ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτική του ποδαριού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Δηλώσεις του ποδαριού και μετά από την κόπωση μιας ημέρας μπορεί να δημιουργήσουν – και δικαιολογημένα δημιούργησαν- αντιδράσεις γιατί δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα» ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου τη Δευτέρα διορθώνοντας τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν και θα νομιμοποιηθούν μετά από μία συμφωνία, από 90.000 σε 40.000.

Αντιλαμβανόμαστε πως ο Πρόεδρος έχει να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο και κουραστικό έργο. Με το κυπριακό να βρίσκεται στην κρισιμότερη ίσως καμπή και με τον ίδιο να βρίσκεται συνεχώς στον τοίχο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν είναι εύκολο να παράγεις πολιτική χωρίς ατοπήματα και λάθη. Το ατόπημα ωστόσο του Προέδρου δεν αφορά ένα οποιοδήποτε θέμα. Αφορά μία από τις κρισιμότερες πτυχές της συμφωνίας μιας λύσης που επηρεάζει άμεσα τους πολίτες για το αν θα στηρίξουν ή όχι τη λύση που θα συμφωνηθεί. Το λάθος του συνεπώς τον αφήνει έκδηλα εκτεθειμένο, πλήττοντας καίρια την αξιοπιστία του.

Πρώτα και κύρια γιατί όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας έκανε λόγο για 50 χιλιάδες εποίκους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξαπέλυε δριμεία επίθεση εναντίον του και έκανε λόγο για «δώρα Χριστόφια». Και δικαίως εδώ τα στελέχη του ΑΚΕΛ που κρατούν χαμηλούς τόνους γύρω από τους χειρισμούς του Προέδρου στο κυπριακό μπορούν να αντιδράσουν. Πέραν όμως τούτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με το ατόπημά του έπληξε καίρια την εικόνα του απέναντι στους πολίτες.
Αυτοί οι πολίτες, αναμένουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τους ενημερώσει σωστά για το τι διαμείβεται στο τραπέζι των συνομιλιών, ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά τον αριθμό των εποίκων, ζητήματα ασφάλειας και εδαφικού. Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος έχει κλείσει τον δρόμο της ενημέρωσης προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτως ώστε η όποια ενημέρωση και πληροφορία δίδεται στους πολίτες να είναι η σωστή και όχι αποτέλεσμα παρερμηνειών, τότε ο ίδιος θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικός.

Κάτι τέτοια ατοπήματα δίνουν τροφή σε όλες εκείνες τις ομάδες που κατηγορούν τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση ότι τελεί υπό σύγχυση και διακατέχεται από άγνοια σε ο,τι αφορά πτυχές του κυπριακού. Άλλωστε, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα σε πολλούς γιατί εαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λάθος υπολογισμούς εκείνη τη στιγμή, δεν βγήκε κάποιος από το Προεδρικό, ή έστω ο Πρόεδρος σε παρέμβασή του να διορθώσει το «λάθος» και αντ αυτού άφησε να περάσει ένα εικοσιτετράωρο δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις, εντείνοντας τη σύγχυση και τις αντιδράσεις.

Σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας, αναμένουμε πως η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία. Δυστυχώς, όταν ο Πρόεδρος οδηγείται σε έτσι ατοπήματα, δίνει δικαίως ή αδίκως την εντύπωση, πως η κυβέρνηση διακατέχεται από πρακτικές και δουλειές του ποδαριού. Και αν αυτό μπορεί να τύχει ανοχής στην εσωτερική διακυβέρνηση, σίγουρα δεν συγχωρείται στο κυπριακό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση