ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαλεκτική ή λήθη στην πολιτική;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Τα πάντα ρει και ουδέν μένει» υποστηρίζει όχι μόνο ο φιλόσοφος της αέναης κίνησης Ηράκλειτος, αλλά και η μαρξιστική διαλεκτική. Τα πάντα ρει, συνεπώς και μόνο σταθερό η κίνηση στη ζωή, αλλά κυρίως στο πολιτικό παιχνίδι.

Στη διαλεκτική της ζωής και κυρίως της πολιτικής φαίνεται να εντάσσεται η πρόσφατη συζήτηση για το ενδεχόμενο συμπόρευσης Συμμαχίας Πολιτών και ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές του 2018. Οι άλλοτε πολιτικοί αντίπαλοι, που αντάλλασαν εμπρηστικές δηλώσεις για τις θέσεις και τις ιδέες που πρέσβευαν, πλέον βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Αυτό που ωθεί τους δύο πολιτικούς άνδρες να σκεφτούν το ενδεχόμενο συμπόρευσης στις Προεδρικές είναι λίγο πολύ ξεκάθαρο. Ο Γιώργος Λιλλήκας θέλει να ανέλθει στην εξουσία και το ΑΚΕΛ για λόγους πλέον πολιτικής επιβίωσης θέλει με κάθε τρόπο να εκθρονιστεί ο Νίκος Αναστασιάδης.

Τέτοια συμμαχία δημιουργεί αναμφίβολα έναν δυνατό αντίπαλο απέναντι στη Δεξιά και την εμφανή πιθανότητα απομάκρυνσης του Νίκου Αναστασιάδη από την εξουσία.

Και όσο κι αν ο Γιώργος Λιλλήκας έχει μόνο να κερδίσει από τέτοια συμμαχία, είναι λίγο δύσκολο να λεχθεί το ίδιο και για το κόμμα της Αριστεράς.

Αναμφίβολα, το ΑΚΕΛ, μετά και από το εκλογικό αποτέλεσμα του Μάη, ψάχνει εκείνη τη διέξοδο που θα το οδηγήσει στην ανάκτηση της παλαιότερής του αίγλης και δύναμης και στην επιστροφή των χαμένων ψηφοφόρων. Είναι, όμως, ο Γιώργος Λιλλήκας η κατάλληλη διέξοδος για το ΑΚΕΛ; Πώς το κόμμα της Αριστεράς θα μπορέσει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του ότι ο «πολιτικός ανεμόμυλος», που στο κόμμα του βρίσκονται «δρασίτικα και φασιστικά στοιχεία», αποτελεί τον ιδανικό υποψήφιο για την Αριστερά;

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο συμπόρευσης ΑΚΕΛ και Συμμαχίας Πολιτών, πολύ φοβάμαι πως το ΑΚΕΛ θα καταστεί στα μάτια του κόσμου αναξιόπιστο. Ένας χαρακτηρισμός που εξαιτίας των σταθερών θέσεών του μέχρι τώρα στο Κυπριακό, ποτέ δεν του αποδόθηκε.

Αν το ΑΚΕΛ ακολουθήσει αυτή τη διέξοδο, πανικοβλημένο από τα ποσοστά του που συρρικνώνονται, μπορεί βραχυπρόθεσμα να κερδίσει ρόλο και λόγο στην εξουσία. Στα μάτια όμως εκείνου του εκλογικού κοινού που του έστρεψε την πλάτη τον Μάιο θα καταστεί αφερέγγυο.

Το κόμμα μπορεί να κάνει εκείνους τους βηματισμούς και σχεδιασμούς που θα του επιτρέψουν να επαναπροσδιοριστεί ως το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς. Σε αυτό, θέση δεν έχουν οι καιροσκοπικές συνεργασίες με ημερομηνία λήξης. Υπάρχει ένα μεγάλο εκλογικό κοινό που περιμένει και προσβλέπει στην αναδιαμόρφωση, στη δημιουργία ενός κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτός ο πολιτικός ελιγμός μπορεί να ωφελήσει το ΑΚΕΛ. Απεγκλωβισμένο από τη μονολιθικότητα κομμάτων όπως είναι το ΚΚΕ και απαλλαγμένο από ανασφάλειες που προκάλεσαν στο παρελθόν οι λεγόμενες φράξιες. Κοντά σε προοδευτικές θέσεις και αξίες. Αν η ηγεσία του κόμματος αντιληφθεί τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην πτώση των ποσοστών, αν κάνει εκείνες τις κινήσεις ανανέωσης, τις τολμηρές μεν αλλά επώδυνες κινήσεις, αν αναλάβει τις ευθύνες κακών πολιτικών χειρισμών, τότε εκείνο το μεγάλο ακροατήριο μπορεί να επιστρέψει και να εμπιστευτεί ξανά το κόμμα της Αριστεράς.

Αν όμως πανικοβλημένο από τη συρρίκνωση των ποσοστών οδηγηθεί σε αδιέξοδες συνεργασίες, τότε πολύ φοβάμαι πως η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα για το ΑΚΕΛ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X