ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:00
 

Για μια ποιοτική παιδεία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αν εξαιρέσουμε τις υπερβολές συνδικαλιστών, όπως το να καταγγείλουν στην Αστυνομία τον Κώστα Χαμπιαούρη και τις δακρύβρεχτες δηλώσεις περί μακροχρόνιου αγώνα του Φίλιου Φυλάκτου και του Χάρη Χαραλάμπους θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πορεία της 28ης Αυγούστου έξω από το Προεδρικό αποτελεί μεγάλη επιτυχία και των ηγεσιών των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αλλά και των υπόλοιπων ανένταχτων εκπαιδευτικών.

Απέδειξαν πως ενωμένοι και λειτουργώντας συντεταγμένα μπορούν να προβληματίσουν και την πιο δύσπιστη μερίδα της κοινής γνώμης, ότι ίσως να μην αγωνίζονται μόνο για τα προνόμια και τα κεκτημένα τους. Η καλή τους οργάνωση φάνηκε και τη Δευτέρα. Όταν οργανωμένα, οι πλείστοι εκπαιδευτικοί, αναρτούσαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τρωκτικά, σχολικούς χώρους εργοτάξια μέχρι και ραγισμένους τοίχους στα σχολεία. Κίνηση που ενίσχυσε ότι ο αγώνας τους γίνεται για μία ποιοτική παιδεία και για την ασφάλεια και υγεία στα σχολεία.

Όλη αυτή η τάση ανάγκασε την κυβέρνηση, που μέχρι πρότινος διεμήνυε πως το κράτος δεν θα μετατραπεί σε συνδικαλιστικό φέουδο, να προχωρήσει σε σχετική αναδίπλωση μπροστά στις εξελίξεις αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν τα απεργιακά μέτρα. Στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν παρουσίασαν αλλαγές που επί της ουσίας οδηγούν στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά παραγκωνίζοντας και αποδυναμώνοντας τον υπουργό Παιδείας, προσπάθησαν να ικανοποιήσουν μέρος των συνδικαλιστών.

Το ζήτημα που μένει ανοικτό είναι το τι γίνεται τώρα στην Παιδεία. Ζητούμε μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας, που θα μπορεί να αναβαθμίσει το επίπεδο των μαθητών, προσφέροντάς του πολύπλευρες γνώσεις. Μεταρρύθμιση που θα πατάξει την παραπαιδεία, που δεν θα αποτελεί επένδυση. Ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα επιτευχθούν τα παραπάνω δεν έχει γίνει ούτε από τους κυβερνώντες ούτε από τους εκπαιδευτικούς. Αυτή τη συζήτηση θέλουμε να δούμε. Και σε αυτή τη συζήτηση θέλουμε τους εκπαιδευτικούς να δείξουν την ίδια θέρμη που έδειξαν το καλοκαίρι που πέρασε. Γιατί θυμόμαστε πως οι ίδιοι δεν αντέδρασαν σε μία σειρά άκρως πολιτικών ζητημάτων που αφορούσαν την παιδεία. Όταν για παράδειγμα ο πολιτικός τους προϊστάμενος έλεγε πως έχει κοινές θέσεις και αξίες με το κόμμα της Ακροδεξιάς. Θυμόμαστε καλά πως ουδέποτε αντέδρασαν στις παρεμβάσεις και στον εναγκαλισμό κράτους και Εκκλησίας, αλλά αντέδρασαν σήμερα όταν ο Αρχιεπίσκοπος κάλυψε πλήρως τον προστατευόμενό του υπουργό και τους απαξίωσε. Αλλά κυρίως δεν αντέδρασαν σθεναρά όταν στα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων έπαιρναν κάτω από τη βάση, αποκαλύπτοντας τη μεγάλη πληγή του εκπαιδευτικού συστήματος.

Μόνο έτσι θα αρχίσει και η κοινωνία να είναι λιγότερο καχύποπτη. Άλλοι με την κυβέρνηση που άνοιξε το θέμα εξορθολογισμού μέσω των σκανδάλων στον Συνεργατισμό και άλλοι με τους εκπαιδευτικούς ότι βγαίνουν στους δρόμους μόνο όταν πειράζουν τα συμφέροντά τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

«Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:10

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X