπογόνα αυτοκίνητα η Κύπρος

«Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εξαγγείλει πρωτοβουλία ιμίσιη μου για προστασία του ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:34

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X