ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα όραμα για την Ευρώπη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η τελευταία περίοδος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η οικονομική κρίση και το προσφυγικό κατέδειξαν τεράστιες αδυναμίες και παθογένειες. Ήταν αρκετά για να ενισχυθούν οι φωνές που θέλουν την Ε.Ε πέραν της ωραίας συνθηματολογίας να είναι αδύναμη στη λήψη αποφάσεων και ιδιαίτερα αναποτελεσματική.

Και αυτή η περίοδος είναι ίσως η κρισιμότερη για να αποδείξει η Ε.Ε πως μπορεί να αποτελέσει κάτι περισσότερο από ένα οικοδόμημα απρόσιτων τεχνοκρατών. Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έκανε την αρχή άλλωστε, καθώς στην ομιλία του μπροστά από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μίλησε για την ανάγκη περισσότερης Ευρώπης μίας σειράς δράσεων που θα ληφθούν και αλλαγής δομής ούτως ώστε η Ε.Ε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Το ζήτημα είναι ποιος θα τον ακολουθήσει σε αυτή την πορεία. Φαίνεται να προσβλέπει σε στήριξη στον Εμανουέλ Μακρόν καθώς ο ίδιος τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή του έδειξε έτοιμος να επαναφέρει τις αξίες αρχές της Ε.Ε. και να αποκρούσει μια και καλή το μεγάλο κύμα αμφισβήτησης που δέχεται από τους πολίτες.

Στην πρόσφατη ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν για τον ρόλο της Ευρώπης και το δικό του όραμα, πρότεινε να υπάρξει στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ένας κοινός προϋπολογισμός που θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ σε περίπτωση οικονομικής κρίσης. Για να μειώσει τις ανισότητες σε ολόκληρη την Ε.Ε., ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε μεγαλύτερη εναρμόνιση των φορολογικών πολιτικών της Ε.Ε. Για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη, ο Μακρόν μίλησε για μια ευρωπαϊκή υπηρεσία για το άσυλο, καθώς και για τυποποιημένα έγγραφα ταυτότητας της Ε.Ε ενώ παράλληλα πρότεινε μια κοινή ευρωπαϊκή δύναμη στρατιωτικής επέμβασης και αμυντικό προϋπολογισμό.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο το όραμα του Γάλλου Προέδρου, ασπάζονται κι άλλοι αρχηγοί κρατών μελών της Ε.Ε και κατά πόσο έχουν τη δύναμη να συμβάλουν σε μία ανασύσταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η Άγκελα Μέρκελ μπορεί να παρέμεινε στην εξουσία, ωστόσο τα πολιτικά δεδομένα αλλάζουν στη Γερμανία, και μπορούν να καταστούν ιδιαίτερα δυσοίωνα μπροστά στην όποια προσπάθεια αλλαγών στην Ε.Ε. Στη νέα γερμανική βουλή, θα βρίσκονται επτά κόμματα με πολλές διαφορές, ενώ η είσοδος των ακροδεξιών προετοιμάζει για σκληρές αντιπαραθέσεις, θέτοντας και τη Γερμανία στον κύκλο των παθουσών χωρών από τον λαϊκισμό.

Μία δυνατή Μέρκελ θα μπορούσε να αποτελέσει στήριγμα για το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν και δη για την ίδια την επιβίωση των αρχών της Ευρώπης. Ωστόσο οι σκεπτικιστές με τους οποίους ενδέχεται να συνεργαστεί όπως όλα δείχνουν η Γερμανίδα Καγκελάριος, δε δίνουν πολλά περιθώρια μεγάλων μεταρρυθμίσεων και μεγάλων οραμάτων.

Όπως όλα δείχνουν και παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις πως ο λαϊκισμός θα υποχωρούσε μετά την επικράτηση Τραμπ, η ενδυνάμωσή του σε μία χώρα όπως τη Γερμανία οφείλει να προβληματίσει. Η ψήφος στην ακροδεξιά υπήρξε μία ψήφος διαμαρτυρίας για τις πολιτικές της κας. Μέρκελ αλλά και αυτές που εφαρμόζει ή δεν κατάφερε να εφαρμόσει η Ε.Ε Αναμφίβολα, η απραξία της Ε.Ε, σε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων, εδώ πληρώνεται. Το αν θα καταφέρει να βρει τα πόδια της λαμβάνοντας έστω και εκ των υστέρων μέτρα ή αν έχει μάλλον χάσει το τρένο της αναδιαμόρφωσης, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση