ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάσαμε την ουσία, στα σημεία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η Χίλαρι Κλίντον γίνεται επίσημα η πρώτη γυναίκα υποψήφια των ΗΠΑ. Η επισημοποίηση της υποψηφιότητάς της για το προεδρικό χρίσμα αποτελεί αναμφίβολα μία ιστορική εξέλιξη στο ισχυρότερο κράτος το οποίο προσπαθεί να εξισορροπήσει τις έντονες προκαταλήψεις και τα ταμπού που διακατέχουν το λαό του, με πρωτοποριακές προοδευτικές τάσεις.

Και σε αυτές τις προοδευτικές τάσεις, το επιτελείο της Κλίντον εστίασε την προεκλογική εκστρατεία στο χαρτί του φύλου και στο κομβικό της υπόθεσης για τις ίδιες τις γυναίκες. Όπως είπε στην ομιλία της η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα «χάρη στη Χίλαρι Κλίντον οι κόρες μου και όλοι οι γιοι και οι κόρες μας μπορούν να θεωρούν δεδομένο ότι μία γυναίκα μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ». Και η ίδια η Χίλαρι Κλίντον στην ομιλία της σημείωσε πως «αν υπάρχουν μικρά κορίτσια που έχουν ξενυχτήσει για να το δουν αυτό, να σας πω ότι μπορεί εγώ να γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος αλλά εσείς είστε οι επόμενες».

Το ενδεχόμενο η Χίλαρι Κλίντον να ανέλθει στην εξουσία έχει αναμφίβολα τη δική του σημασία. Πέραν της κατάρριψης ενός ταμπού σε ό,τι αφορά την πολιτική και το φύλο, σημαντικό είναι πως αυτή η εκλογή θα αποτρέψει τους κινδύνους που παραμονεύουν για ολόκληρο τον πολιτισμό από το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Ενός υποψηφίου με ρητορική εμποτισμένη με μίσος και ρατσισμό.

Είναι όμως μία προεκλογική εκστρατεία βασισμένη στο φύλο αρκετή για να θεραπεύσει το σύμπτωμα Τραμπ; Δυστυχώς όχι. Μεγάλη μερίδα των Αμερικανών είχε ήδη ανεπτυγμένο το αίσθημα του εθνικισμού του ρατσισμού και των ακροτήτων. Η οικονομική κρίση και τα συνεχή τρομοκρατικά κτυπήματα ανά το παγκόσμιο ενισχύουν επικίνδυνα τον χουλιγκανικό διάλογο του διαδικτύου που χειροκροτεί θεωρίες συνωμοσίας, εμπρηστικές δηλώσεις και επιχειρήματα βασισμένα σε ανακρίβειες. Το Κέντρο, οι φωνές εκείνες της λογικής, της μετριοπάθειας που σίγουρα υπάρχουν στις ΗΠΑ, πνίγονται ή επιλέγουν να σιγήσουν. Όχι γιατί έχουν πειστεί από πολιτικούς του επιπέδου Τραμπ, αλλά επειδή δεν υπάρχει κανένας πολιτικός να εναντιωθεί μεν στο κατεστημένο αλλά να επιφέρει παράλληλα τη λογική στο εξαγριωμένο κοινό.

Η Χίλαρι Κλίντον δικαίως ή αδίκως έχει καταφέρει να αποτυπωθεί στα μάτια μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας ως η υποψήφια που εξυπηρετεί το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Και αυτό το κατεστημένο ό,τι προσεγγίζει πλέον γίνεται τοξικό στα μάτια της κοινής γνώμης. Την όλη θεώρηση ενίσχυσαν και οι πρόσφατες διαρροές e-mail που αποδείκνυαν ότι ο κομματικός μηχανισμός των Δημοκρατικών υπονόμευε την υποψηφιότητα Μπέρνι Σάντερς υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Σίγουρα η ελπίδα που γεννά η υποψηφιότητα μιας γυναίκας στην προεδρία του ισχυρότερου κράτους είναι ανεκτίμητης σημασίας.

Ωστόσο, καλό είναι πέραν των σημαντικών συμβολισμών αυτής της υποψηφιότητας, να υπάρχει από πίσω ένα καλά σχεδιασμένο στρατηγικό πλάνο. Ένα πλάνο που δεν θα βασιστεί στον εκφοβισμό της εκλογής Τραμπ, αλλά σε έργα και πολιτικές που θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της σιωπηρής μετριοπαθούς πλειοψηφίας, που παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση με την ανικανότητά της οδήγησε στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού

«Ενώ εσείς τόσα χρόνια κάνατε εξαιρετική δουλειά. δεν είχατε το Μαρί, δεν οδηγήσατε την οικονομία στην ...»
ΠΑΝΑΣΙΑΝΟΣ  |  14:52

Μακεδονικό: Στο έδαφος της ΠΓΔΜ η υπογραφή της συμφωνίας

«Ακόμη να δούμε επίσημη θέση της κυβέρνησης επί του ονοματολογικού. Ο λαλίστατος ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:02

Στο αεροδρόμιο της Hermes το Καζίνο της Λάρνακας

«Σκέφτηκε κανείς ότι κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνσυνο το αεροδρόμιο;»
Melissa  |  08:23

Τάχιστα το Σχέδιο Εθελούσιας της ΣΚΤ

«Ελκιστικο σχέδιο για άτομα κάτω των 45 χρονων!! Το επόμενο που μας έμεινε να ακούσουμε είναι συνταξιοδότηση ...»
Μπιχτης  |  06:27

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση