ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι φοβάται ο Νικόλας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Θα είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος υποψήφιος τελικά για την προεδρία το 2018 ή θα πριμοδοτήσει κάποιον άλλο από τον χώρο του ευρύτερου Ενδιάμεσου; Αυτό είναι ερώτημα που τίθεται εντόνως το τελευταίο διάστημα στα πολιτικά πηγαδάκια, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις για συνεργασίες.

Κινήσεις του, όπως η στήριξη της Ελένης Θεοχάρους για συνεργασία αμέσως μετά την αποχώρησή της από τον ΔΗΣΥ, κατέδειξαν πως ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος δεν βιάζεται για τον προεδρικό θώκο. Άλλωστε και το νεαρό της ηλικίας του, του επιτρέπει να κάνει υπομονή για μία ακόμη πενταετία και να κτίσει τις κατάλληλες βάσεις, ούτως ώστε να μην εξαρτάται η υποψηφιότητά του από τη στήριξη ΔΗΣΥ ή ΑΚΕΛ, αλλά να ηγείται εκείνου του τρίτου πόλου, που χωρίς τη στήριξη των δύο άκρων, θα αποτελεί προοπτική εξουσίας. Και για τον ίδιο, αυτό φαίνεται να είναι προτιμότερο παρά να θέσει βεβιασμένα την υποψηφιότητά του σε μία προδιαγεγραμμένη ήττα, που θα του επιφέρει πολιτικό κόστος.

Το αποτέλεσμα του περασμένου Μάη, ωστόσο, ενίσχυσε ιδιαίτερα το πολιτικό εκτόπισμα του κεντρώου πολιτικού αρχηγού, επαναφέροντας εκ νέου το ζήτημα υποψηφιότητάς του. Αφενός γιατί διατήρησε τις κοινοβουλευτικές του έδρες, τη στιγμή που όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα κατέγραφαν εκλογικές απώλειες. Αφετέρου γιατί το εν λόγω εκλογικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε τη στιγμή που το ΔΗΚΟ οδηγείτο στην κάλπη τριχοτομημένο, λόγω της αποστασίας πρωτοκλασάτων στελεχών.

 Με δεδομένα τα παραπάνω, θεωρείται από πολλούς πιθανό ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα είναι υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο. Άλλωστε, τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, έναντι των οποίων το ΔΗΚΟ βάσισε την προεκλογική ρητορική του, προσφέρει την ερμηνεία πως ο κόσμος απαξιώνει εν μέρει την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων και επιβραβεύει τις δυνάμεις εκείνες που ήρθαν σε ρήξη μαζί τους. Τον εναλλακτικό τρίτο δρόμο θα μπορούσε να αποτελέσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ως αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον ακολουθούν, δεδομένων και των κοινών θέσεων που έχουν σε Κυπριακό και τις συγκλίσεις στην οικονομία.

Μπορεί όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κλείνοντας οποιεσδήποτε πόρτες συνεργασίας με τα δύο άκρα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, να εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στον Ενδιάμεσο; Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, «όταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος είδε τη νύχτα των εκλογών τις κοινοβουλευτικές του έδρες να διατηρούνται, άρχισε να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για τις Προεδρικές του 2018. Άρχισε να αλλάζει, όμως, γνώμη και να προβληματίζεται λίγες μέρες αργότερα, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια σύμπραξης του μετώπου στον Ενδιάμεσο για εκλογή προέδρου της Βουλής». Και αυτό γιατί φαίνεται να αντιλήφθηκε πως οποιαδήποτε σύμπραξη στον ενδιάμεσο χώρο δεν βασίζεται σε στέρεες βάσεις.

Πέραν της Ελένης Θεοχάρους, η οποία έχει γνωστοποιήσει εδώ και καιρό τις προθέσεις της για το ανώτατο αξίωμα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα, του κυρίου πολιτικού του αντιπάλου, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει το στρατηγικό του πλάνο για τις εκλογές. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, ο οποίος ενισχύθηκε πολιτικά και με τις σιωπηλές ευλογίες και του ίδιου του ΔΗΚΟϊκού προέδρου, μεθοδευμένα και διακριτικά προχωρά ήδη στους κατάλληλους ελιγμούς, ώστε να μπορέσει να τύχει της στήριξης του ΑΚΕΛ στο ενδεχόμενο που ο ενδιάμεσος χώρος δεν τον στηρίξει. Αν κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό, εκτός από ότι τα δύο άκρα εξακολουθούν να αποτελούν την επιλογή εξουσίας, τότε η φούσκα του Ενδιάμεσου για άλλη μία φορά σπάζει και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με πολύ μετρημένες δυνάμεις θα μπορέσει να αποτελέσει είτε σε αυτή την προεκλογική μάχη είτε στην επόμενη τον εν δυνάμει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα θέσει τη δική του υποψηφιότητα, αν θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα, συμπορευόμενος με το ΑΚΕΛ ή αν θα βρει εκείνον τον υποψήφιο, που θα μπορέσει όχι μόνο να συνενώσει τον Ενδιάμεσο, αλλά να έχει έρεισμα και από το εκλογικό ακροατήριο των δύο άκρων και να αποτελέσει, συνεπακόλουθα, δυνατή απειλή για την υποψηφιότητα Αναστασιάδη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X