ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτικές προτεραιότητες και μεταλλάξεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Ο ΔΗΣΥ δε μπήκε στον πειρασμό του λαϊκισμού που ακολουθείτο για δεκαετίες. Προτιμήσαμε ακόμα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να μην παρεκκλίνουμε ένα βήμα από την αρχή μας για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο, εν γνώσει μας ότι κάποιες από τις θέσεις μας εμπεριείχαν πολιτικό κόστος» ανέφερε σε μία αποκαλυπτική εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, την περασμένη Δευτέρα.

Και είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την ειλικρίνεια με την οποία τοποθετήθηκε για τον εκλογικό αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί ως ηγέτης όπως και τη σημείωσή του πως «για να διορθώσουμε το κράτος πρέπει πρώτα να διορθώσουμε το σπίτι μας».

Χρειάστηκε όμως μία σύντομη διαδρομή από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΡΙΚ μέχρι και τη Βουλή, ούτως ώστε να αναιρέσει τις βαρύγδουπες δηλώσεις του περί προσήλωσης στο ωφέλιμο και της πάταξης του λαϊκισμού. Βλέποντας την τάση στήριξης της πρότασης του ΑΚΕΛ, πόνταρε στον αιφνιδιασμό των υπολοίπων και κατέθεσε πρόταση κατάργησης της φορολογίας ακίνητης περιουσίας αναλαμβάνοντας να καταθέσει τρόπος εξοικονόμησης του ποσού αυτού από τις δημόσιες δαπάνες.

Το αν η πρόταση αποτελεί μπλόφα, η προσπάθεια αντιπερισπασμού ούτως ώστε να μην περάσει η πρόταση του ΑΚΕΛ για κλιμακωτή φορολογία, είναι ένα ζήτημα που συζητείται ιδιαίτερα στα κομματικά πηγαδάκια. Όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να αδειάσει τον Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναλαμβάνοντας ο ίδιος να εξεύρει τρόπους εξοικονόμησης των δημόσιων δαπανών.

Το ζήτημα που απασχολεί τη στήλη είναι η ευκολία των πολιτικών μεταλλάξεων, αλλά και οι προτεραιότητες που βάζει ο καθένας. Προσωπικά θα επικροτούσαμε τον κ. Νεοφύτου, αν παρεξέκλινε από τη θέση της κυβέρνησης σε ζητήματα υψίστης κρατικής σημασίας.

Αν δηλαδή επέλεγε να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση και να προχωρήσει σε τρόπους εξοικονόμησης των δημόσιων δαπανών, για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, για την παιδεία που παραπαίει για τη σωστή στελέχωση του τμήματος Δασών ούτως ώστε να μην καταστρέφονται ολόκληρες δασικές περιοχές. Τότε όμως συμφωνούσε με τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

Το ότι επέλεξε να διαφοροποιηθεί και να παίξει πολιτικό παιχνίδι στη φορολογία ακινήτων, έδωσε αναπόφευκτα βήμα σε όσους των κατηγορούν για εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως οι προτεραιότητες των κομματικών αρχηγών διαφέρουν κατά πολύ από αυτές της εξυπηρέτησης του κοινού συμφέροντος.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση