ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:52
 

Μια νέα δυναμική

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Η αυριανή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στον Λευκό Οίκο, δημιουργεί νέα δυναμική στις σχέσεις δύο χωρών που διαμόρφωσαν τον περασμένο αιώνα τη φυσιογνωμία της Ευρώπης. Παρεμπιπτόντως, σημειώνεται πως στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ συνέτριψαν τις έως τότε κρατούσες κατεστημένες αντιλήψεις στον τομέα της οικονομίας στη Δύση, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι οι συνθήκες έκτοτε έχουν μεταβληθεί δραματικά και ότι τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, αλλά αυτό ισχύει για κάθε χώρα, για όλους τους πολιτικούς που βρίσκονται επί σκηνής. Υπάρχει όμως κάτι μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση, ότι ο κ. Τραμπ και η κ. Μέι είναι και ριζοσπάστες και ριψοκίνδυνοι και ούτε ορρωδούν προ ουδενός. Στόχος τους, προφανώς, η αποκατάσταση μιας διασαλευθείσης ισορροπίας μετά τον οικονομικό γιγαντισμό της Κίνας και της Γερμανίας. Οσοι, όμως, δυσανασχετούν για την πολιτική αυτών των δύο ηγετών όφειλαν να γνωρίζουν ότι στην ηπειρωτική Ευρώπη έχουμε ένα σύστημα σε παρακμή, όπου και οι ηλικιακώς νέοι πολιτικοί, που αναδεικνύονται κατά καιρούς, τάχιστα καταφεύγουν στη θαλπωρή ενός «πολιτικού γηροκομείου» – της γραφειοκρατίας, των κανονιστικών διατάξεων και της γερμανικής ηγεμονίας, εκ παραδόσεως στερούμενης κάθε ευελιξίας.

Στη σημερινή συγκυρία, οι ιθύνουσες δυνάμεις της Ε.Ε. συνεπικουρούμενες από τεχνοκράτες και γραφειοκράτες επιδίδονται σε μία «κρεμλινολογία» νέου τύπου, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν την πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τραμπ ή να εγείρουν αναχώματα στην προσπάθεια της κ. Μέι να συνάψει διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Και ενώ αρχίζει να αναπτύσσεται μία νέα δυναμική, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απορροφημένοι από τις κατά τόπους εθνικές εκλογές και αγωνίζονται να αποτρέψουν την ανάδειξη της νέας Δεξιάς στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και ίσως στην Ιταλία. Αυτό που προσπαθούν να ξορκίσουν, όμως, είναι το δημιούργημα της εθνικιστικής πολιτικής που επέβαλε η Γερμανία στο μεταναστευτικό και στον τομέα της οικονομίας.

Αλλά υπάρχουν και εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο. Επειτα από την Ουάσιγκτον, η κ. Μέι αναμένεται στην Αγκυρα και νευρικότητα διακατέχει κάποιους στην Αθήνα. Ωστόσο, η περίπτωση της Τουρκίας είναι μία κραυγαλέα αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής και υπάρχει κίνδυνος διολισθήσεώς της εκτός του δυτικού συστήματος.

Κάποιοι αιθεροβάμονες της γεωστρατηγικής θα θεωρήσουν το ενδεχόμενο αυτό εξυπηρετικό των εθνικών μας συμφερόντων. Με δεδομένο ότι η Ε.Ε. είναι γεωστρατηγικώς απλώς ανύπαρκτη, ο εφιάλτης της Ελλάδος θα ήταν μία ελευθέρως διακινούμενη Τουρκία εκτός του ΝΑΤΟ.

Το ζητούμενο για την Αθήνα, από την επίσκεψη της κ. Μέι στην Αγκυρα, θα έπρεπε συνεπώς να είναι η αποκατάσταση των σχέσεων της Συμμαχίας με την Τουρκία, που διαταράχτηκαν σοβαρά στη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Συμβούλιο Αρχηγών και τα καυτά ερωτήματα στον Healthy

«Ο δημοσιογράφος που δήθεν διερωτάται ποιος διχάζει το λαό μάλλον σε άλλο πλανήτη ζούσε τα τελευταία ...»
leo  |  13:11

Τσαβούσογλου: Σύντομα στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Αν. Μεσόγειο

«Τα ημίμετρα που ζήτησε η πλευρά μας (και έλαβε) έδωσαν το μήνυμα στην Τουρκία πως μπορεί να συνεχίσει ...»
Ένας Πολίτης  |  12:54

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία

«Ο μόνος που θα τη γονατίσει είσαι εσύ!!! »
ΑΚΑ  |  09:34

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η πρόταση Ακιντζί

«Ο κ. His Master`s Voice ξαναμίλησε!»
ΑΚΑ  |  09:12

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X