ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:34
 

Γεφυρώνοντας το χάος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν ο Γιώργος Λιλλήκας αποκάλυπτε προ ημερών στην «Κ» την προσπάθεια εξαγοράς του προκειμένου να αποσυρθεί από το προεκλογικό παιχνίδι και φωτογράφιζε το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, προκάλεσε αίσθηση η σιωπή που επικράτησε στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά. Η έκπληξη έγκειται στο γεγονός ότι όσα ελέχθησαν έπλητταν καίρια τον βασικό αντίπαλό του και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πλήρως για να κερδίσει πολιτικούς πόντους. Χρειάστηκε να περάσουν 48 ώρες μέχρι ο Σταύρος Μαλάς να ξεκαθαρίσει πως δεν τον αφορούν οι εν λόγω καταγγελίες και να ζητήσει από τον Γιώργο Λιλλήκα να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, και η σιωπή της εκπροσώπου Τύπου του επιτελείου του Σταύρου Μαλά, της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία εντόπισε πρώτη το ατόπημα του Νίκου Αναστασιάδη για την ΑΟΖ αλλά οι καταγγελίες περί εξαγοράς την άφησαν αδιάφορη. Επέλεξε, ωστόσο, και ενόσω βοούσαν οι καταγγελίες Γιώργου Λιλλήκα περί εξαγοράς, να ανοίξει το ζήτημα παραίτησης του Κωνσταντίνου Πετρίδη και τον διορισμό ενός υπηρεσιακού υπουργού, στρώνοντας το χαλί και προσφέροντας το καταλληλότερο ίσως δώρο στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου για να στρέψει την ατζέντα αλλού.

Τα ίδια αργά αντανακλαστικά βέβαια δεν υπήρξαν με την ατάκα του Νίκου Αναστασιάδη στην «Κ» για τα «λεφτά της μαμάς». Ο Σταύρος Μαλάς μίλησε για ανηθικότητα γύρω από τις τοποθετήσεις του Νίκου Αναστασιάδη, δείχνοντας πως έχει ήδη βάλει πλώρη για συνεργασίες στον β’ γύρο; Την ίδια ευαισθησία του Σταύρου Μαλά σίγουρα δεν δείχνει απέναντι στον ανθυποψήφιό του ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος αντιλαμβάνεται πως οι εκλογές είναι α΄ γύρου και το μεγάλο στοίχημα είναι το εισιτήριο του β΄ γύρου. Για να γίνει αυτό, γνωρίζει καλά πως θα πρέπει να αποδομήσει πλήρως την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Εκεί οφείλονται και οι τελευταίες του τοποθετήσεις ότι ο Σταύρος Μαλάς είναι μεν καλός οικογενειάρχης αλλά εν πολλοίς ανίκανος πολιτικός.

Όσο και αν ο Σταύρος Μαλάς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο βάρκες, σκεπτόμενος άλλοτε τον α΄ γύρο και άλλοτε τις συνεργασίες για τον β΄ γύρο, διαφορετική τακτική φαίνεται να ακολουθεί το ΑΚΕΛ. Αν και το επιτελείο του κ. Μαλά θέλει να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με τα περί εξαγοράς, η τοποθέτηση του Άντρου Κυπριανού ότι κάποιοι υποψήφιοι δίνουν την εικόνα πως δεν θέλουν να κερδίσουν τις εκλογές αλλά να τις «αγοράσουν» ήταν ιδιαίτερα δηκτική. Έδειξε πως το ΑΚΕΛ δουλεύει εντατικά για τη συσπείρωσή του και την επανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματος. Έδειξε παράλληλα πως οι διαφορές ΑΚΕΛ-Νικόλα Παπαδόπουλου δύσκολα γεφυρώνονται.

Όπως όλα δείχνουν ΑΚΕΛ και Επιτελείο Σταύρου Μαλά έχουν διαμοιράσει ρόλους. Το ΑΚΕΛ ανέλαβε όλη τη βρώμικη δουλειά και την προσπάθεια συσπείρωσης για τον α΄ γύρο. Ο Σταύρος Μαλάς από την άλλη αποφάσισε να κρατήσει ένα προφίλ ατσαλάκωτο, παραμένοντας επικεντρωμένος στον β΄ γύρο.

«Μας χωρίζει χάος με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης», έλεγε ο Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξή του τον περασμένο Μάιο στο TVONE. Εμείς, πάντως, αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε όχι μόνο το ποιες, αλλά το πώς θα προκύψουν οι συνεργασίες και οι επαφές μεταξύ α΄ και β΄ γύρου και να δούμε κατά πόσο και ποιος τελικά θα καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο μερών. Αν γεφυρώνεται και αν μπορεί να πείσουν τον οποιοδήποτε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X