ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:34
 

Ο χρόνος πάγωσε στο Στρασβούργο;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ίδια στιγμή που η Τερέζα Μέι ανακοινώνει ένα σκληρό Brexit, ο Τραμπ, αναλαμβάνει την εξουσία των ΗΠΑ και ο λαϊκισμός και εθνικισμός εξαπλώνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, δίδεται η αίσθηση πως λίγα πράγματα αλλάζουν στα υψηλά δώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς κατά την εκλογική αναμέτρηση στην ευρωβουλή επικράτησε ο Αντόνιο Ταγιάνι και οδήγησε κατ επέκταση στο να μονοπωλεί τις πιο σημαντικές θέσεις της Ε.Ε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το ευρωκοινοβούλιο, την Κομισιόν και το Συμβούλιο της Ε.Ε. Μία κατάσταση πραγμάτων που ίσχυε την περίοδο 2009-2011, όταν η τριανδρία των Χριστιανοδημοκρατών –Μπαρόζο στην Κομισιόν, Βαν Ρομπάι στο Συμβούλιο και Μπουζέκ στο Ευρωκοινοβούλιο χειρίζονταν εν πολλοίς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Μπορεί συνεπώς αυτό να θεωρηθεί μία ενίσχυση των Συντηρητικών και συνεπώς ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται από την Ε.Ε; Σίγουρα όχι. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν θυμίζει σε τίποτα τη δύναμη που είχε κατά την περίοδο 2009-2011, αλλά αντίθετα, έχει υποστεί σημαντικές ήττες. Χαρακτηριστικότερο όλων ίσως, η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η συντριπτική ήττα του συντηρητικού Κάμερον. Σφοδρές επικρίσεις δέχεται η Κομισιόν υπό την ηγεσία Γιούνκερ και για την όλη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Η δύναμη των Συντηρητικών αλλά και των πολιτικών που εφαρμόζονται θα διαφανεί στις επόμενες εκλογές, σε Γαλλία, Γερμανία και στην Ολλανδία, γύρω από το ποιος θα αναλάβει την εξουσία και κατά πόσο σε κάποιες από τις τρεις χώρες επικρατήσει η ακροδεξιά.

Έστω και αν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν έχει τη δύναμη που έχουν τα άλλα δύο όργανα, θα ήταν σημαντικό, αν ο Πρόεδρος που αναλάμβανε, μπορούσε να εμπνεύσει και να δώσει έστω την εντύπωση πως κάτι αλλάζει. Το γεγονός ότι ο Αντόνιο Ταγιάνι, είναι στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι, ενισχύει –δικαίως ή αδίκως- όλα εκείνα τα στόματα που υποστηρίζουν πως η παλιά τάξη πραγμάτων καλά κρατεί στην Ε.Ε.

Σε μία εποχή που αλλάζει άρδην πολιτικά και κοινωνικά, η Ε.Ε δίδει την εντύπωση πως έχει μείνει παγωμένη στον χρόνο. Δεν είναι έτσι όμως. Η απόφαση των Σοσιαλιστών να τερματίσουν την περίοδο συναίνεσης με τους Συντηρητικούς, σηματοδοτεί νέα δεδομένα. Πρώτα και κύρια καταδεικνύει πως οι Σοσιαλιστές, έστω και εκ των υστέρων, αντιλαμβάνονται την βαθιά κρίση στην οποία έχουν διέλθει και προσπαθούν έστω και εκ των υστέρων να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναμένουμε σύγκρουση και αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων στα κοινοβουλευτικά έδρανα, με ο,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για την έγκριση νομοθετημάτων.

Την ίδια στιγμή, η σύμπραξη των Χριστιανοδημοκρατικών με των Φιλελευθέρων, δεν θα πρέπει να θεωρείται ως η λύση στο πρόβλημα. Και αυτό γιατί οι Φιλελεύθεροι και συγκεκριμένα ο Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος έκανε δηλώσεις για την ανάγκη ενδυνάμωσης των φιλοευρωπαϊκών χωρών, δεν είχε κανένα ενδοιασμό να προχωρήσει σε συζητήσεις με τον λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των 5 Αστέρων για ένταξη στους Φιλελεύθέρους.
Το σίγουρο είναι πως μία νέα σελίδα αρχίζει να γράφεται στα ανώτατα δώματα της Ε.Ε. Ελπίζουμε μόνο πως αυτή η νίκη των Συντηρητικών, δεν θα μεταφραστεί ως επικράτηση και επιβράβευση για τις μέχρι τώρα πολιτικές, αλλά μία τελευταία ευκαιρία, για να αναθεωρήσουν κακές πρακτικές και να επαναφέρουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις πραγματικές ιδέες και αξίες της Ευρώπης.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση