ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κακοί υπολογισμοί και ανεύθυνες πράξεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μετρά πληγές, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές με το μέλλον της να φαντάζει πλέον αβέβαιο.

Ποιος έφερε το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αυτή τη δύσκολη θέση είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό. Πολλοί είναι οι αναλυτές που αναφέρουν πως οι δημαγωγοί πολιτικοί χρησιμοποιώντας το ψέμα τις φοβίες και τις προκαταλήψεις του πιο ανενημέρωτου και εν μέρει ευπαθούς μέρους του πληθυσμού νίκησαν. Ωστόσο την καίρια ευθύνη για το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία, μπήκε στη διαδικασία ενός δημοψηφίσματος φέρει καθαρά ο Ντέηβιντ Κάμερον που σήκωσε το χαρτί της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ρίσκαρε να παίξει σε ένα διεθνές παιχνίδι με καθαρά εθνικούς όρους. Ένα παιχνίδι εν πολλοίς προδιαγεγραμμένο, πιστεύοντας ωστόσο πως έχει την ικανότητα να το αλλάξει.
Πώς όμως ο Κάμερον, ένας κατά γενική ομολογία μετριοπαθής χαρισματικός ηγέτης υπέπεσε σε λάθος υπολογισμούς και ρίσκαρε το μέλλον γενεών είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει.

Αναμφίβολα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας σε μία νεαρή ηλικία το πηδάλιο των Συντηρητικών, κατάφερε να κάνει τομές στο γερασμένο κόμμα κερδίζοντας τη συμπάθεια του κόσμου και στη συνέχεια την πρωθυπουργία της χώρας.
Κατά την πρώτη του θητεία κέρδισε δύο σημαντικά δημοψηφίσματα: αυτό για το εκλογικό σύστημα που υποστήριξε τη διατήρηση του μονοεδρικού συστήματος και αυτό της παραμονής της Σκωτίας εντός της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι αυτές οι δύο νίκες που του έδωσαν την ψευδαίσθηση πως θα μπορέσει να καταπολεμήσει τον άκρατο ευρωσκεπτικισμό που υπήρχε εντός του κόμματός του και να κλείσει όλες τις πληγές της χώρας, θέτοντας ζήτημα για την παραμονή της στην Ε.Ε πριν από τις εκλογές του 2015.

Μία κίνηση που στόχο είχε μεν να κατευνάσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και στο ενδεχόμενο δε που κέρδιζε θα μπορούσε να γραφτεί στην ιστορία, ως ο ηγέτης που έκλεισε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούσαν τη χώρα. Κατά τη διάρκεια ωστόσο της προεκλογικής εκστρατείας, ο ίδιος παρουσιάστηκε υποτονικός, αδύναμος να υποστηρίξει αποτελεσματικά την παραμονή στην Ε.Ε δίδοντας την ευκαιρία σε ακραίες τάσεις να λάμψουν και να δώσουν κάλπικες υποσχέσεις τις οποίες αναίρεσαν την επομένη του δημοψηφίσματος.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έπαιξε κι έχασε, σε ένα παιχνίδι που επέλεξε να παίξει με εθνικούς και μικροπολιτικούς όρους. Και όσο κι αν η πολιτική του αυτοχειρία θεωρείται δεδομένη το ζήτημα είναι πως η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο καθώς η καθαρά μικροκομματική του τακτική, κατάφερε να καθορίσει την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλές γενιές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X