ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αριστερά σε σύγχυση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τον Απρίλιο που έρχεται η γαλλική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με την ίδια την ιστορία της. Θα διαφανεί αν το Liberté, égalité, fraternité είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Γάλλων ή αν η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα έχει διαγράψει από το DNA τους το ιστορικό μότο για το οποίο ακόμα και σήμερα υπερηφανεύονται.

Η γαλλική κοινωνία θα έχει να επιλέξει ανάμεσα στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, την οποία οι δημοσκοπήσεις θεωρούν φαβορί, στον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν και στην κατακερματισμένη Αριστερά της Γαλλίας.

Το αποτέλεσμα αυτής της κρίσιμης μάχης θα κρίνει εν πολλοίς και την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη. Αν δηλαδή ένα ένα πέφτουν τα κάστρα της δημοκρατίας και αν ακολουθεί η επέλαση και η επικράτηση του λαϊκισμού σε χώρες που άλλοτε είχαν βαθύ το αίσθημα της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Πώς η χώρα του Μάη του ’68, των εργασιακών και κοινωνικών κεκτημένων, φλερτάρει έντονα με την θατσερική Δεξιά των μεταρρυθμίσεων και την ευρωφοβική-ρατσιστική Λεπέν, είναι ένα ζήτημα που αξίζει διεξοδικής μελέτης.

Η Γαλλία έδωσε την ευκαιρία στον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ να εφαρμόσει την εναλλακτική και πιο ανθρώπινη –σε σχέση με τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζι– πολιτική του και απέτυχε παταγωδώς. Σε κρίσιμα ζητήματα ο Φρανσουά Ολάντ έβλεπε αμήχανα τις εξελίξεις να τον προσπερνούν. Η απόφασή του άλλωστε να μην διεκδικήσει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές αποτελεί και παραδοχή της αποτυχημένης διακυβέρνησής του.

Δεν ήταν άλλωστε και λίγες οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον Ολάντ να χάνει με κάθε τρόπο στις επικείμενες εκλογές, στο ενδεχόμενο που θα ήταν υποψήφιος.

Υπάρχουν οι διεθνείς εξελίξεις που ευνοούν την άνοδο του λαϊκισμού και του ρατσισμού, ωστόσο ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί βαραίνει την ίδια την Αριστερά. Και αυτό γιατί συνεπαρμένη από τις ιδεολογικές έριδες που παρουσιάζει ο χώρος, έδωσε την ευκαιρία στη Δεξιά, να αποτελεί την μόνη εναλλακτική πρόταση απέναντι στην ακροδεξιά.

Στους Σοσιαλιστές, ο Φρανσουά Ολάντ, με την αποτυχημένη πορεία του, με μία Προεδρία που έμεινε στην ιστορία για την αμηχανία που τη διακατείχε, δεν κατόρθωσε καθιερωθεί ως ο φυσικός υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο το 2017. Το ότι τα δύο πολιτικά πρόσωπα που διεκδικούν το χρίσμα των Σοσιαλιστών, ο Μανουέλ Βαλς και ο Μπενουά Αμόν έχουν είτε επίσημα είτε ανεπίσημα επικρίνει τον Φρανσουά Ολάντ για τις πολιτικές του, δεν διευκολύνει την κατάσταση για τους Σοσιαλιστές.

Είναι βέβαια οι Σοσιαλιστές που τελούν υπό σύγχυση και οδεύουν ολοταχώς προς μία βαθιά κρίση, όμως και η Αριστερά του 35%, η οποία θα πρέπει να επιλέξει από μία πλειάδα υποψηφιοτήτων, δυσχεράνει έτι περαιτέρω την κατάσταση.

Οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, προσηλωμένοι στις ασήμαντες –για τα σημερινά δεδομένα– ιδεολογικές τους διαφορές έχουν καταφέρει να χάσουν το παιχνίδι και ιδιαίτερα τη μεγάλη εικόνα. Σε μία κοινωνία, όχι μόνο τη γαλλική, αλλά και διεθνώς, που ο κόσμος υποφέρει από την αναλγησία του κράτους, την καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων, είτε εργασιακών είτε κοινωνικών, η Αριστερά τελεί υπό πλήρη σύγχυση και αρνείται να δει την πραγματικότητα: ότι η κοινωνία αυτή τη στιγμή αποζητά έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο. Θέσεις σοβαρές ρεαλιστικές αλλά κυρίως ανθρώπινες. 

Αυτές τις θέσεις θα μπορούσε να εκπροσωπήσει η Αριστερά. Ο χώρος υπάρχει αλλά υπάρχει κυρίως η κατάλληλη συγκυρία που επιτρέπει στην Αριστερά να εδραιωθεί. Αν συνεχίσει να αποπροσανατολίζεται από ορισμούς και μικρολεπτομέρειες, πολύ φοβάμαι πως χάνει για άλλη μια φορά το τρένο. Το πιο σημαντικό και ουσιώδες, είναι πως αυτή τη φορά η ιστορία θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή μαζί της.

Γιατί θα φέρει την ευθύνη, πως για μικροκομματικές σκοπιμότητες και καθαρή εγωπάθεια, απέτυχε να παρουσιάσει μία πρόταση συλλογική και έδωσε πεδίο δόξης λαμπρό, όχι μόνο στη Δεξιά να συνεχίσει το ίδιο έργο που οδήγησε στην οικονομική κρίση του 2008, αλλά κυρίως, πως με την αμηχανία της απέτυχε να αποτρέψει τον κίνδυνο επικράτησης φασισμού.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X