ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περί «υψηλής πολιτικής»

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Σπανίως συνέπεσε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται ταυτόχρονα επί διήμερο τα κρισιμότερα θέματα ενός έθνους, τις τύχες του οποίου διαχειρίζεται. Αλλά ακριβώς αυτό συμβαίνει από μιαν άποψη εκ συμπτώσεως.

Στο Λουξεμβούργο συνέρχεται σήμερα το Eurogroup και εάν ο υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο δρ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κρίνει πως έχει αρκούντως αξιοποιήσει το θέμα της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του, τότε μπορεί να κλείσει θετικά η δεύτερη «αξιολόγηση», με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα, που προσδοκά η κυβέρνηση και αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Στην Αθήνα, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ συζήτησαν την «εξομάλυνση» των διμερών σχέσεων, που για ορισμένους εταίρους μας –κυρίως για τη Γερμανία– σημαίνει ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την «προσωρινή ονομασία». Πρόκειται για απόπειρα αναθεωρήσεως της αποφάσεως της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008, όταν τελικώς και παρά τις πιέσεις προς τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, συνδέθηκε άρρηκτα η προσχώρηση της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Η πίεση ρυθμίσεως της «εκκρεμότητος» αυτής αποσκοπεί στη «σταθεροποίηση» των Δυτικών Βαλκανίων και φυσικά της κυβερνήσεως των Σκοπίων, ωσάν το ΝΑΤΟ να είναι δυνατόν να εγγυηθεί την ομαλότητα στο εσωτερικό μιας χώρας. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς απέκλεισε, ωστόσο, κάθε αλλαγή στη θέση των Αθηνών.

Το τηλεοπτικότερο συμβάν της ημέρας θα είναι, ασφαλώς, η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα συζητηθεί η ενεργειακή συνεργασία των τριών κρατών, ενόψει της «αξιοποιήσεως» των κοιτασμάτων αερίου στη συγκεκριμένη περιοχή. Απούσα από τη συνάντηση είναι η Τουρκία, που ασφαλώς θα αντιδράσει όταν αρχίσουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ στα μέσα Ιουλίου.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που μία προοπτική ευρύτερη «αξιοποιείται» για τη δημιουργία μιας «δυναμικής» που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού. Ενόψει της εντάξεως της νήσου στην Ε.Ε. εξεπονήθη το σχέδιο Ανάν, που απερρίφθη από τους Ελληνοκυπρίους το 2004 και η Κυπριακή Δημοκρατία προσχώρησε στην Ενωση.

Σήμερα, η προοπτική εντοπισμού απροσδιορίστου ποσότητος φυσικού αερίου χρησιμοποιείται ως καταλύτης για μια λύση. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της Επιτροπής, που επιχειρεί να άρει τις αντιρρήσεις της Λευκωσίας για να αρχίσει εκ νέου ο ευρωτουρκικός διάλογος, ενώ οι σχέσεις Αγκυρας και Βερολίνου εξέπεσαν σε οικτρό επίπεδο. Αυτό κάποιοι εταίροι μας το χαρακτηρίζουν «υψηλή πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το σοκ του Κακουργιοδικείου και οι χαμένοι νέοι ψηφοφόροι...

«Να μην διερωτάσαι φίλε μου. Όταν ο κ. Γενικός θέλει πετυχαίνει καταδίκες-Ίδε περίπτωση Ρίκκου»
Κώστας  |  09:52

#PoliticsBlog Το σοκ του Κακουργιοδικείου και οι χαμένοι νέοι ψηφοφόροι...

«Γιατί ο κ. Γενικός δεν επικεντρώθηκε σε πιο σημαντικά και εύκολο να αποδειχτούν θέματα, όπως μ’ αυτούς ...»
Διερωτώμενος  |  09:38

Σύσκεψη στο Τσίρειο: Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο

«Οπως και στο παρελθόν,τίποτε δεν θα γίνει γιατί απλούστατα δεν θέλουμε να γίνει. »
δημος  |  13:35

Σύσκεψη στο Τσίρειο: Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο

«Ο καλύτερος τρόπος να διώξουμε τους εγκληματίες από το υγιή φίλαθλο κόσμο είναι να εφαρμόσουμε τα τεχνικά ...»
serafim kykotis  |  13:35

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση