ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα βαρίδια του Αβέρωφ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Συναγερμός περνά ακόμη μια φορά πριν από την εκλογική μάχη το κατώφλι της εσωστρέφειας, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εντόνως το πολιτικό σκηνικό. Πώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ μπορεί να διαχειριστεί επιτυχώς κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο, αδυνατεί να διαχειριστεί την αταξία που επικρατεί εντός της Πινδάρου με αποτέλεσμα η εικόνα του κόμματος να πλήττεται καίρια είναι ένα ερώτημα που εγείρεται.

Η αλήθεια είναι πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέλαβε σε μία πολύ καίρια χρονική στιγμή. Σε ένα κράτος που έγινε αποκαΐδια, λόγω της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της επικράτησης των πελατειακών σχέσεων των κατεστημένων και των διαχρονικών ιδεολογικών αγκυλώσεων, η κοινωνία ζητούσε ανατροπή και αποκοπή από ό,τι θύμιζε τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Είχε την ευκαιρία και την πρόκληση να αναλάβει το κόμμα και να το κτίσει από την αρχή. Σε νέες δομές, σε νέες βάσεις απομακρυσμένο από τις αδυναμίες, τις συνθηματολογίες, τα βαρίδια αλλά κυρίως τις σχιζοφρενικές τάσεις του κόμματος.

Θα μπορούσε να κτίσει τον ΔΗΣΥ ως ένα κόμμα της Δεξιάς προοδευτικό, έτοιμο για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Αυτό το κόμμα θα μπορούσε να απευθυνθεί στο μεγάλο εκείνο ακροατήριο που παρακολουθεί σιωπηρά τις εξελίξεις και αναμένει να πειστεί με επιχειρήματα. Που θέλει να δει τον τόπο του να εκσυγχρονίζεται, να βελτιώνεται και να αποδεσμεύεται από τα κομματικά δεσμά. Που αποστρέφεται τις συναισθηματικές εξάρσεις και συνθηματολογίες και επιζητεί τον διάλογο.

Ένα ακροατήριο που αναμένει σοβαρές θέσεις σε ζητήματα οικονομίας, σε κοινωνικά θέματα αλλά και συγκεκριμένες θέσεις σε ό,τι αφορά την πορεία του Κυπριακού. Ένα ακροατήριο που επιδιώκει πάνω από όλα τη σοβαρότητα και μετριοπάθεια από τα πρόσωπα που την εκπροσωπούν.

Η αλήθεια είναι πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου αντιλήφθηκε πως το άστεγο αυτό ακροατήριο, θα μπορούσε να βρει θέση στον Συναγερμό. Είναι γι΄ αυτό που άνοιξε εν μέρει τις πόρτες του σε νέα στελέχη με προοδευτικές θέσεις, με ακαδημαϊκή κατάρτιση και όρεξη να δουλέψουν.

Άφησε παράλληλα όμως -για λόγους ασφάλειας και πονηριάς- ανοικτή την πόρτα και σε νοοτροπίες του παρελθόντος που ντρόπιαζαν το κόμμα και έρχονταν σε αντίθεση με την προοδευτικότητα που ήθελε να λανσάρει για το κόμμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Μία προσπάθεια να ικανοποιηθούν όλα τα ακροατήρια κάτω από τη στέγη του ΔΗΣΥ.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που έκλεισε τα μάτια και τα αυτιά στις τροχαίες παραβάσεις των βουλευτών του, στο φάγωμα των αμπελοπουλιών, στη ρητορική μίσους και ρατσισμού. Συμπεριφορές που θα έπρεπε να είναι ανεπίτρεπτες για ένα προοδευτικό κόμμα. Ενέργειες που ντρόπιαζαν και οδηγούσαν στην πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία. Χωρίς πειθαρχικά μέτρα, χωρίς ποινές, χωρίς ακόμα και προειδοποιήσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέχτηκε να διασύρουν κάποιοι το κόμμα του και να κοιτάζει με χέρια δεμένα.

Η αδυναμία του να χειριστεί αυτές τις συμπεριφορές, η επιμονή του να παντρέψει τα αντριλίκια του Θεμιστοκλέους, τις συναισθηματικές εξάρσεις του Κρις Τριανταφυλλίδη με την προοδευτικότητα της Ρένας Χόπλαρου και την ευαισθησία της Στέλλας Κυριακίδου, τον έκαναν να χάσει το παιχνίδι. Και κυριότερα, να χάσει εκείνο το μεγάλο ακροατήριο που αναμένει κατάρρευση του παλαιοκομματισμού ούτως ώστε κοινωνία και πολιτικό σύστημα να κτιστούν σε γερές και υγιείς βάσεις.

Μέχρι να αντιληφθεί ότι δε μπορεί να κρατά και τις δύο πόρτες ανοικτές και πως οφείλει να χαράξει ο ίδιος την ταυτότητα του κόμματος, το κυβερνών κόμμα, θα τρέχει να σώσει ό,τι περισώζεται, από τα αμπελοπούλια του Χαμπουλλά, τις μαγκιές του Θεμιστοκλέους και τα αγρινά του Δίπλαρου.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X