ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το στοίχημα Γιούνκερ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Πάω στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία του να μεταβεί προσωπικά στη Γενεύη, παρά το γεγονός ότι οι αρχηγοί των τριών εγγυητριών δυνάμεων Αλέξης Τσίπρας, Ταγίπ Ερντογάν και Τερέζα Μέι διστάζουν εν πολλοίς να αναλάβουν την ευθύνη σε ένα ενδεχόμενο ναυάγιο.

Είναι πολλοί εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν και άλλοι είδαν σκωπτικά την όλη κίνηση Γιούνκερ. Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα η Ε.Ε. δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό, γύρω από τις αξίες τις ιδέες της αλλά κυρίως γιατί όσοι βρίσκονται στα ανώτατα δώματα των Βρυξελλών τείνουν να υποβαθμίζουν με τη συμπεριφορά τους τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υποτιμούν τη δύναμη που έχει στη διεθνή σκακιέρα. Όταν αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα του οίκου της θα μπορέσει να έχει καθοριστικό ρόλο στα του Κυπριακού;

Η Ε.Ε. έδωσε πολλά τεστ το τελευταίο διάστημα και στις κρισιμότερες στιγμές απέτυχε παταγωδώς. Παρακολουθούσε ως αμήχανος θεατής το οικονομικό τσουνάμι, την οικονομική κατάρρευση του ευρωπαϊκού νότου και στην περίπτωση της Κύπρου εφάρμοσε τις πιο δύσκολες και αυστηρές πολιτικές το 2013 με την απόφαση του κουρέματος. Πέραν του οικονομικού σκέλους, διακοσμητικός ήταν και ο ρόλος της στο καίριο ζήτημα του μεταναστευτικού αλλά και της τρομοκρατίας, δεχόμενο σε πολλές περιπτώσεις τους εκβιασμούς της Τουρκίας και πλήττοντας καίρια το κύρος και την εικόνα της.

Με την κίνησή του ο Γιούνκερ έκλεψε την παράσταση στο διεθνές προσκήνιο και μετατόπισε τη συζήτηση από το αν θα παρευρεθεί ο Ερντογάν στο ποιος θα είναι ο ρόλος της Ε.Ε. Η όλη υπόθεση φαίνεται να πήρε πλέον διαστάσεις που ξεπερνούν τις όποιες ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά διαστάσεις ευρωτουρκικές. Δεν είναι τυχαίο που τα Ηνωμένα Έθνη έσπευσαν να υποβαθμίσουν τον ρόλο της Ε.Ε. σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν την Τουρκία.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για την Ε.Ε. Στο χέρι του Γιούνκερ, είναι να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στη διάσκεψη επιβάλλοντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αποδεικνύοντας σε όλους τους απογοητευμένους και δύσπιστους πως η Ε.Ε μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο εάν και εφόσον το αποφασίσει.

Όσο κάποιοι μικρόψυχα συζητούν για το πώς εκπροσωπείται η Κυπριακή Δημοκρατία και πώς θα ονοματιστεί ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πετύχει μία ιστορική νίκη: να κατατεθεί για πρώτη φορά, μετά από 42 χρόνια, χάρτης από την τ/κ πλευρά. Αν στο πλευρό του έχει μία δυνατή Ε.Ε. αυτό σίγουρα θα τονώσει τις διαδικασίες και θα συμβάλει θετικά στην όλη διαδικασία.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά η Ε.Ε. να δει τον σωστό δρόμο, ένα δρόμο που δεν την εγκλωβίζει σε εκβιασμούς της Τουρκίας, σε παιχνίδια εξουσίας των κρατών μελών της Ε.Ε. Χωρίς αποπροσανατολισμούς, μπορεί να μπει στο παιχνίδι ξανά. Το Κυπριακό, και η διάσκεψη, είναι μία μεγάλη ευκαιρία γι' αυτή. Ας παρουσιαστεί έστω και την υστάτη σωστή στο ύψος των περιστάσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X