ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η εποχή του χάους

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Πριν από εβδομήντα χρόνια, τον Ιούνιο του 1947, σε ομιλία του στο Χάρβαρντ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ αναφερόταν στην επείγουσα ανάγκη οικονομικής βοηθείας προς την Ευρώπη. Ετσι προέκυψε το «Σχέδιο Μάρσαλ», που έσωσε στην κυριολεξία την καθημαγμένη από τον πόλεμο ελεύθερη Ευρώπη. Δύο χρόνια αργότερα υπογραφόταν η ιδρυτική διακήρυξη του ΝΑΤΟ, που άρρηκτα συνέδεε την ασφάλεια των ΗΠΑ και των υπερατλαντικών συμμάχων τους έναντι της τότε μείζονος σοβιετικής απειλής. Επειτα από επτά δεκαετίες το Ευρωαμερικανικό ειδύλλιο περνάει από φάση δεινής δοκιμασίας.

Κατά την αντίληψη του διατλαντικού κατεστημένου της τελευταίας οκταετίας –κάποιοι θα προσέθεταν και την προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεώτερου– ο κ. Τραμπ είναι «χαοτικός». Αλλά επί της ουσίας είναι ένας ριζοσπάστης πολιτικός της Δεξιάς, που επιδιώκει ανατροπή και όχι «βελτιώσεις» του υπάρχοντος συστήματος. Δημιουργεί αμηχανία, διότι η ανατροπή αναμενόταν πάντα από την Αριστερά.

Ριζοσπάστης της Δεξιάς, όμως, ήταν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν, καθώς και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά πίσω από αυτούς τους δύο πολιτικούς υπήρχε σύστημα θεωρητικό, πανίσχυρο, ο νεοφιλελευθερισμός, και αντίπαλος κραταιός, η ΕΣΣΔ και μία Ευρωπαϊκή Κοινότητα υπό διαμόρφωση και μια Γερμανία διαιρεμένη.

Από την άποψη αυτή το εγχείρημα του κ. Τραμπ δεν έχει αντιστοιχία με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, και επιπλέον το μέτωπο της αντιπαραθέσεως έχει διευρυνθεί τρομακτικά, διότι περιλαμβάνει την πρόκληση της Βορείου Κορέας, στο στρατιωτικό επίπεδο, και της Κίνας στο οικονομικό.

Ισως η πλέον σοβαρή αντιπαράθεση να αφορά στο θέμα της «κλιματικής αλλαγής», που αντιμετωπίζεται από τον κ. Τραμπ κάτι σαν «όπιο των λαών». Πίσω από το ιδεολόγημα για «σωτηρία του πλανήτη», διαμορφώνεται μία νέα επιχειρηματική τάξη πραγμάτων, που διέπεται από σωρεία κανονιστικών διατάξεων οικουμενικώς δεσμευτικών και ολοκληρώνει την αντίληψη της παγκοσμιοποιήσεως και στο επίπεδο της παραγωγής. Είναι η τρίτη φάση, μετά την παγκοσμιοποίηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις αντιλήψεις περί «πολυπολιτισμικότητος» και της «πολυεθνικότητος» στο επίπεδο της κοινωνίας. Είναι η άλλη όψη του κομμουνιστικού διεθνισμού, αλλά το νόμισμα είναι ίδιο.

Από την άποψη αυτή ο κ. Τραμπ προέρχεται από μιαν άλλη εποχή, όπου ο πολιτικός και ο επιχειρηματίας διαδραμάτιζαν τον πρωτεύοντα ρόλο και όχι τα πολυεθνή απρόσωπα κεφάλαια. Επιχειρεί να απορρυθμίσει το όλο σύστημα, δημιουργώντας χάος, αλλά ίσως να εμφανίσθηκε με καθυστέρηση μεγάλη. Εάν παραμείνει στην εξουσία ο κόσμος θα είναι διαφορετικός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Ζητούνται παπάδες και μοναχοί

«Ξύπνησε ήλιε κι’ άργησε / η μέρα να χαράξει, / και η Κύπρος μας μέσ’τη φωτιά / τα ράσα να πετάξει… ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  12:59

Σύστημα πρόβλεψης σεισμών σώζει ζωές στο Μεξικό

«Η είδηση είναι λειψή: Δεν μας λέτε πώς έσωσε ζωές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων σεισμών στο Μεξικό. ...»
Παναγιώτης Νικηφόρου  |  17:10

Προς εκλογές επιβίωσης βαίνει το ΑΚΕΛ

«Ο Αντρος απλως εφαρμοζει το χριστοφιακό :"το κομμα τζιε τα μαθκια σας", το οποιον ουσιαστικα παροτρυνει ...»
Ντοπρος Κελαηδης  |  06:57

Γιώργος Λιλλήκας: Στον β΄ γύρο κερδίζω τον όποιο αντίπαλο

«Εκαταντησες σαν την ΟΜΟΝΟΙΑ. Γεννημένος νικητής. Αναμορφωτής, ηγέτης, λεβέντης. Όπως όλους τους άλλους ...»
Billy JO  |  17:46

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση