ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αποχή και η λύση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Είναι γεγονός πως η αποχή στις εκλογές του Μάη, κτύπησε κόκκινο και αποτέλεσε χαστούκι για το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα και τη μέχρι τώρα λειτουργία του κυπριακού κομματικού σκηνικού.

Τις άσχημες προεκτάσεις της αποχής αντιλήφθηκε το κυβερνών κόμμα και επέλεξε να βρει εκείνες τις λύσεις που θα πλήξουν την αποχή. Ή έστω να βάλουν φρένο στη συνεχιζόμενη αύξηση των ποσοστών της.

Ανασκουμπώθηκε συνεπώς η Πινδάρου και κάνει κινήσεις υπέρβασης στις επικείμενες εκλογές. Πρώτα και κύρια, καταθέτει εντός των ημερών πρόταση νόμου για την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές. Μία πρόταση που πολύ συζητήθηκε αλλά πρώτη φορά παίρνει σάρκα και οστά. Την ίδια στιγμή, στους τρεις μεγάλους δήμους, στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, κάνει την υπέρβαση, παρακάμπτοντας τις πιέσεις των κομματικών στελεχών και προχωρά με υποψηφίους, είτε υπερκομματικούς, είτε που προέρχονται από άλλους κομματικούς χώρους.

Το αν αυτό βγει τελικώς σε καλό στον ίδιο τον ΔΗΣΥ είναι ένα θέμα που θα διαφανεί το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι πως έστω και δειλά, ο ΔΗΣΥ είναι το μόνο κόμμα μέχρι στιγμής που προχωρά σε κάποιες τομές που ξεπερνούν το κομματικό αλισβερίσι και την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Είναι όμως η εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές ή η στήριξη του Νικολαϊδη έναντι του Θεμιστοκλέους στη Λεμεσό τρόποι πάταξης της αποχής; Όσο θετικές και σημειολογικές κι αν είναι οι εν λόγω υπερβάσεις, δυστυχώς δεν είναι αυτά που οδήγησαν στην πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Η εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές, σε μία τοπική αυτοδιοίκηση δηλαδή που καταρρέει μέρα με τη μέρα εξαιτίας των πολυάριθμων δήμων και των χρεών που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της κατάχρησης των τοπικών αρχόντων, ηχεί μάλλον ως κακή φάρσα στα αυτιά των πολιτών. Ή καλύτερα ασπιρίνη στο καρκίνωμα του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος.

Γιατί έρχεται την ίδια στιγμή που η επικαιρότητα βρίθει από βολέματα ημετέρων, από πολιτικούς αρχηγούς που χρησιμοποιούν τις εξελίξεις στο κυπριακό για να ανοίξουν τον χορό της προεκλογικής τους αλλά και ισχυρισμούς πάλαι ποτέ ισχυρών επιχειρηματιών που ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από την πολιτεία, να πλήττουν με τον χειρότερο τρόπο και εξευτελίζουν ανώτατους θεσμούς.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως αν τα πολιτικά κόμματα, πράγματι ενδιαφέρονταν για την μείωση της αποχής των πολιτών και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης τους στο πολιτικό σύστημα, θα αναλάμβανα πιο δυναμικά μέτρα. Αρχής γενομένης με την περιβόητη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορούν;

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X