ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είναι σαν να μην το θέλει

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Παραδίδουμε μια επανενωμένη πατρίδα, μια πατρίδα που θα εγγυάται το μέλλον, μια ευημερούσα χώρα, μια ευρωπαϊκή καθ’ όλα σύγχρονη πατρίδα», έλεγε τον Φεβρουάριο του 2016 ο Νίκος Αναστασιάδης, υποσχόμενος πως η λύση απείχε ένα μόλις βήμα. Ένα βήμα που θα ολοκληρωνόταν κατά την πρώτη του θητεία. Τρία περίπου χρόνια αργότερα το βήμα δεν έγινε, το Κυπριακό παραπαίει επικίνδυνα και ο Νίκος Αναστασιάδης αντί να παρευρίσκεται στην εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του για λύση, επιλέγει τα εγκαίνια πολυτελούς ξενοδοχείου υποσχόμενος την ανάπτυξη στη Λάρνακα. Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, την Τρίτη που πέρασε, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσκεκλημένος σε εκδήλωση που διοργάνωνε το ΑΚΕΛ για τις προοπτικές της Ε.Ε, μοιραζόταν σκωπτικά με το κοινό την πρόσφατη στιχομυθία του με τον Νίκο Αναστασιάδη. Σε εκείνη τη συζήτησή τους, λοιπόν, ρωτούσε χαρακτηριστικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι προνοεί η χαλαρή ομοσπονδία που έριξε στο τραπέζι του Εθνικού Συμβουλίου. Ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε πως ουδέποτε μίλησε για χαλαρή ομοσπονδία και η συζήτηση έκλεισε εκεί.

Μερικές ώρες πριν απαρνηθεί στον Μάρτιν Σουλτς τη χαλαρή, προετοίμαζε βεβαίως τα ΜΜΕ πως στο Εθνικό Συμβούλιο της επόμενης ημέρας και θα κατέθετε, αλλά και θα άκουγε συγκεκριμένες προτάσεις για την αποκέντρωση εξουσιών. Ο ΔΗΣΥ μάλιστα είχε φροντίσει στο μεσοδιάστημα να καλλιεργήσει το έδαφος της χαλαρής, υποστηρίζοντας ότι ήταν πάγια πρόταση του κόμματος και δείγμα της κληριδικής σχολής σκέψης. Για τι ομοσπονδία όμως μιλούσε και ποιες αρμοδιότητες ήθελε να μεταφέρει στα συνιστώντα κράτη; Κανείς δεν ξέρει και μάλλον κανείς δεν θα μάθουμε ποτέ, γιατί λίγες ώρες αργότερα διαφαινόταν πως όχι μόνο δεν υπήρχε καμία ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά κατατέθηκαν την υστάτη ανεμομαζώματα προτάσεων, που όλοι λίγο πολύ γνώριζαν. Όλα αυτά θα μπορούσαν να μπουν στη σφαίρα της προχειρότητας. Μια κυβέρνηση που έχει δείξει από την αρχή πως λειτουργεί άτσαλα και άγαρμπα, αδύναμη να ανατρέψει την κακή της εικόνα. Πριν από μερικές εβδομάδες όμως δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης», καταδείκνυε κάτι πολύ πιο σοβαρό από την προχειρότητα. Παρουσίαζε τον Νίκο Αναστασιάδη να φλερτάρει με τη λύση δύο κρατών μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα. Ένα σχέδιο β΄, όπως καταγραφόταν, το οποίο συζήτησε ανεπίσημα με τους στενούς του συνεργάτες και οι οποίοι το απέρριψαν αναφανδόν.

Μαζί και το δημοσίευμα στην «Καθημερινή» το καλοκαίρι που πέρασε όπου καταγραφόταν από τον Απόστολο Ζουπανιώτη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναπτύξει σε αρκετούς ανθρώπους την άποψή του ότι ίσως να είναι προτιμότερο για τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού ένα σχέδιο β΄ και στην ουσία ένα βελούδινο διαζύγιο είτε ως διχοτόμηση είτε υπό τη μορφή της χαλαρής ομοσπονδίας .

Αληθεύουν τα δημοσιεύματα; Είναι ψευδή και κακόβουλα και θέλουν να πλήξουν τον Πρόεδρο; Ένας Πρόεδρος με νωπή ισχυρή εντολή και εκλεγόμενος με την υπόσχεση ότι εργάζεται για μία επανενωμένη Κύπρο, μία «καθ’ όλα ευρωπαϊκή σύγχρονη πατρίδα» όπως έλεγε, θα τα διέψευδε κατηγορηματικά και θα έβαζε τον καθένα που τα διαδίδει στη θέση του. Τήρησε όμως σιγή ιχθύος. Και ο ίδιος και τα πρόσωπα που αναφέρονται στα δημοσιεύματα. Ακόμα και οι συνεργάτες του στο Προεδρικό. Αντ’ αυτού άρχισαν να μιλούν για νέες ιδέες για ανάγκη να δούμε έξω από το κουτί το Κυπριακό. Όταν όμως ένας Πρόεδρος δυσκολεύεται να βρει λύση με προτάσεις που έχουν την πλήρη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς παράγοντα, μπορεί να πείσει κάποιον πως οι νέες ιδέες που πλασάρει είναι προς το δικό μας συμφέρον; Ότι δηλαδή θα ξεγελάσει μόνος του την Τουρκία και θα τη φέρει με το μέρος μας; Αντιλαμβάνεστε.

Είναι, λοιπόν, σαν να μην το θέλει. Και δίνει αυτή τη αίσθηση πριν ακόμα να επανεκλεγεί. Σαν να έχει προ πολλού αποβιβαστεί από το τρένο που λέγεται λύση. Και αντιλαμβάνεστε πως το τι θέλει ή τι δεν θέλει δεν θα το συζητούσαμε σήμερα, αν οι δικές του επιθυμίες και χειρισμοί δεν συμπαρέσυραν αναπόφευκτα κι εμάς μαζί του σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση