ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:30
 

Πολιτικοί του θεαθήναι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Επιτέλους καταφέραμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το κεφαλαιώδες ζήτημα του Κυπριακού στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε αυτό τον θεσμό που πρωτίστως εκπροσωπεί τους πολίτες του κράτους μας.

Σε αυτό τον θεσμό μέσω του οποίου έχει καταγραφεί αλλά και έχει χαραχθεί η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου» και συμπλήρωσε «Η απαξίωση και η υποτίμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αυτού του ιστορικού θεσμού που όλοι εμείς εκπροσωπούμε, αποτελεί μόνο το τελευταίο σύμπτωμα της ευρύτερης προσπάθειας συσκότισης και μυστικοπάθειας που χαρακτηρίζει τη σημερινή διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής που είχε ως θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Δεν υπάρχει κανένας που να διαφωνεί με το γεγονός ότι η βουλή πρέπει να έχει λόγο για το τι διαμείβεται στο Κυπριακό, όπως καλό είναι να διαφανεί ποια είναι η προσέγγιση ενός έκαστου από τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας στο εθνικό ζήτημα. Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί εν μέρει λογική, αν οι βουλευτές και κυρίως οι πολιτικοί αρχηγοί γνώριζαν τι ακριβώς συζητήθηκε στο Μον Πελερέν.

Από τη στιγμή που η όποια ενημέρωση των πολιτών γίνεται πριν από την ενημέρωση της κομματικής ηγεσίας του τόπου από τον Πρόεδρο, όπως επίσης και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη δεύτερη και κρισιμότερη συνάντηση του Προέδρου με τον Τ/κ ηγέτη είναι όχι μόνο παράλογο αλλά εντείνει τη σύγχυση στους πολίτες.

Διερωτόμαστε, συνεπώς, πώς οι βουλευτές θα μπορέσουν να ενημερώσουν τους πολίτες τη στιγμή που οι ίδιοι δεν έχουν μπροστά τους τα τελευταία δεδομένα των συνομιλιών και των συμφωνηθέντων.

Πραγματοποιήθηκε συνεπώς μία μαραθώνια συζήτηση με το κάθε μέλος του κοινοβουλίου να επαναλαμβάνει όσα λέει καθημερινά σε ανακοινώσεις τύπου, σε συνεντεύξεις, σε τηλεοπτικές συζητήσεις αλλά και σε επιμνημόσυνους λόγους.

Και δεν είναι μόνο το ανούσιο της όλης διαδικασίας, αλλά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι βουλευτές απαξίωσαν και υποτίμησαν οι ίδιοι τον θεσμό που εκπροσωπούν. Χαρακτηριστικό της σημασίας που έδωσαν τα κόμματα σ’ αυτή τη συζήτηση είναι τα αδειανά έδρανα που επικράτησαν. Ακόμη και οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος που επέμεναν για την εν λόγω συζήτηση, ήταν οι τελευταίοι των κομματικών αρχηγών που εισήλθαν στην αίθουσα για να την παρακολουθήσουν.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως το κάθε κόμμα ανεξαρτήτως της ιδεολογικής προσέγγισής του στο Κυπριακό, βάζει πρώτα και πάνω από όλα ως κύριο γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, η εικόνα της τελευταίας ολομέλειας δείχνει πως πρώτιστος στόχος ήταν για πολλούς το θεαθήναι. Ατάκες που θα παίξουν στα δελτία, πολιτικές και οικονομικές εκτιμήσεις του ποδαριού που γνώμονα είχαν είτε να ενθουσιάσουν είτε να εκφοβίσουν.

Αναμφίβολα, είναι καλό να τοποθετούνται οι βουλευτές, όμως πρώτα από όλα θα πρέπει να μας εξηγήσουν τι ανέμεναν από αυτή τη μαραθώνια συζήτηση. Να αλλάξουν πτυχές και συμφωνηθέντα; Εξ όσων γνωρίζουμε, από το 1974 και μετά όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει πως μόνο με συνομιλίες μπορεί να λυθεί το Κυπριακό.

Άλλωστε, το Εθνικό Συμβούλιο, είναι το σώμα στο οποίο εκφράζονται απόψεις, καταθέτονται προτάσεις και διαφωνίες γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η όποια συζήτηση στη βουλή, πέραν των παραποιήσεων που προκαλεί, εντείνει το χάος, την αναστάτωση και τη σύγχυση στην κοινή γνώμη. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που έμαθε κάτι καινούργιο στο Κυπριακό από τη συζήτηση της Παρασκευής;

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σιζόπουλος: Η ηγεσία του ΕΛΑΜ να δείξει το ποινικό της μητρώο

«Η λυση στη διαφθορα και στη εκμεταλλευση των εργαζομενων απο το μεγαλο κεφαλαιο δεν ειναι η στηριξη ...»
Russ  |  12:19

Πώς άνοιξε το κεφάλαιο ΡΙΚ ο Αβέρωφ

«κ. Βουλευτές: Αναλώνεστε να εδραιώσετε, σε κάθε οργανισμό, είτε ακελοκρατία είτε συναγερμοκρατία. ...»
Χρύσω Αναστασίου  |  09:37

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Προσβλητικές και απαράδεκτες οι αναφορές Ερντογάν

«Μου αρεσει η "αυστηρη" απαντηση της ελλαδας! Με πιο μαλθακη απαντηση πεθενεις!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:17

Δέχεται απειλές για τη ζωή της γιατί δεν βγάζει τα φρύδια της

«Στην κοινωνία των ζώων, τα μέλη της αγέλης που δεν ταιριάζουν κοινωνικά, αποβάλλονται. Στην ζωή επιβραβεύουμε ...»
Ανώνυμος  |  09:22

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X