ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα μπουζούκια στη βουλή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε μία τριήμερη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, του πρώτου προϋπολογισμού μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, αυτό που κατάφερε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον δεν ήταν άλλο από την τοποθέτηση του βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Παύλου Μυλωνά, που ως προστάτης των αδυνάτων και ραπίζοντας τους «συστημικούς» υψηλόμισθους αξιωματούχους, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο μισθός υπαλλήλων μετά τις περικοπές είναι μικρότερος από τα όσα ξοδεύει ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών στα μπουζούκια.
Δικαίως ή αδίκως η τοποθέτηση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τον Χρίστο Πατσαλίδη, ο οποίος παρακολουθώντας ως επισκέπτης τη συζήτηση, άκουγε να διασύρεται το όνομά του από το βήμα της βουλής, με γνωστά όσα επακολούθησαν.

Το ζήτημα που εγείρεται είναι πως αυτό το για πολλούς μικρό αστείο περιστατικό καταδεικνύει, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, το μικρόβιο που αναπτύσσεται στα θεμέλια του πολιτικού μας συστήματος. Ο λαϊκισμός και η ισοπέδωση βρίσκονται προ των πυλών και προσπαθούν να κτυπήσουν ό,τι θυμίζει συστημικό και κατεστημένο.
Αναμφίβολα, η οικονομική κρίση, δικαίως ή αδίκως, προκάλεσε ένα κύμα λαϊκής οργής σε οτιδήποτε συστημικό, φορτώνοντας σε αυτό ό,τι έχει να κάνει με την κατάντια του. Το να μετατρέπεται αυτή η οργή σε προϊόν εκμετάλλευσης από πολιτικά πρόσωπα για να συγκινήσουν ή να προκαλέσουν τα αισθήματα του πολίτη, θεωρείται όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και ανήθικο.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τον οποιοδήποτε Παύλο Μυλωνά να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Να βελτιώσει τους μισθούς στο κρατικό μισθολόγιο τους οποίους υπερασπίζεται, αρχίζοντας πρώτα από τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί πέραν των διευθυντικών στελεχών των υπουργείων και οι βουλευτές ανήκουν στην ανώτατη βαθμίδα του κρατικού μισθολογίου. Είναι συνεπώς προκλητικό και επιεικώς υποκριτικό να κόπτονται οι βουλευτές για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους και να κατηγορούν άλλους για την κατάντια τους.

Πέραν αυτού, υπάρχει και η μεγαλύτερη εικόνα που θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική. Ο λαϊκισμός, η ελαφρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία τοποθετούνται οι εκλεκτοί του λαού στον ναό της δημοκρατίας, ακολουθώντας την τάση της εποχής. Να αμαυρώνουν συνειδήσεις, να χαλούν εικόνες και να ισοπεδώνουν τα πάντα για χάρη του θεάματος. Και αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τον Παύλο Μυλωνά αλλά το γενικότερο κλίμα που επικρατεί τόσο στη βουλή όσο και στο πολιτικό μας σύστημα. Λύση στο πρόβλημα των χαμηλόμισθων, δεν είναι το ψαλίδι στους μισθούς των ανώτατων αξιωματούχων, αλλά να πάψει να υφίσταται το μισθολογικό αυτό χάσμα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μελέτη, ανάλυση και σοβαρές προτάσεις από τους βουλευτές. Αναμένουμε συνεπώς από τους βουλευτές, μετά και από τα όσα πάθαμε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και των δικών τους λανθασμένων κινήσεων, να ήταν λίγο πιο προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται και συζητούν. Πρώτα και κύρια αναμένουμε βαθύτερη γνώση των πραγμάτων. Για παράδειγμα, θα περιμέναμε από αυτούς που κόπτονται για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας, να εγκρίνουν το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.

Οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, οι ατάκες και τα ευφυολογήματα δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν, αλλά μάλλον δυσχέραιναν την κατάσταση του τόπου. Πράξεις ζητούμε.

Αν μπροστά στις εκτιμήσεις του Eurogroup, ότι η κυπριακή οικονομία θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα στήριξης, οι βουλευτές εξακολουθούν να περιορίζονται σε λαϊκίστικες ατάκες και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις με στόχο να προκαλέσουν συγκίνηση στον κόσμο και να αυξήσουν τις μετοχές τους, τότε πολύ φοβάμαι πως ακολουθούμε με μαθηματική ακρίβεια τα επικίνδυνα βήματα άλλων χωρών, όπου ο λαϊκισμός, οι φωνασκίες, η ισοπέδωση, απομακρύνουν όποια επιχειρήματα, τη γνώση τη μετριοπάθεια και κυρίως τη λογική.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X