ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εσύ τι ψήφισες στις προηγούμενες εκλογές;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ήταν το 2012, όταν ανακοινώθηκε η παρουσία του στενού συνεργάτη του Νικόλα Παπαδόπουλου Χρύση Παντελίδη στο εκλογικό επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα. Αυτή η κίνηση, τη στιγμή που επίσημη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν να συμπορευθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη, καταδείκνυε πως ο κ. Παπαδόπουλος έπαιρνε ευσχήμως θέση στις προεδρικές του 2018 και αυτή ήταν στο πλευρό του κ. Λιλλήκα. Άλλωστε, η παρουσία όλων των στενών του συνεργατών του στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Λιλλήκα, σφράγιζε μια και καλή τη συμπόρευση του τότε ανεπίσημου ΔΗΚΟ που ηγείτο από τον Νικόλα Παπαδόπουλο με τον Γιώργο Λιλλήκα.

Λίγες μέρες προηγουμένως, αίσθηση έκανε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και ιδιαίτερα στον ΔΗΚΟϊκό κόσμο, η τοποθέτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου στην εκπομπή του ALPHA, «ALPHA Politics», όταν ρωτήθηκε τι ψήφισε το 2013. «Εγώ ακολούθησα την απόφαση του κόμματός μου αλλά ο κ. Αναστασιάδης έχει απογοητεύσει τον ΔΗΚΟϊκό κόσμο αλλά και ευρύτερα την κοινωνία. Το έχω πει και δημόσια ότι έχω σεβαστεί την απόφαση (του κόμματος), παρά το ότι εγώ διαφώνησα τότε». Μία απάντηση, όχι ξεκάθαρη, αλλά που άφηνε να εννοηθεί πως στήριξε τον Νίκο Αναστασιάδη.

Το ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν ψήφισε τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά δούλεψε υπογείως για την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, είναι τοις πάσι γνωστό. Όχι μόνο στους ΔΗΚΟϊκούς κύκλους, που κάποιους τους είχαν παραινέσει να γυρίσουν την πλάτη στον Νίκο Αναστασιάδη, θυμίζοντας πως ο νυν Πρόεδρος πολέμησε τον Τάσσο, αλλά όλους τους πολιτικοποιημένους πολίτες. Και κάπως έτσι, κάποιοι είδαν σκωπτικά την απάντησή του, άλλοι αντέδρασαν έντονα, νιώθοντας προσβεβλημένοι από το δούλεμα του ΔΗΚΟϊκού προέδρου και υποψήφιου για την προεδρία. Είχαν, άλλωστε, προηγηθεί και οι βαρύγδουπες δηλώσεις του ότι θα πατάξει το παλαιοκομματικό και οικονομικό κατεστημένο, ασχέτως αν ο ίδιος είναι ο πρόεδρος ενός κόμματος άμεσα συνυφασμένου με το ρουσφέτι και την κομματική ταυτότητα, αλλά και γιος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και κραταιού δικηγόρου Τάσσου Παπαδόπουλου. 

Το ίδιο περίπου διάστημα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην πρώτη εν δυνάμει προεκλογική του παρουσία, όταν κλήθηκε να απαντήσει τι ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές του 2016, εκλογές που διεξήχθησαν ενάμιση χρόνο περίπου πριν, απάντησε πως δεν θυμάται.

Υπενθυμίζεται, πως όλο αυτό το διάστημα ο κ. Χριστοφίδης άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, έκανε λόγο για ρήξη με το κατεστημένο, το παλαιοκομματικό σύστημα, μιλούσε για διαφάνεια και υποσχόταν μια νέα σελίδα ελπίδας στην πολιτική ζωή του τόπου. Ένας άλλος μεσσίας που θα έβγαζε την κυπριακή κοινωνία από τον βάλτο. Χρειάστηκε βέβαια να δει πως τα ποσοστά δεν βγαίνουν για να πάρει παράταση το όραμά του για διάσωση του τόπου για την επόμενη πενταετία.

Το πολιτικό σύστημα βρίθει προσώπων, που στην προσπάθειά τους να εκλεγούν στο ανώτατο αξίωμα, εξήγγειλαν δεσμεύσεις και υποσχέσεις, αναδιαμόρφωσαν πλήρως το προφίλ τους και εν πολλοίς ξεγέλασαν την κοινωνία. Γι’ αυτό και οι πολίτες έχουν απογοητευτεί και έχουν γυρίσει την πλάτη στην κάλπη. Αναμένουμε από πρόσωπα τα οποία επικαλούνται την αλλαγή, πρόσωπα που υπόσχονται πως θα επιφέρουν ρήξη και θα προχωρήσουν σε τομές, στην ίδια την κοινωνία, να είναι λίγο πιο θαρραλέα στο να ομολογήσουν παλαιότερες επιλογές και πράξεις τους. Όταν οι ίδιοι ψεύδονται στα πιο απλά και εμφανή ζητήματα, όπως στο τι ψήφισαν σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, όχι μόνο υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, που κατά τα άλλα θέλουν να υπηρετήσουν, αλλά πρώτα και κύρια τον ίδιο τους τον εαυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση