ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αν όχι για το Κυπριακό, τότε για τι;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στην αμερικανική πολιτική ορολογία υπάρχει η «έκπληξη του Οκτώβρη» κατά την οποία οι πολιτικοί παίκτες καθυστερούν εσκεμμένα να προβάλουν ειδήσεις αξιοποιώντας τες τον Οκτώβρη, ένα μήνα δηλαδή πριν από τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές. Θεωρούν πως τα γεγονότα που πραγματοποιούνται λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση έχουν μεγαλύτερες προοπτικές να επηρεάσουν θετικά ενδεχόμενους ψηφοφόρους.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε να αναβάλει τη δημοσιοποίηση του ψηφοδελτίου για παρόμοιους λόγους. Σύμφωνα, πάντως, με τα πολιτικά πηγαδάκια, στόχος της ηγεσίας είναι να αξιοποιήσει προς όφελος του κόμματος τυχόν παρουσίες ή απουσίες προσώπων σε ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων και να προχωρήσει σε συνεργασίες που θα εκπλήξουν. Πέραν τούτου είναι γεγονός πως κάθε κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία μπαίνει τελευταίο στην προεκλογική κούρσα ούτως ώστε να δει ποια πολιτικά θέματα θα προτάξουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι και να προετοιμαστούν καταλλήλως.

Βεβαίως, το πότε θα αποφασίσει ο ΔΗΣΥ να δημοσιοποιήσει το ψηφοδέλτιό του είναι ένα ζήτημα που αφορά καθαρά το ίδιο το κόμμα και την επικοινωνιακή στρατηγική του. Πέραν των υποψήφιων βουλευτών, πρωτοκλασάτων στελεχών και αρκετών ένθερμων οπαδών του, ουδόλως απασχολεί την υπόλοιπη κοινωνία ο λόγος για τον οποίο το κόμμα επιβραδύνει την προεκλογική του εκστρατεία. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη η σπουδή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη να προβάλει τις εξελίξεις στο Κυπριακό ως τον κύριο λόγο αναβολής του ψηφοδελτίου, δίνοντας παράλληλα μαθήματα στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να μη χρησιμοποιούν το Κυπριακό προς «άγραν ψήφων».

Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν σύγχυση κυρίως στους πολίτες που δεν γνωρίζουν σε ποιο βαθμό βρίσκονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό και δίνει την ευκαιρία σε κόμματα της αντιπολίτευσης να επικρίνουν –ενδεχομένως και άδικα– τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες.

Αν όντως, όπως άφησε να εννοηθεί ο Νίκος Τορναρίτης, υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών λόγω του Κυπριακού, τότε δεν θα έπρεπε η κοινωνία να είναι ενήμερη για κάτι τόσο σημαντικό; Δεν θα έπρεπε έστω να το γνωρίζουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις; Και για ποιον λόγο ο ΔΗΣΥ επιδόθηκε σε έναν αγώνα αλλαγής του εκλογικού μέτρου με σαφές πολιτικό κόστος, εάν υπάρχει τελικώς ζήτημα αναβολής της εκλογικής αναμέτρησης;

Το πιο σημαντικό είναι πως αν σε μία προεκλογική περίοδο απουσιάζει το Κυπριακό που καθόριζε διαχρονικά τη θέση του εκλογικού σώματος στις κάλπες τότε για ποια θέματα επιτρέπεται κατά τον κ. Τορναρίτη να συζητούν οι υποψήφιοι κατά την προεκλογική εκστρατεία; Για τα αμπελοπούλια του Χαμπουλλά; Τις παραβάσεις του Θεμιστοκλέους ή τους παιδιάστικους καυγάδες των βουλευτών στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές; Κάτι τέτοιο τους συμφέρει;

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X