ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τουρκική «εκτροπή»

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Η κρίση που εκδηλώθηκε στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προμηθευθεί ρωσικούς πυραύλους S-400 από τη Μόσχα, αποτελεί εξέλιξη που ενδέχεται να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη χώρα μας, κατά την κρατούσα άποψη.

Ωστόσο, ρωσικούς πυραύλους παλαιότερης γενιάς, τύπου S-300, είχε προμηθευθεί και η Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίοι, έπειτα από την έντονη αντίδραση της Αγκυρας και του ΝΑΤΟ, μεταφέρθηκαν «εν κρυπτώ» με εμπορικά πλοία από τη Ρωσία, το 1999, εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη και τελικώς εντάχθηκαν στο ελληνικό οπλοστάσιο. Το ΝΑΤΟ απεδέχθη, τελικώς, την «εκτροπή».

Οικτίρουν οι ηγέτες της Δύσεως τον κ. Ερντογάν, για τις σχέσεις του με τη Μόσχα, αλλά δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την κρατούσα κατάσταση στην περιοχή. Ατυχείς παρεμβάσεις της Δύσεως στην περιφέρεια οδήγησαν σε πρώτη φάση στην εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία. Κάτι αντίστοιχο συνέβη με την περίπτωση της Ουκρανίας, στη συνέχεια. Και τελικώς, η άφρων απόπειρα ανατροπής του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ επανεγκατέστησε τη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στα θερμά ύδατα της Μεσογείου, από όπου είχε αποσυρθεί μετά τη στροφή της Αιγύπτου προς τις ΗΠΑ.

Ιστορικώς, η σύμπηξη μιας συμμαχίας της Αγκυρας με τη Μόσχα είναι αφύσικη και λογικώς έπρεπε να αποκλεισθεί. Τα συμφέροντα των δύο αυτών χωρών δεν συμπίπτουν. Ούτε κατά το παρελθόν, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν το ανάχωμα της επεκτάσεως της αυτοκρατορίας των τσάρων προς τον νότο, ούτε στα χρόνια της κραταιάς Σοβιετικής Ενώσεως και του Ψυχρού Πολέμου.

Μόνον μία φορά, μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων στη Ρωσία και όταν ο Μουσταφά Κεμάλ πολεμούσε εναντίον των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία, υπήρξε συμφωνία μεταξύ δύο «επαναστατικών» καθεστώτων σε έναν κοινό αγώνα εναντίον των «ιμπεριαλιστικών» δυνάμεων.

Σήμερα πρώτη φορά, από την εποχή εκείνη, η Τουρκία αντιμετωπίζει κίνδυνο διαμελισμού λόγω της στηρίξεως που έμμεσα ή άμεσα παρέχει η Δύση εις την υπόθεση των Κούρδων. Ηταν αναμενόμενο ότι ο κ. Ερντογάν, όπως και κάθε ηγέτης αυτής της χώρας, θα εστρέφετο προς οποιονδήποτε προς εξασφάλιση στηρίξεως. Συγκυριακή είναι η ρωσοτουρκική συνεργασία με τη Μόσχα και η επαναφορά εις την προτέρα κατάσταση ισορροπίας δεν εξαρτάται μόνον από τον κ. Ερντογάν. Ας αναλογισθεί και η Δύση τις ευθύνες της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X