ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην προεκλογική για το ‘18

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί οι βουλευτικές εκλογές να αποτελούν παρελθόν ωστόσο το προεκλογικό παιχνίδι όχι μόνο δεν έχει τερματιστεί αλλά έχει ενταθεί με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στις προεδρικές του 2018.
Αυτό ήταν άλλωστε εμφανές από το παρασκήνιο και τη διαβούλευση γύρω από την προεδρία της βουλής.

Το ΔΗΚΟ, διαβλέποντας σε μία ενδεχόμενη συνεργασία του ενδιάμεσου χώρου για το 2018, προώθησε την υποψηφιότητα του «ακίνδυνου» πολιτικά Μαρίνου Σιζόπουλου. Υπό την απειλή μιας τέτοιας συνεργασίας ανέλαβε εμφανή ρόλο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς αν κάτι τέτοιο υλοποιείτο θα του έκλεινε ουσιαστικά τον δρόμο για την επανάκτηση της εξουσίας το 2018. Δεν είναι τυχαίο που έστρεψε το βλέμμα προς τον Δημήτρη Συλλούρη.

Αφενός για να αποδυναμώσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τις όποιες βλέψεις του να ηγηθεί ενός μετώπου στον Ενδιάμεσου και αφετέρου να πλήξει την υποψηφιότητα της άλλοτε συναγωνίστριας του Ελένης Θεοχάρους.

Πέραν όμως της προεδρίας της βουλής η οποία ανέκαθεν ήταν προϊόν συνδιαλλαγής με το βλέμμα στραμμένο στις ενδεχόμενες συνεργασίες των προεδρικών και η όλο σεναριολογία γύρω από τον καταμερισμό των κοινοβουλευτικών επιτροπών καταδεικνύουν το ίδιο πράγμα.

Ότι τα κόμματα χαράζουν τη δική τους στρατηγική με στόχο τις προεδρικές του 2018. Δηκτικό το μπρα ντε φερ που διεξήχθη ανάμεσα στους άλλοτε συμμάχους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο για την Επιτροπή Οικονομικών. Τα δεδομένα αλλάζουν όπως και οι συμμαχίες. Το ΔΗΚΟ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν κοιτάζει ούτε δεξιά ούτε και αριστερά και είναι έτοιμο να βάλει τις κόκκινες γραμμές του αποτάσσοντας από πάνω του την ταμπέλα της συμπόρευσης με το κυβερνών κόμμα.

Ο ΔΗΣΥ, έχει αντιληφθεί πως πλέον παίζει ένα μοναχικό παιχνίδι εντός βουλής και προσπαθεί να κάνει την όσο το δυνατό κατάλληλη διαχείριση της κρίσης. Αφενός να πλήξει όπου και όπως μπορεί το ενδεχόμενο συνασπισμού στον Ενδιάμεσο και αφετέρου με την έστω και εξ ημισείας προεδρία της Οικονομικών να προωθήσει εκείνα τα κυβερνητικά νομοσχέδια που θα επιτρέπουν στον Νίκο Αναστασιάδη να επαναδιεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία.

Το προεκλογικό παιχνίδι έχει ξεκινήσει και τα δεδομένα αλλάζουν άρδην όπως όλα δείχνουν. Το ζήτημα είναι αν αυτά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται είναι τελικώς προς όφελος των πολιτών. Θα αναμέναμε πάντως πως σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο πλήρους απαξίωσης του πολιτικού συστήματος τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα έδιναν περισσότερη βάση στο πώς να παράξουν πολιτική και να κερδίσουν συνεπώς την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Οι τακτικισμοί και τα παίγνια με τελικό στόχο τις εκλογές του 2018, απομακρύνουν έτι περαιτέρω τον κόσμο από την κάλπη και ενισχύουν τις φωνές που κάνουν λόγο για ένα σαθρό πολιτικό σύστημα.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και οι θέσεις μάχης που τείνουν να λάβουν τα κόμματα θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Η νέα βουλή κ

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X