ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αφέλεια και η ψήφος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, κάποιοι αντιμετώπισαν το φαινόμενο με αμηχανία και άλλοι με αρκετή δόση αφέλειας. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι οι μεσημβρινές εκπομπές της τότε εποχής μας κατέκλυζαν από τις ιδιωτικές στιγμές του προβεβλημένου νεαρού και εμφανίσιμου στελέχους της Ηλία Κασιδιάρη που δεν θύμιζε σε τίποτα την εικόνα που είχαν πολλοί για την Ακροδεξιά. Υπήρξαν και τα κόμματα εκείνα που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μιας κάποιας συνεργασίας μαζί τους στο κοινοβούλιο, εάν χρειαζόταν.

Χρειάστηκε ένα on air χαστούκι, κάτι ξυλοδαρμοί αλλοδαπών αλλά κυρίως μία καταγγελία που ενέπλεκε στελέχη της Χρυσής Αυγής με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την πραγματικότητα του τι εκφράζει και τι εκπροσωπεί ένα ακροδεξιό κόμμα. Και παρά τα όσα έγιναν, η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να διατηρεί μέχρι σήμερα τα ποσοστά της.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της Κύπρου; Το ΕΛΑΜ εδραιώνεται μέρα με τη μέρα και ενισχύεται στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό. Την περασμένη Δευτέρα στην τηλεμαχία, ο πέμπτος υποψήφιος για την προεδρία δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ –του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο – Χρίστο Χρίστου.

Δεν θύμιζε σε τίποτα τη φιγούρα και την εικόνα που έχουν πολλοί για τους ΕΛΑΜίτες, καθώς απέφυγε τα κατάμαυρα και επέλεξε κουστούμι. Απέφυγε παράλληλα τις συγκρούσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως δεν θα είχε πρόβλημα να ψηφίσει ακόμα και γυναίκα για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πριν από την εμφάνισή του, είχε πάρει το θετικό πρόσημο από την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος της θρησκόληπτης κυπριακής κοινωνίας είχε άλλωστε εκφράσει παλαιότερα την ικανοποίησή του για την είσοδό του ακροδεξιού κόμματος στη βουλή υπογραμμίζοντας πως κάποιες θέσεις τους είναι κρυστάλλινες και τον εκφράζουν.
«Νομίζω ότι εάν η πυξίδα και ο γνώμονας των ενεργειών τους θα είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και αυτού του λαού, πιστεύω ότι θα πάμε καλά» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «έχουμε δημοκρατία, αυτή είναι η απόφαση του λαού».

Θα μπορούσε συνεπώς να αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα το ΕΛΑΜ και ο υποψήφιός του για την προεδρία; Μία μεγάλη μερίδα των πολιτών φαίνεται να υιοθετεί αυτή τη θέση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ΕΛΑΜ αναμένεται να λάβει πέριξ του 5-7% στις σημερινές εκλογές. Σύμφωνα πάλι με δημοσκόπηση της CYMAR, εάν διεξάγοντο αύριο βουλευτικές εκλογές, το ΕΛΑΜ θα ήταν τέταρτη δύναμη, αφήνοντας πίσω της την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, τη Συμμαχία Πολιτών και την Αλληλεγγύη. Το ότι στην ίδια δημοσκόπηση παρουσιάζεται πως το 30% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ είναι οπαδοί της λύσης, μεγαλύτερο δηλαδή από ό,τι στο ακροατήριο της Συμμαχίας Πολιτών και της Αλληλεγγύης καταδεικνύει πως οι Κύπριοι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί τι είναι και τι πρεσβεύει το ΕΛΑΜ.

Και σε αυτό ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει το υπάρχον πολιτικό και κομματικό σύστημα. Πέραν του Κυπριακού που δυσκολεύει και καταδεικνύει πως μία λύση είναι δύσκολο εγχείρημα, μιας οικονομικής κρίσης που γονάτισε τον καθένα, διεξάγεται παράλληλα μία προεκλογική εκστρατεία, χαμηλών προδιαγραφών. Με κατηγορίες περί προσπαθειών εξαγοράς, υπόσκαψης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χαρακτηρισμών και ύβρεων που οδηγεί τελικά σε ψήφο αφέλειας. Μία ψήφο σε ό,τι θεωρείται καινούργιο και αντισυστημικό, χωρίς να δίδεται σημασία στην επικινδυνότητά του.

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική και η ψήφος ακόμη σοβαρότερη. Τα λάθη και η αφέλεια με την οποία αντιμετωπίσαμε την ψήφο μας στο παρελθόν μας έχουν οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια για τα οποία πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Είναι καλό, λοιπόν, όσοι θα προσέλθουν στην κάλπη και βλέπουν με συμπάθεια το ΕΛΑΜ να γνωρίζουν τι ακριβώς πρεσβεύει. Πως ο υποψήφιός του, όχι μόνο παρευρέθηκε προ ημερών σε προεκλογική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, όχι μόνο υπήρξε φρουρός του Μιχαλολιάκου, αλλά αποτελεί το ίδιο και το αυτό με τη Χρυσή Αυγή.

Όση κι αν είναι συνεπώς η απογοήτευση που προκαλεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα ένα είναι το ερώτημα: Μπορεί η απογοήτευση και η πίκρα μας να επιλυθεί με το να επιβραβεύσουμε μία τέτοια υποψηφιότητα;

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X