ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:40
 

Παρασυρόμενοι από την ελπίδα;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν παραμονές των «εκλογών» στα Κατεχόμενα, όταν το «κατεστημένο» είχε ξεκινήσει έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο απέναντι στην υποψηφιότητα Μουσταφά Ακιντζί. Αλησμόνητοι οι πηχυαίοι τίτλοι εθνικιστικών εφημερίδων που έσπερναν τον τρόμο για τις παραχωρήσεις που προτίθετο να κάνει ο Ακιντζί στο ενδεχόμενο ανάδειξής του ως του επόμενου Τ/κ ηγέτη. Με όπλο ακαταλληλότητας την προτίμηση των Ε/κ προς το πρόσωπό του, δηλαδή, προειδοποιούσαν: «θα σας στείλει με καράβια πίσω στην Τουρκία», «θα σβήσει τη σημαία από το βουνό», «θα τους δώσει τη Μόρφου».

Οι δηλώσεις του, ο πρότερος βίος του η στάση του σε πολλά ζητήματα, σε σύγκριση με τους προκατόχους του, αλλά και ο πόλεμος που δέχτηκε από την Άγκυρα, ήταν αρκετά για να καλλιεργήσει σε πολλούς Ε/κ την ελπίδα αλλαγής, όταν αναδείχθηκε στο πηδάλιο της τ/κ ηγεσίας. «Οι προηγούμενες γενιές, άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, έζησαν πολύ πόνο. Οι νέες να μοιραστούν τα αγαθά, όχι αυτά που περάσαμε εμείς» έλεγε. Δηλώσεις που μεταφράζονταν για πολλούς από μας ως ώρα της λύσης. Χαρακτηριστικές και δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονταν στον ε/κ τύπο που για πρώτη φορά οι Ε/κ εκφράζονταν θετικά έναντι ενός Τ/κ ηγέτη.

Και πράγματι, με τον ίδιο στην ηγεσία της τ/κ πλευράς, έγιναν αρκετά θετικά βήματα. Υπήρξαν δηλώσεις απογαλακτισμού από την Άγκυρα, αποδέχτηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την πληθυσμιακή αναλογία του 4 προς 1 και φάνηκε πρόθυμος να ανοίξει το ζήτημα της Μόρφου αλλά και γενικότερα το κεφάλαιο του Εδαφικού στο εξωτερικό.

Χρειάστηκε μία βδομάδα διάστημα μεταξύ της πρώτης πανηγυρικής και δεύτερης απογοητευτικής φάσης στο Μον Πελερέν για να διαφανούν οι δυσκολίες και να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα ναυαγίου. «Ένας άλλος Ακιντζί» σύμφωνα με συναδέλφους που παρακολουθήσαν με προσοχή τα όσα έγιναν στις δύο φάσεις των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο, καθώς ο ίδιος, σύμφωνα με τη δική μας πλευρά, έκανε τελικά υπαναχωρήσεις στο εδαφικό ποσοστό.
Ένας άλλος Ακιντζί από αυτόν μας έδειξε ως τώρα ή ένας άλλος Ακιντζί από αυτόν που καλλιέργησαν και ωραιοποίησαν οι προσδοκίες μας; Λίγο πολύ το δεύτερο. Μία άτεγκτη Άγκυρα με έναν απρόβλεπτο Ερντογάν που πλέον ελέγχει πλήρως τα Κατεχόμενα, δεν δίνουν και πολλές πιθανότητες και δυνατότητες σε έναν Τ/κ ηγέτη, όσο πρόθυμος και όσο έτοιμος και αν είναι για λύση, να κάνει και πολλές υποχωρήσεις.

Πέραν όμως τη Τουρκίας, ο ίδιος θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τον πόλεμο που δέχεται στο εσωτερικό του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι αντιδράσεις που ξεσηκώνει το τελευταίο διάστημα στα Κατεχόμενα το ζήτημα του Εδαφικού.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο Τ/κ ηγέτης θα βρει τελικά την τόλμη και το θάρρος να κάνει εκείνα τα θαρραλέα βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά προς τη λύση και προς την άρση του αδιεξόδου. Ωστόσο, η δεύτερη φάση του Μον Πελερέν θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα για μας, πως η λύση, δεν εναπόκειται αποκλειστικά στην όποια καλή θέληση των δύο ηγετών. Η άκρατη ελπίδα, όπως και η πλήρης απογοήτευση χωρίζονται από μία λεπτή γραμμή. Αλίμονο να πιστέψουμε –εξαιτίας της απογοήτευσής μας– πως είναι το τέλος του δρόμου! Θα πρέπει, ωστόσο, την επόμενη φορά να είμαστε περισσότερο συγκρατημένοι: η θεοποίηση προσώπων και η απλοποίηση δύσκολων και δυσεπίλυτων ζητημάτων δεν μας βγήκε ποτέ σε καλό. Και σίγουρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν βοηθά καθόλου. Μάλλον δυσχεραίνει την κατάσταση.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση