ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από την ιστορία απόντες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν ανακοινώθηκε η διάσκεψη στο Κραν-Μοντάνα της Ελβετίας, λίγοι ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι μπορούσαν να υπάρξουν καταιγιστικές εξελίξεις, που θα οδηγούσαν είτε σε λύση είτε σε ναυάγιο. Μάλιστα, η κύρια ερμηνεία ήταν ότι ένθεν και ένθεν οι δύο πλευρές οδηγούνταν στις Άλπεις με το ζόρι, ακολουθώντας τακτικισμούς και κινήσεις που θα απέτρεπαν από το να αναλάβουν την ευθύνη ενός ενδεχόμενου ναυαγίου.

Από τις πρώτες μέρες, ωστόσο, διαφάνηκε πως πρόκειται για μία από τις κρισιμότερες διασκέψεις του Κυπριακού, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταθέτει προτάσεις που αφορούσαν τόσο την εσωτερική πτυχή όσο και το ζήτημα Ασφάλεια-Εγγυήσεις, σε ένα θρίλερ διαπραγμάτευσης.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του Κυπριακού, που οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, οι ανατροπές συνεχείς, καθώς η ε/κ πλευρά διαπραγματευόταν σκληρά μέχρι τη υστάτη και τα βλέμματα όλων στραμμένα στο Κραν-Μοντάνα, κάποιοι επέλεξαν να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής στην Κύπρο. Είχαν προφανώς επαγγελματικές υποχρεώσεις ή δεν ήθελαν να εμπλακούν στα διαμειβόμενα και προφανώς να φέρουν την οποιαδήποτε ευθύνη.

Πρώτος ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αποχώρησε, εγείροντας το ερώτημα κατά πόσο μπορούν να συζητούνται εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, Εγγυήσεις και Ασφάλεια, χωρίς τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολούθησαν και οι νομικοί εμπειρογνώμονες και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Κύπρος Χρυσοστομίδης και Πόλυς Πολυβίου. Οι υποχρεώσεις, όπως όλα δείχνουν των μεγάλων δικηγορικών τους γραφείων, ήταν τέτοιες που δεν τους επέτρεπαν να παραμείνουν ή να συμμετέχουν στην ιστορική στιγμή διαπραγμάτευσης της λύσης του Κυπριακού.

Σημαντική και καίρια όμως ήταν η απουσία πολιτικών αρχηγών. Πρώτα της Ελένης Θεοχάρους. Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης ξεκαθάρισε από την αρχή πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί στο ελβετικό θέρετρο, σνομπάροντας την όλη διαδικασία και αφήνοντας στο πόδι της τον αναπληρωτή πρόεδρο Πόλυ Παλλίκαρο. Χρειάστηκε να αντιληφθεί πως σοβαρεύουν τα πράγματα για να μεταβεί οδικώς από τις Βρυξέλλες στην Ελβετία με στόχο να διασώσει την Κυπριακή Δημοκρατία από τους κινδύνους που ελλοχεύουν...
Και όσο κι αν μπορούμε να δικαιολογήσουμε εν μέρει την Ελένη Θεοχάρους με δεδομένο ότι έπρεπε να παραστεί στο ευρωκοινοβούλιο για την έκθεση προόδου της Τουρκίας δεν ισχύει το ίδιο για τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Την ίδια στιγμή που στο ελβετικό θέρετρο καταγραφόταν ιστορία στο κυπριακό πρόβλημα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος επέλεξε να αποχωρήσει. Οι δε εξηγήσεις που δόθηκαν, ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει την Τετάρτη για να ενημερώσει το Σάββατο τους ομογενείς της Αγγλίας για τις κρίσιμες εξελίξεις, μόνο τη νοημοσύνη μας μπορούν να υποτιμήσουν. Επέλεξε δε, μακριά από τα γεγονότα να συγκαλέσει και έκτακτο πολιτικό γραφείο, για ενημέρωση των στελεχών του.

Το πώς θα ενημερώσει ομογενείς και στελέχη, μακριά από τα γεγονότα και χωρίς την παρουσία κανενός στελέχους της ΕΔΕΚ στον χώρο της διάσκεψης, μόνο ο ίδιος το ξέρει.

Κάθε μεγάλη στιγμή, έχει τους πρωταγωνιστές και τους κομπάρσους. Πρόσωπα που επιλέγουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και πρόσωπα που αποχωρούν ησύχως από την όλη διαδικασία.

Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Ο καθένας μπορεί να βάζει τις προτεραιότητές του και να μετράει τις δικές του ικανότητες στις κρίσιμες στιγμές. Βάσει αυτών των ικανοτήτων μπορεί είτε να απέχει είτε να λαμβάνει ενεργό ρόλο.

Το προκλητικό, ωστόσο, και το προσβλητικό θα είναι όλα αυτά τα πρόσωπα, που επέλεξαν είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είτε επειδή δεν θέλουν να φέρουν την οποιαδήποτε ευθύνη σε τυχόν κατάρρευση, να έχουν ρόλο και λόγο στη διαδικασία και στα διαμειβόμενα.

Το δικαίωμα στην κριτική, στην ανάλυση και στις εκτιμήσεις, το έχουν χάσει από τη στιγμή που επέλεξαν να απέχουν.

Ως κοινωνία έχουμε γεμίσει με εθνοσωτήρες, εμπειρογνώμονες και αναλυτές που έχουν άποψη και θέση για όλα. Πρόσωπα που μεταφερόμενα από τηλεοπτικά πάνελ σε ραδιόφωνα και από εκεί σε εθνικά μνημόσυνα, αναλύουν και κρούουν κώδωνες κινδύνου για την επικείμενη καταστροφή.
Όλοι αυτοί που απέχουν την κρίσιμη στιγμή, που επιλέγουν να βρίσκονται οπουδήποτε αλλού, δεν δικαιούνται να γράφουν ιστορία. Και δεν δικαιούνται να ασκούν κριτική για τα όσα έγιναν, όσο οι ίδιοι επέλεγαν την κρισιμότερη στιγμή, να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X