ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο πειθαρχικό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού να στηρίξει τον Νίκο Νικολαΐδη για τη δημαρχία της Λεμεσού δεν προκάλεσε αντιδράσεις μόνο στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ αλλά και στην ΕΔΕΚ. Ήταν μάλλον η αφορμή για να ενεργοποιηθεί το παιχνίδι εσωστρέφειας και των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στους σοσιαλιστικούς κύκλους, με τον Νίκο Νικολαΐδη να οδηγείται πιθανώς στο πειθαρχικό της ΕΔΕΚ.

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν την ηγεσία της ΕΔΕΚ να τιμωρήσει ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος είναι λίγο πολύ νεφελώδεις. Η αφορμή φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Νικολαΐδης εξήγγειλε την υποψηφιότητά του χωρίς πρώτα να έρθει σε συνεννόηση με την ηγεσία, φέρνοντάς την εν πολλοίς προ τετελεσμένων.

Πάνω στις καταγγελίες της συναγερμικής πεντάδας, για προειλημμένη απόφαση και συνεπώς προσυνεννόηση του Νίκου Νικολαΐδη με τον ΔΗΣΥ, θα στηθεί και υπόθεση αντικομματικής συμπεριφοράς και λήψης πειθαρχικών μέτρων εναντίον του υποψήφιου δημάρχου της Λεμεσού.

Μία τέτοια απόφαση, ωστόσο, μπορεί να πείσει πως δεν εντάσσεται σε εκκαθαρίσεις εσωκομματικών αντιπάλων και να ωφελήσει μία ΕΔΕΚ που συνεχώς συρρικνώνεται;
Σίγουρα με τη λήψη των πειθαρχικών μέτρων που ενδεχομένως να οδηγήσει τον Νίκο Νικολαΐδη στην απομάκρυνσή του από το κόμμα του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος διευθετεί μια και καλή τις όποιες φωνές αμφισβήτησης, ενδεχομένως να υπάρξουν στο επόμενο εκλογικό συνέδριο και να ελέγχει πλήρως το κόμμα του.

Από την άλλη, ωστόσο, σκεπτόμενος το καλό του κόμματος, θα μπορούσε να προβλέψει πως με αυτό τον τρόπο απομακρύνει μια και καλή ένα μεγάλο μέρος του σοσιαλιστικού ακροατηρίου που δεν συμφωνεί με πολιτικές εκκαθαρίσεων ούτε με τον ακραίο λόγο που ενδεχομένως να ακολουθεί στο Κυπριακό η σοσιαλιστική ηγεσία, με αποτέλεσμα να τους οδηγήσει σε άλλες κομματικές στέγες.

Εκτιμούμε πως το ωφελιμότερο, τόσο για τον Μαρίνο Σιζόπουλο αλλά κυρίως για την ίδια την ΕΔΕΚ, θα ήταν να στηρίξει το κόμμα την υποψηφιότητα του Νίκου Νικολαΐδη. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα έδειχνε πως τα όποια ψήγματα εσωστρέφειας στην ΕΔΕΚ έχουν διαλυθεί και θα μπορούσε να κλείσει τα στόματα όλων όσων τον κατέκριναν για πολιτική εκκαθαρίσεων.

Την ίδια στιγμή, μετά και από την πανωλεθρία των βουλευτικών εκλογών, το να κερδίσει η ΕΔΕΚ έναν από τους μεγαλύτερους δήμους θα έδινε την ευκαιρία στην ΕΔΕΚ να επουλώσει τις πληγές της, να οδηγηθεί ενωμένη στην κάλπη και να φανεί, έστω και επικοινωνιακά, ενισχυμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου.

Για τον ίδιο τον Μαρίνο Σιζόπουλο, η στήριξη του κύριου εσωκομματικού του αντιπάλου θα του προσέδιδε πολιτικούς πόντους και θα έκλεινε εκείνα τα στόματα που κάνουν λόγο για προσωπική εμπάθεια απέναντι στον νυν δήμαρχο. Θα μπορούσε παράλληλα να απομακρύνει ευσχήμως για πέντε χρόνια τον κύριο εσωκομματικό του αντίπαλο από τα πολιτικά και κομματικά δρώμενα, καθώς η έδρα του θα ήταν η Λεμεσός και ο ρόλος του καθαρά η τοπική αυτοδιοίκηση.

Ζητήματα διαγραφών, ποινών και αποβολών, θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα. Ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με τόσο φαιδρή επιχειρηματολογία. Αυτό είναι κάτι που αναμέναμε πως θα είχε αντιληφθεί η ΕΔΕΚ και να προσμετρούσε πως οι διαγραφέντες και οι κυνηγημένοι τον κομμάτων, τελικώς ηρωοποιούνται από το εκλογικό κοινό αντί να απαξιώνονται.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση