ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετεκλογικές δοκιμασίες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής κατέδειξε πως κάθε πολιτική πράξη ή παράλειψη έχει το δικό της πολιτικό κόστος. Ο πολίτης είτε διά της αποχής του είτε διά της ψήφου του, τιμώρησε τα κακώς κείμενα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής θητείας, οδηγώντας στην περιδίνηση τα ποσοστά ιστορικών κομμάτων και δίδοντας την ευκαιρία σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς να μετουσιώσουν σε πράξη όσα εδώ και καιρό διακήρυτταν.

Παρά τους πύρινους λόγους για την επανάκτηση της χαμένης τους αξιοπιστίας και τη διαβεβαίωση ότι το μήνυμα των εκλογών ελήφθη, η επόμενη μέρα βρίσκει τους πολιτικούς αρχηγούς να μπαίνουν εκ νέου σε ένα παιχνίδι συνδιαλλαγής, παρασκηνίου και παζαριού για τη θέση του δευτέρου τη τάξει. Πολιτικοί αρχηγοί που ως και την παραμονή των εκλογών αντάλλασσαν βαρετούς χαρακτηρισμούς, πλέον συνεργάζονται και διαβουλεύονται για την εκλογή του επόμενου προέδρου της Βουλής.

Όσο κι αν κάποιος μπορεί να τους πιστώσει με καλές και αγνές προθέσεις πίσω από την εκλογή προέδρου, η ξαφνική μετάλλαξη κάνει το εκλογικό σώμα καχύποπτο για συνδιαλλαγές, ανταλλάγματα και παζάρια πίσω από κλειστές πόρτες. Και καταδεικνύει πως το μήνυμα των εκλογών, με τα δραματικά ποσοστά αποχής, μάλλον δεν έχει ληφθεί. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η ενδεχόμενη σύμπλευση ΔΗΣΥ και Δημήτρη Συλλούρη ή η αγωνία του ΔΗΚΟ να εκλέξει τον Μαρίνο Σιζόπουλο στην προεδρία της Βουλής;

Οι πολιτικές ηγεσίες, απαλλαγμένες πλέον από τακτικισμούς που επιβάλλει η προεκλογική μάχη, έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους έναντι των πολιτών που έχουν προσέλθει στην κάλπη και τους έχουν τιμήσει με την ψήφο τους, αλλά και έναντι των πολιτών που απείχαν.

Μετεκλογική δοκιμασία για τους πολιτικούς αρχηγούς είναι να αντιμετωπίσουν πλέον με σοβαρότητα την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία. Μακριά από συνδιαλλαγές που στόχο έχουν το 2018, κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, οφείλουν να πάρουν τις επώδυνες μεν αλλά αναγκαίες αποφάσεις που θα επαναφέρουν το πολιτικό σύστημα στο βάθρο που του αξίζει. Αυτό θα γίνει αν οποιεσδήποτε μετέπειτα συνεργασίες, γίνουν καθαρά στο πλαίσιο πολιτικών θέσεων και αρχών.

Αν έχουν όντως λάβει το μήνυμα των εκλογών, θα γνωρίζουν πως η θέση του δευτέρου τη τάξει, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, καθώς ο νέος πρόεδρος της Βουλής αναλαμβάνει σε μία περίοδο πλήρους απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα της νομοθετικής εξουσίας. Χρειάζεται να την αναλάβει ένα πρόσωπο, το οποίο θα αποκαταστήσει την ήδη καταβαραθρωμένη εικόνα που έχει ο πολίτης για το εκλογικό σύστημα.

Αν, όπως όλα δείχνουν, η εκλογή του επόμενου προέδρου της Βουλής γίνει είτε στη βάση του ποιος είναι ο πιο πολιτικά ακίνδυνος είτε στη βάση παζαρέματος για τις προεδρικές εκλογές του 2018, πολύ φοβάμαι πως όχι μόνο δεν έχουν λάβει το μήνυμα, αλλά ανοίγουν επισήμως το κουτί της Πανδώρας, με άγνωστες τις συνέπειες για το κυπριακό πολιτικό σκηνικό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X