ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Είναι σαν να μην το θέλει

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Εργαστείτε όπως ξέρετε οι Συναγερμικοί, όπως σας έδειξα όπως νιώσαμε νίκες πίκρες μαζί. Θέλω και σας παρακαλώ, δώστε το είναι σας για να πετύχουμε μία μεγάλη νίκη την Κυριακή» έλεγε το 2013 ο τότε υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Αναστασιάδης. Και είναι γεγονός πως το πάθος του για «αλλαγή» κατάφερε να το μεταφέρει σε μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που δούλεψε και «έδωσε το είναι του» για τη συντριπτική εκλογή του πριν πέντε χρόνια.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Νίκος Αναστασιάδης διεκδικεί επανεκλογή και θεωρείται το απόλυτο φαβορί. Και όχι τυχαία σύμφωνα με κύκλους του περιβάλλοντός του, καθώς πέραν από το ατού της πολιτικής του πείρας, κατάφερε να σταθεροποιήσει μία οικονομία, που βρισκόταν προ του γκρεμού μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια, αλλά και να φέρει το κυπριακό ένα βήμα πριν τη λύση του. Σύμφωνα άλλωστε με το προεδρικό αφήγημα, ο ίδιος αποτελεί τον «ενδιάμεσο» στο κυπριακό. Θέλει λύση σε αντίθεση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο αλλά σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί σκληρά και να φανεί άτεγκτος στις τουρκικές επιδιώξεις.

Είναι λοιπόν απόλυτο φαβορί λένε, αλλά αυτό το σύνδρομο του φαβορί μπορεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη παγίδα. Να οδηγήσει στον εφησυχασμό και εν πολλοίς στην αδιαφορία του ακροατηρίου του. Είναι όμως το πρόβλημα η αδιαφορία των πολιτών ή η δική του αδιαφορία;

Μία σειρά γεγονότων στην πιο κρίσιμη καμπή του προεκλογικού προκαλούν την εντύπωση ότι ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης αδιαφορεί για την επανεκλογή του.

Η παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματός του η οποία θα μπορούσε να σφραγίσει τη δυναμική του υπήρξε η απαρχή μίας προβληματικής προεκλογικής παρουσίας. Όχι μόνο για το στήσιμο δύο ωρών στο ακροατήριό του που ανέμενε να τον ακούσει, αλλά γιατί η δήλωσή του για την ΑΟΖ κατεχομένων ενίσχυσε την ανησυχία πολλών για το πώς σκέφτεται και πώς πρόκειται να λειτουργήσει την επομένη της επανεκλογής του. Χωρίς να θεωρήσει σκόπιμο ούτε πρέπον να ανακαλέσει μίλησε για σκόπιμη διαστρέβλωση.

Ακολούθησε η τηλεμαχία της Δευτέρας. Δεν είμαστε αφελείς να θεωρούμε πως οι πολίτες αναμένουν ένα debate για να αποφασίσουν ποιόν θα στηρίξουν. Αναμέναμε ωστόσο πως ο Νίκος Αναστασιάδης, λόγω της πείρας του και της άνεσης που του δίδει ο θεσμικός ρόλος να επικρατήσει με άνεση από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η εμφανής κόπωσή του αλλά και η προσήλωσή του στις σημειώσεις, προκάλεσαν αμηχανία για την παρουσία του, ακόμα και στον στενό περίγυρό του.

Κορύφωση μίας κακής προεκλογικής παρουσίας, η πρόσφατη γκάφα για το Σκοπιανό. Δεν ξέρουμε σε πόσες γκάφες και σε πόσες κακές παρουσίες μπορεί να καεί ένα φαβορί. Το σίγουρο είναι πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει δείξει και τον καλύτερο εαυτό του σε αυτό τον προεκλογικό. «Ένα ψηλό ποσοστό στον α’ γύρο των εκλογών είναι η απάντηση στις επικίνδυνες συνταγές για τη σταθερότητα της χώρας. Ψηλό ποσοστό στον α’ γύρο διασφαλίζει την επιτυχία στον β’ γύρο, έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου. Γι’ αυτό και θέλω να ζητήσω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή» έλεγε το πρωί της Τρίτης ο Νίκος Αναστασιάδης. Θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθεί, αν ικανοποιεί τον ίδιο η παρουσία του το τελευταίο διάστημα, αν αξίζει αυτή την ισχυρή εντολή της πρώτης Κυριακής. Αν αυτή η παρουσία θυμίζει σε κάτι τον παλιό καλό εαυτό του. Και αν πράγματι το πιστεύει, έμειναν μόνο λίγες μέρες. Τώρα είναι η ώρα να δείξει πως πραγματικά θέλει την επανεκλογή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:42

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X