ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:57
 

Θεατρικά και πολιτική

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που εκρατούντο, διότι στη διάρκεια περιπολίας εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος, προκάλεσε ανακούφιση στους ιδίους και στους οικείους τους βεβαίως, και στην ελληνική κυβέρνηση ασφαλώς. Αλλά, μέχρις εδώ. Τα υπόλοιπα είναι ως εκ του περισσού. Μια μακροχρόνια θετική ίσως συνέπεια θα ήταν εάν εφεξής οι περιπολίες στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία πραγματοποιούνται πλέον συμφώνως με τα προβλεπόμενα στα στρατιωτικά εγχειρίδια – και ως προς τον αριθμό των ανδρών που μετέχουν σε αυτές και ως προς τον ακριβή σχεδιασμό των αποστολών αυτής της μορφής, προς αποφυγήν παρόμοιων περιστατικών. Από τα διαδραματισθέντα τις τελευταίες ημέρες, πολιτική σημασία έχει η πρόσκληση του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου προς τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα, εξ αφορμής της συγκεκριμένης εξελίξεως. Διότι η αποκλιμάκωση της εντάσεως Αθηνών και Αγκύρας είναι όχι απλώς ευκταία, αλλά και απολύτως αναγκαία.

Ανεξαρτήτως της πολιτικής εταίρων ή πολεμίων έναντι της Τουρκίας. Ως φαίνεται, το θέρος, όμως, εξήψε τη φαντασία αξιωματούχων και σχολιαστών, και θεωρίες διατυπώθηκαν περί «πιέσεων» από χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, και διάφορα περί «συστάσεως» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος περίπου «εξαναγκάσθηκε» να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες κρατουμένους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Αλέξης Τσίπρας προσωπικώς εξάντλησαν όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της η ελληνική πλευρά. Αλλά η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν οφείλεται σε καμία από τις εκδοχές που προαναφέρθηκαν.

Ο κ. Ερντογάν δεν πείσθηκε από «ισχυρά» επιχειρήματα περί δικαίου, δεν υπέκυψε σε «πιέσεις» της Ε.Ε. ή της Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολίτες κρατούνται στην Τουρκία. Υπερασπίσθηκε απλώς τη νομιμότητα του «συστήματός» του. Διότι στην Τουρκία συμβαίνει ένα παράδοξο. Ενώ η χώρα θεωρείται ότι ανήκει στη Δύση, ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και σε πορεία εντάξεως στην Ε.Ε., αντιμετωπίζεται ως κράτος παρίας, δίχως όμως να αποτολμάται πλήρης διάρρηξη των σχέσεων. Επιχειρείται, όμως, απονομιμοποίηση του «συστήματος Ερντογάν», με κύριο άξονα της επιχειρηματολογίας των Δυτικών «εταίρων» της Αγκυρας ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Τουρκία είναι πλημμελεστάτη. Με αυτό το επιχείρημα οι ΗΠΑ δεν εκδίδουν στην Τουρκία τον «ιεροκήρυκα» Φετουλάχ Γκιουλέν και η Ευρώπη παρέχει άσυλο σε αντιπάλους του «καθεστώτος Ερντογάν».

Στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η απελευθέρωσή τους αποφασίσθηκε δύο εβδομάδες πριν από τη συμπλήρωση έξι μηνών – το ελάχιστο χρονικό όριο κρατήσεως, κατά την τουρκική νομοθεσία, πριν από την προσαγωγή ενός κατηγορουμένου σε δίκη. Με άλλο λόγια, οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες τηρήθηκαν σχολαστικά –κατά τα ισχύοντα στην Αγκυρα– και επήλθε η απελευθέρωσή τους. Ολα αυτά είναι θεατρικά βεβαίως, ανάλογα με τα συμβαίνοντα στη Δύση, μόνον πιο ανατολίτικα και οθωμανικά από μιαν άποψη. Το ουσιώδες είναι η πρόσκληση του κ. Καμμένου στον Τούρκο ομόλογό του. Εκεί θα ήταν σκόπιμο, αντί θεατρικότητος, να επικρατήσει η κοινή λογική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X