ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί να ψηφίσω στις Δημοτικές;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς προχωρά η προεκλογική συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές. Σε κάθε κομματικό αρχηγείο έχουν ήδη ανοίξει οι στρατηγικοί χάρτες για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν σε κάθε δήμο. Ποιες συνεργασίες δηλαδή θα επιδιωχθούν για να βγει κάθε κόμμα ενισχυμένο και πώς θα ικανοποιηθεί η πλειάδα κομματικών στελεχών που φιλοδοξούν σε θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, σε πολλούς δήμους, υπάρχει πληθώρα υποψηφιοτήτων, ενώ σημειώνονται και έριδες μεταξύ στελεχών των ιδίων κομμάτων για το ποιος θα στηριχθεί από το κόμμα για τον δημαρχιακό θώκο.


Αν αυτό το σκηνικό επικρατούσε πέντε χρόνια ή δέκα χρόνια προηγουμένως, αυτό ενδεχομένως να μην μας προκαλούσε καμία απολύτως εντύπωση. Μάλλον θα θεωρείτο δεδομένο για το κυπριακό πολιτικό σκηνικό.
Μπορεί όμως τη δεδομένη στιγμή η πολιτεία να προχωρά ακάθεκτη σε εκλογική διαδικασία, παραγνωρίζοντας τα τρομερά ελλείμματα και προβλήματα που παρουσιάζει η τοπική αυτοδιοίκηση και να ζητά από τον πολίτη να συμμετέχει στην κάλπη;


Οι καταχρήσεις γύρω από την τοπική αυτοδιοίκηση, με τον συνωστισμό δήμων που στόχο δεν είχαν την εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά την ικανοποίηση ημετέρων σε καίριες θέσεις και πόστα, το φαγοπότι και οι καταχρήσεις που γίνονταν για χρόνια, σε δήμους και κοινοτικά συμβούλια, οδήγησαν σήμερα στην οικονομική κατάρρευση πολλούς δήμους και στην αδυναμία παραγωγής έργου.


Αυτό το φαγοπότι και τα σκάνδαλα που είδαν τελευταίως το φως της δημοσιότητας και στα οποία φέρεται να εμπλέκονται τοπικοί παράγοντες, έπληξαν τις συνειδήσεις της κοινής γνώμης και έκαναν τους δημότες να διερωτώνται για ποιο λόγο να κατέλθουν στην κάλπη. Για να εκλέξουν πρόσωπα, τα οποία είτε το θέλουν είτε όχι θα αδυνατούν να προχωρήσουν σε πράξεις και τομές;


Μία αναδρομή ιδιαίτερα στην τελευταία πενταετία καταδεικνύει την πλήρη έλλειψη έργου. Όχι επειδή οι εκλελεγμένοι τοπικοί παράγοντες δεν είχαν τη θέληση να προσφέρουν στον δήμο τους ή το όραμα για να προχωρήσουν στην υλοποίηση έργων, αλλά επειδή ακριβώς αυτό το σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει προ πολλού πεθάνει.
Αν τα κόμματα θέλουν οι πολίτες να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε επώδυνες μεν, αλλά αναγκαίες τομές. Τομές, που ενδεχομένως να πλήξουν τα συμφέροντα πολλών παραγόντων, αλλά θα βοηθήσουν εν τέλει στη δημιουργία σωστής τοπικής αυτοδιοίκησης. Το υπάρχον σύστημα δοκιμάστηκε και έχει αποτύχει παταγωδώς. Και οποιαδήποτε προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή, μόνο περαιτέρω προβλήματα μπορεί να επιφέρει.


Συνεπώς, αν τα κόμματα θέλουν να επανακτήσουν ή να διασώσουν την όποια αξιοπιστία τους, θα πρέπει έστω και τώρα να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στη μείωση των δήμων. Έστω κι αν αυτό συνεπάγεται είτε την αναβολή είτε τον περιορισμό της θητείας των τοπικών αρχόντων σε μισή, ούτως ώστε να υλοποιηθούν οποιεσδήποτε προτάσεις.


Οποιαδήποτε συζήτηση για δημοτικές εκλογές βάσει του συστήματος που επικρατούσε μέχρι τώρα, όχι μόνο προκαλεί τη νοημοσύνη μας, αλλά επιβεβαιώνει πως κανένα κόμμα δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε βαθιές τομές, που θα επαναφέρουν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τη σχέση δημοτών και δήμων εκεί που της αξίζει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X