ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αριβισμός και Συνεργατισμός

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν το 2013, μέσα στο χάος που προκάλεσε το κούρεμα καταθέσεων, όταν ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ομολογούσε πως η Λαϊκή Τράπεζα κρατήθηκε στον αναπνευστήρα για εννέα μήνες μέχρι να τελειώσουν οι προεδρικές εκλογές. Αυτή του η παραδοχή ήταν αρκετή όχι μόνο ώστε το πολιτικό σύστημα να εξαπολύσει μύδρους και επίσημα πλέον εναντίον του αλλά και για να αποτελέσει το κατάλληλο επικοινωνιακό όπλο του ΔΗΣΥ για το αφήγημά του πως το ΑΚΕΛ ευθύνεται για τη οικονομική καταστροφή, καθώς θυσίασε την οικονομία για την κομματική του επιβίωση.

Τρεις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2018 ο Νίκος Αναστασιάδης αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στον ΑLPHΑ τα εξής: «Με λυπεί πραγματικά διότι δυστυχώς το συγκεκριμένο επιτελείο, μάλιστα συγκεκριμένος σύμβουλος του υποψηφίου, έχει αποστείλει και επιστολές προς τα ταμεία δύο ημικρατικών οργανισμών, καλώντας τους να μετακινήσουν τις καταθέσεις των ταμείων των υπαλλήλων».

Μία τοποθέτηση που δείχνει καθαρά προς το στρατόπεδο του Νικόλα Παπαδόπουλου και ξεκινά έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μερών για το ποιος είπε τι και πόσο αυτό έβλαψε την κατάσταση. Ποιον όμως πολίτη και δη καταθέτη ενδιαφέρει από ποιο πολιτικό στρατόπεδο κάποιος δίνει συμβουλές για απομάκρυνση καταθέσεων από τον Συνεργατισμό; Μάλλον κανέναν! Η είδηση είναι πως ειδικοί συμβουλεύουν πελάτες τους να απομακρύνουν τις καταθέσεις τους. Πράγμα που επιβεβαιώνεται από τα επίσημα χείλη του Προέδρου.
Τι μπορούσε συνεπώς να κερδίσει ο Πρόεδρος με την εν λόγω παραδοχή και τι να διασώσει; Θα μπορούσε να πάψει την ψιθυρολογία και πιθανώς τον πανικό, αν προχωρούσε αμέσως σε μέτρα. Γιατί τις διαβεβαιώσεις του λίγοι πλέον λαμβάνουν σοβαρά.

Ο Συνεργατισμός, όμως, όπως δήλωνε στο ραδιόφωνο ACTIVE ο διευθυντής Στρατηγικής και Ανασχηματισμού της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Γιάννος Σταυρινίδης, δεν κατέρχεται υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Ας μας επιτρέψει να προσθέσουμε πως άλλοι κατεβαίνουν και τον χρησιμοποιούν με ευκολία ως όχημα για την εκλογή τους. Οι προεδρικές εκλογές τελειώνουν με το θέμα να σέρνεται και μέτρα να μη λαμβάνονται. Ένας πετυχημένος υπουργός Οικονομικών, που δεν δίστασε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο κατά τη δύσκολη περίοδο του μνημονίου, αποφεύγει να αναλάβει ξανά το Υπουργείο Οικονομικών, εντείνοντας τις ανησυχίες και τα ερωτήματα γύρω από τον δισταγμό του και το πώς αυτός ο δισταγμός μπορεί να συνδέεται με την κατάσταση στον Συνεργατισμό.

Το ίδιο διάστημα το ΑΚΕΛ μιλάει για ξεπούλημα του Συνεργατισμού, σημειώνοντας πως ο Συνεργατισμός «έχει αξία και η κυβέρνηση μεθόδευσε να περάσει αυτή η αξία σε ιδιωτικά κεφάλαια με αποτέλεσμα αυτοί να πάρουν το κέρδος, και οι ζημιές να μείνουν στην κοινωνία», ενώ το Κίνημα Οικολόγων προειδοποιεί πως «πάλι ο κόσμος θα πληρώσει το μάρμαρο». Μία νέα βουλευτής, η Άννα Θεολόγου, χωρίς πλέον κομματική στέγη και ανησυχώντας μάλλον για το αβέβαιο πολιτικό της μέλλον, βρίσκει έξυπνο να αναγάγει τον Συνεργατισμό και το μέλλον του ως προσωπικό της ζήτημα και στοίχημα. Ζήτημα που ίσως να την επανεκλέξει; Μέσα από ένα δακρύβρεχτο και προκλητικό στην ανοχή μας απέναντι στη βλακεία βίντεο καλεί τους πολίτες για δράση έξω από το Προεδρικό.

Σε αυτό το κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας με την περιρρέουσα να εντείνεται η κυβέρνηση δημοσιοποιεί, μετά από πολλά, το πλάνο, πανηγυρίζοντας πως βρήκε τη λύση για τον Συνεργατισμό. Είναι όμως αργά και για πανηγυρισμούς και για δάκρυα και κυρίως για θεατρινισμούς. Ας ελπίσουμε πως έστω και τώρα ο Συνεργατισμός μπαίνει σε μία εποχή που να θυμίζει εμπορική τράπεζα και όχι τη θλιβερή νοοτροπία του παρελθόντος. Αλλιώς περιθώρια για άλλα ημίμετρα, αλλά κυρίως κοροϊδία, δεν έχει.

Γιατί δεν ξεχνάμε πως η επιτυχία της κυβέρνησης συνεπάγεται με αποτυχία μιας κρατικής επένδυσης. Δεν ξεχνάμε πως είναι το κράτος που πριν από πέντε χρόνια φόρτωσε τον φορολογούμενο πολίτη 1,75 δισ. ευρώ για να μην έχει ο Συνεργατισμός την τύχη της Λαϊκής. Επειδή αυτή τη φορά δεν θα ξεχάσουμε, θα απαιτήσουμε κάποιοι να λογοδοτήσουν και να αναλάβουν την ευθύνη όλης αυτής της κακοδιαχείρισης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X