ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περί «υψηλής πολιτικής»

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Σπανίως συνέπεσε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται ταυτόχρονα επί διήμερο τα κρισιμότερα θέματα ενός έθνους, τις τύχες του οποίου διαχειρίζεται. Αλλά ακριβώς αυτό συμβαίνει από μιαν άποψη εκ συμπτώσεως.

Στο Λουξεμβούργο συνέρχεται σήμερα το Eurogroup και εάν ο υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο δρ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κρίνει πως έχει αρκούντως αξιοποιήσει το θέμα της Ελλάδος για την εξυπηρέτηση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του, τότε μπορεί να κλείσει θετικά η δεύτερη «αξιολόγηση», με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα, που προσδοκά η κυβέρνηση και αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Στην Αθήνα, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ συζήτησαν την «εξομάλυνση» των διμερών σχέσεων, που για ορισμένους εταίρους μας –κυρίως για τη Γερμανία– σημαίνει ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την «προσωρινή ονομασία». Πρόκειται για απόπειρα αναθεωρήσεως της αποφάσεως της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008, όταν τελικώς και παρά τις πιέσεις προς τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, συνδέθηκε άρρηκτα η προσχώρηση της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Η πίεση ρυθμίσεως της «εκκρεμότητος» αυτής αποσκοπεί στη «σταθεροποίηση» των Δυτικών Βαλκανίων και φυσικά της κυβερνήσεως των Σκοπίων, ωσάν το ΝΑΤΟ να είναι δυνατόν να εγγυηθεί την ομαλότητα στο εσωτερικό μιας χώρας. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς απέκλεισε, ωστόσο, κάθε αλλαγή στη θέση των Αθηνών.

Το τηλεοπτικότερο συμβάν της ημέρας θα είναι, ασφαλώς, η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα συζητηθεί η ενεργειακή συνεργασία των τριών κρατών, ενόψει της «αξιοποιήσεως» των κοιτασμάτων αερίου στη συγκεκριμένη περιοχή. Απούσα από τη συνάντηση είναι η Τουρκία, που ασφαλώς θα αντιδράσει όταν αρχίσουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ στα μέσα Ιουλίου.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που μία προοπτική ευρύτερη «αξιοποιείται» για τη δημιουργία μιας «δυναμικής» που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού. Ενόψει της εντάξεως της νήσου στην Ε.Ε. εξεπονήθη το σχέδιο Ανάν, που απερρίφθη από τους Ελληνοκυπρίους το 2004 και η Κυπριακή Δημοκρατία προσχώρησε στην Ενωση.

Σήμερα, η προοπτική εντοπισμού απροσδιορίστου ποσότητος φυσικού αερίου χρησιμοποιείται ως καταλύτης για μια λύση. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της Επιτροπής, που επιχειρεί να άρει τις αντιρρήσεις της Λευκωσίας για να αρχίσει εκ νέου ο ευρωτουρκικός διάλογος, ενώ οι σχέσεις Αγκυρας και Βερολίνου εξέπεσαν σε οικτρό επίπεδο. Αυτό κάποιοι εταίροι μας το χαρακτηρίζουν «υψηλή πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Ο νέος Αστερίξ ταξιδεύει στην Ιταλία

«Δυστυχώς όχι ακόμα.»
Μαρίνα Δουκανάρη  |  15:51

Ο νέος Αστερίξ ταξιδεύει στην Ιταλία

«Υπάρχει ενημέρωση για έκδοση του συγκεκριμένου στα Ελληνικά; »
Πολύκαρπος Σταύρου  |  11:25

Ικανοποίηση από Πετρίδη, ανοιχτό μέτωπο με Χάσικο

«Να σηκωθει και να φυγει το συντομοτερο απο το γραφειο της η βοσκαριδου ..των πολιτικων γαμων ! Δεν γινεται ...»
Πελεκυς ερχεται συντομα !  |  16:01

Ικανοποίηση από Πετρίδη, ανοιχτό μέτωπο με Χάσικο

«Τι εγιναν οι εξαγγελιες για τα δικηγορικα γραφεια που τα παιρνουνε απο πολιτογραφησεις..ενω εμεις δεν ...»
Πελεκυς ερχεται συντομα !  |  15:51

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση