ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το θέσφατο των «ειδώλων»

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν ο γνωστός νομικός Πόλυς Πολυβίου ανακοίνωνε το πόρισμά του για το Μαρί, με το οποίο ράπιζε και μοίραζε βαρύτατες ευθύνες στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατάφερε να βρεθεί στο προσκήνιο και εν ολίγοις να αποτελέσει το νέο είδωλο σε μία κοινωνία βαθιά διχασμένη και συναισθηματικά φορτισμένη.


Ασχέτως με το τι ακουγόταν στο παρασκήνιο, ότι δηλαδή φίλησε σταυρωτά τρεις φορές τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαβεβαίωνε να μην ανησυχεί για το αποτέλεσμα του πορίσματος, η ανάγνωση εκείνων των 600 και πλέον σελίδων, ήταν το εισιτήριό του κατά πολλούς για να δει πως πέρα από τις νομικές επιτυχίες, κτιζόταν ένα πολιτικό μέλλον, με χειροκροτητές ένα ακροατήριο, που ανέπτυσσε έντονα αντιακελικά αισθήματα.


Και ακριβώς για την επί Μαρί στάση του, οι όποιες τοποθετήσεις τού Πόλυ Πολυβίου στη μετέπειτα πορεία του κατάφεραν να αποτελούν θέσφατο σε μία μεγάλη μερίδα της κυπριακής κοινωνίας, και ιδιαίτερα στους κύκλους της σκληρής γραμμής του Κυπριακού.


Κάπως έτσι, το όνομα του Πόλυ Πολυβίου, μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας, επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο, καθώς το email που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια διέρρευσε, τον θέλει να εκφράζει έντονες διαφωνίες για την πορεία των συνομιλιών. Το ποιος και γιατί διέρρευσε ένα τέτοιο μήνυμα ή καλύτερα γιατί ο έμπειρος νομικός επέλεξε να εκφράσει τις διαφωνίες του ηλεκτρονικώς και όχι διά ζώσης, είναι σίγουρα ένα ζήτημα.

Το κυριότερο, ωστόσο, είναι οι προεκτάσεις που προκάλεσαν αυτές οι δημοσιοποιημένες πλέον διαφωνίες του εγνωσμένου κύρους νομικού. Και αυτό γιατί ενεργοποίησαν όλες εκείνες τις φωνές οι οποίες βλέπουν μάλλον με καχυποψία όποια προσπάθεια καταβάλλεται για επίτευξη λύσης. «Ένας έμπειρος νομικός εγνωσμένου κύρους κρατά επιφυλάξεις» είναι η απάντηση των γνωστών κύκλων, περιφέροντας τα βιβλία του και θεωρώντας τις ανησυχίες του Πόλυ Πολυβίου ως την απόλυτη αλήθεια.


Αναμφίβολα ο Πόλυς Πολυβίου είναι ένας έγκριτος και έμπειρος νομικός, ο οποίος μπορεί να φωτίσει αρκετές νομικές πτυχές που εμείς ενδεχομένως να αγνοούμε. Μπορεί όμως η όποια τοποθέτησή του να αποτελέσει θέσφατο; Μπορεί ο Πόλυς Πολυβίου να τοποθετηθεί, απαλλαγμένος από τη δική του συναισθηματική ή ιδεολογική προσέγγιση των πραγμάτων;


Δυστυχώς, η ιστορία άλλα δείχνει. Ακόμα και στο πόρισμα για το Μαρί που το θεωρούμε σωστό και δικαιώθηκε άλλωστε στο δικαστήριο, φάνηκε να παρασύρεται συναισθηματικά, με τέτοιο τρόπο που ξέφευγε από τη νομική του υπόσταση. Και όσο και αν η τότε διχαστική περίοδος μάς βόλευε να μην αντιλαμβανόμαστε κάποια πράγματα, το αντικομουνιστικό του παραλήρημα δύο χρόνια μετά το Μαρί χαρακτηρίζοντας τα στελέχη του ΑΚΕΛ ως «νεαρούς μπολσεβίκους» που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, μας προκαλεί προβληματισμό και μας ανησυχεί. Κυριότερα όμως μας κάνει να αμφισβητούμε τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα με την οποία μιλάει και τοποθετείται ο έγκριτος νομικός.

Δυστυχώς, η ιστορία κατέδειξε πως σε όποιον δίδεται το εισιτήριο της απόλυτης αλήθειας, αυτός οδηγείται σε μονοπάτια αλαζονείας και αμετροέπειας. Με αυτά ως δεδομένα, ελπίζουμε πως ο γνωστός νομικός, για τη δική του υστεροφημία, να μην ακολουθήσει αυτά τα μονοπάτια. Αλλά κυριότερα εμείς ως λαός, να σταματήσουμε να αγκιστρωνόμαστε σε είδωλα που νομίζουμε πως κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση