ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περί σοβαρότητας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Προσωπικά θεωρώ αχρείαστο τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο μήνα για το πώς θα εκπροσωπηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ποιος θα την εκπροσωπεί στη διάσκεψη της Γενεύης. Άλλωστε, στην προσεχή διάσκεψη, δεν αναφέρεται πουθενά το ενδεχόμενο υπογραφής οποιασδήποτε συνθήκης. Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ηγετών, θα καταγραφεί σε σχετική ανακοίνωση των ΗΕ αλλά υπογραφές θα πέσουν εάν και εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από τις δυο κοινότητες στα δημοψηφίσματα που θα ακολουθήσουν. Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο και ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος επί Μπούργκενστοκ δεν είχε θέσει ζήτημα για ξεχωριστή εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς ούτε τότε τίθετο ζήτημα υπογραφής κάποιας συμφωνίας. Μάλιστα, είχε καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόσο με αρχηγούς κυβερνήσεων αλλά και με τον τότε Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χωρίς να εξανίσταται. Τότε δεν τέθηκε καμία ανησυχία περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, συνεπώς γιατί να τεθεί αυτή τη φορά αυτός ο κίνδυνος αναγνώρισης του τ/κ μορφώματος και κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Πώς και γιατί ξέσπασε το όλο θέμα παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μορφή της διάσκεψης είναι ένα θέμα που εγείρεται και συζητείται. Μπορώ να καταλάβω τον λόγο που τα κόμματα του Ενδιάμεσου μπήκαν σε αυτό τον κύκλο συζητήσεων και επικρίσεων, αδυνατώ όμως να καταλάβω τον λόγο που το Προεδρικό, άρχισε εξ αρχής αυτό το παιχνίδι.

Ήταν αμέσως μετά το κρίσιμο δείπνο της 2ας Δεκεμβρίου, όταν εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ αλλά και της κυβέρνησης βιάστηκαν να διαβεβαιώνουν πως στην επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης η Κυπριακή Δημοκρατίαθα εκπροσωπείται. Πρώτα έλεγαν πως ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, στη συνέχεια περιορίζονταν στο να επαναλαμβάνουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπείται. Από ποιον και πώς άγνωστο και θολό, αλλά θα εκπροσωπείται. Άρχισαν τότε να επισημαίνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος και είναι αυτονόητο ότι θα εκπροσωπηθεί στη Γενεύη. Το περίεργο της υπόθεσης μυρίστηκαν από την αρχή οι ενδιάμεσοι, εγείροντας καθημερινά το ίδιο ερώτημα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αν έχει προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ποια θα είναι η μορφή της.

Χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας, προβληματισμού ανησυχίας και δημιουργίας περιρρέουσας, ώστε ο Πρόεδρος να ξεκαθαρίσει πως η διάσκεψη τελικώς δεν είναι διεθνής, αλλά υπό μορφή πενταμερούς και πώς ο ίδιος θα μεταβεί στη Γενεύη με δύο ιδιότητες. Μέχρι και τις δηλώσεις της περασμένης Τετάρτης, είχαν μεσολαβήσει βέβαια δηλώσεις του ιδίου, όπως για παράδειγμα σε συνέντευξή του στην «Κ» τα Χριστούγεννα όπου απέρριπτε με βδελυγμία τα περί πενταμερούς και διαβεβαιώνοντας πως πρόκειται για πολυμερή διάσκεψη.

Θέλουμε πραγματικά να καταλήξουμε σε μία συμφωνία λύσης του Κυπριακού. Και πιστώνουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με πραγματική θέληση να λύσει το εθνικό μας ζήτημα παρουσιάζοντας μία δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η όλη διαχείριση μίας τόσο απλής κατάστασης από πλευράς του Προεδρικού, εγείρει ερωτήματα και ανησυχίες για την επιπολαιότητα και την ελαφρότητα που διέπει την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Το έχουμε καταγράψει πολλές φορές, πέρα από δύο μικρές ομάδες οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ και κατά ενός σχεδίου που δεν έχει ακόμη κατατεθεί,η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία προτού τοποθετηθεί. Αυτή η μεγάλη ομάδα της κυπριακής κοινωνίας, δεν πείθεται με την άγαρμπη συνθηματολογία των κομματικών στελεχών ένθεν και ένθεν που έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα. Επιζητούν επιχειρήματα για να πειστούν και να καταλήξουν είτε υπέρ είτε κατά μίας συμφωνημένης λύσης.

«Επιτέλους ας σοβαρευτούμε σε αυτό τον τόπο κι αυτό το λέω για ύστατη φορά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέναντι στις φωνασκίες των Ενδιάμεσων για τις τελευταίες του παραδοχές. Εμείς λέμε να σοβαρευτεί πρώτα το προεδρικό. Γιατί αυτό θα κληθεί να χειριστεί μία ενδεχόμενη λύση και κυρίως να πείσει για αυτή τη λύση τη μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης.

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση