ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι γερμανικές εκλογές

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Επί ένα χρόνο θέματα σοβαρότατα παρέμεναν σε εκκρεμότητα στην ενωμένη Ευρώπη ενόψει των γερμανικών εκλογών, που τελικώς διεξάγονται την Κυριακή, δίχως ιδιαιτέρα φόρτιση, σε ατμόσφαιρα περίπου αδιαφορίας. Μακράν πολύ η ένταση και η συγκίνηση, που χαρακτήριζαν εκλογικές αναμετρήσεις στην Αυστρία, στην Ολλανδία και στη Γαλλία. Ισως η ανία να είναι απλώς παράγωγο της σταθερότητος.

Αυτά σε εθνικό επίπεδο, διότι, εκ των πραγμάτων, η Γερμανία δεν είναι Ελβετία, για να ασχολείται με τα του οίκου της. Καλώς ή κακώς, το Βερολίνο ηγείται σήμερα της «ενωμένης» Ευρώπης, όπου η συντριπτική πλειονότητα των μελών της, σε διαφορετικό βαθμό βεβαίως και για άλλους λόγους –κατά περίπτωση–, διέρχεται περίοδο κλυδωνισμών, που έχουν προκύψει από δύο μείζονες επιλογές του Βερολίνου: την άτεγκτη δημοσιονομική πειθαρχία του δρος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη μεταναστευτική πολιτική της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Το κρίσιμο ζήτημα των γερμανικών εκλογών δεν είναι ο όποιος συνασπισμός προκύψει, τελικώς, μετά την Κυριακή και αφού μεσολαβήσουν κάποιοι μήνες για τη σύνταξη προγράμματος συνεργασίας, αλλά ότι το γερμανικό πολιτικό σύστημα είναι γηρασμένο. Διότι επί των ημερών της κ. Μέρκελ και του δρος Σόιμπλε αναδείχθηκαν τάσεις ευρωσκεπτικισμού σε χώρες της Ε.Ε., και τα ίδια άτομα θα κληθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την άσκηση της εξουσίας την τελευταία τετραετία.

Είναι ευκταίον, αλλά όχι βέβαιο, ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από το αδιέξοδο και για τον επιπλέον λόγο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει στοχοποιήσει τη Γερμανία, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα που είχε χρίσει την καγκελάριο Μέρκελ διάδοχο του ανθρωπιστικού και φιλελεύθερου οράματός του.

Στη φαινομένη σταθερότητα του γερμανικού πολιτικού συστήματος έκανε την εμφάνισή του κόμμα της εθνικιστικής Δεξιάς, το AfD, που ενδέχεται να κατακτήσει την τρίτη θέση και ίσως διψήφιο ποσοστό στις εκλογές.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος στα δεξιά των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοσοσιαλιστών, που εθεωρείτο άκρως επικίνδυνη εξέλιξη από τον Βαυαρό «υπερσυντηρητικό» ηγέτη Γιόζεφ Στράους, είναι πλέον αδιαμφισβήτητη πραγματικότης. Οι εκλογές της Κυριακής θα επιβεβαιώσουν την πολιτική «σταθερότητα» της Γερμανίας, αλλά αυτό δεν προεξοφλεί την επιτυχή αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων, σε αυτή τη χώρα και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Tην προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης αναλαμβάνει ο Κασουλίδης

«`Οτι και να κάνει ο Αβέρωφ, πάλι η δήλωση του Πόθεν Έσχες του δεν βγάζει νόημα. Ο μοντέρνος, προοδευτικός ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:59

Προδρόμου: Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα

«...και ο Προδρόμου σταθερά σε Colloquium γκαιμπελισμού!!!»
Ai Em  |  09:57

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση