ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λαϊκισμός, το φαινόμενο των καιρών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αν παρατηρήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται ο πολιτικός χάρτης, θα δει πως ο λαϊκισμός και η ισοπέδωση δεν αποτελούν μονοπώλιο της Κύπρου, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο, με κάποιους εκφραστές τους να φλερτάρουν επικίνδυνα με την εξουσία. 

Η οικονομική και μεταναστευτική κρίση ενίσχυσε την ψήφο αντίδρασης φέρνοντας στο προσκήνιο γραφικούς, αλλά κυρίως επικίνδυνους πολιτικούς παίκτες. Ακραία κινήματα βρίσκουν φωνή και ενισχύονται στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα αλλά και το πρόσφατο περιστατικό της Σλοβακίας που παρουσιάζει ανησυχητικά δείγματα κρίσης πολιτικής ταυτότητας αλλά και έξαρσης της ρητορικής μίσους.

Πέραν της Ευρώπης, είναι και το αμερικανικό εκλογικό σώμα που φαίνεται να σχοινοβατεί μεταξύ της αποκήρυξης του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου και του άκρατου λαϊκισμού, προκαλώντας ερωτήματα και ανησυχίες για το τι τελικά θα επικρατήσει.

Η υποψηφιότητα του Ντόλαντ Τραμπ δεν δίνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την επικράτηση του πρώτου. Γιατί έστω κι αν αντιμετωπίστηκε αρχικά ως αστείο η υποψηφιότητά του, το σαφές προβάδισμά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, δηλοί πως το αμερικάνικο εκλογικό σώμα δεν διστάζει να τα παίξει όλα για όλα.

Οι λόγοι που έφεραν στο προσκήνιο έναν υποψήφιο με τα χαρακτηριστικά του Ντόναλντ Τραμπ δεν ξαφνιάζουν καθόλου, δεδομένης και της εκλογικής συμπεριφοράς των Αμερικανών. Ο δεξιός λαϊκισμός έχει ισχυρές ρίζες, στο αμερικανικό εκλογικό σώμα, με εκφραστή μέχρι πρόσφατα των ιδεών Τραμπ τη Σάρα Πέιλιν.

Ωστόσο, η γενική δυσφορία απέναντι στην υφιστάμενη οικονομική κατάσταση ενισχύει την απαξίωση του πολιτικού συστήματος ως έχει, με τον αμερικανό ψηφοφόρο να προτιμά να δώσει την ευκαιρία σε έναν άπειρο πολιτικό μεν, αυτοδημιούργητο δε επιχειρηματία για να λύσει τα καίρια προβλήματα της χώρας.
Η εκλογική συμπεριφορά αλλάζει άρδην. Αν στις ΗΠΑ απέρριπταν το κατεστημένο της Wall Street και απεγκλωβίζονταν τελικώς από τα λόμπυ που ελέγχουν τα πάντα, προβάλλοντας ένα νέο εκσυγχρονιστικό πολιτικό λόγο τότε θα λέγαμε πως η οικονομική κρίση έχει συμβάλει θετικά στο πολιτικό σύστημα.

Το ίδιο και στην Ευρώπη. Αντ’ αυτού το εκλογικό σώμα δεν διστάζει να επιβραβεύσει την ακρότητα, τη ρητορική μίσους και τις εύηχες αλλά ανακριβείς τοποθετήσεις. Η μετριοπάθεια, με τα όλα τα αρνητικά της, παραχωρεί τη θέση της στην πολιτική οπαδοποίηση και τον χουλιγκανισμό, τα οποία τροφοδοτούνται άπλετα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, με αποτέλεσμα το μέλλον να κρίνεται δυσοίωνο για την παγκόσμια πολιτική σκακιέρα.

Το εκλογικό σώμα ανά το παγκόσμιο βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: να επιλέξει την ισοπεδωτική τιμωρία ή μέσω μετριοπάθειας και στέρεων επιχειρημάτων να καταφέρει να προβάλει σοβαρούς υπεύθυνους και αδιάφθορους πολιτικούς παράγοντες. Ελπίζουμε να διαλέξει όσο είναι νωρίς τον δεύτερο δρόμο, γιατί το αφήγημα με τον Ντόναλντ Τραμπ, τη Μαρίν Λεπέν, και τη Χρυσή Αυγή, έχει σταματήσει εδώ και καιρό να αποτελεί αστείο και εξελίσσεται σε φωτιά που καίει απειλητικά δίπλα μας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X