ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αλληλεγγύη ως προσωρινό αντίβαρο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά να σταθεί αντίβαρο σε μία τέτοια ολική καταστροφή; Ίσως προσωρινά και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται. Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε αφελείς ούτε γραφικοί, αλλά την ίδια ώρα που ο Μητροπολίτης  Αμβρόσιος κατηγορούσε τον άθεο Τσίπρα για την πύρινη κόλαση και συνεπώς για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων από τη φονική πυρκαγιά, ένα κύμα συμπαράστασης από πρόσωπα και χώρες έδειξαν πως αυτή η ανθρωπιά και η αγάπη μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη, από τους πιο απρόσμενους τόπους.

Είναι μία ολόκληρη κοινωνία η οποία συνέβαλε με όποιο τρόπο μπορεί στην επόμενη μέρα της καταστροφής. Συγκεντρώνοντας χρήματα, τρόφιμα και ρούχα, αλλά και ανοίγοντας το σπίτι τους φιλοξενώντας τους πυρόπληκτους. Κινήσεις που δείχνουν πως η ανθρωπιά δεν χάθηκε. Η Ελλάδα όμως δεν ήταν μόνη σε αυτό το δράμα. Και η διεθνής κοινότητα προσπάθησε να βοηθήσει με τον δικό της τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση η κατηγορείται συχνά – και όχι αδίκως – ότι μετατράπηκε σε γρανάζι της γραφειοκρατίας ασκώντας πολιτική από τα γκρίζα κτήρια των Βρυξελλών, όμως σε αυτή την περίπτωση έδωσε το παρών της, καταδεικνύοντας πως η Ελλάδα έχει συμπαράσταση στο πένθος της. Η Κύπρος στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή, απέστειλε βοήθεια, οικονομική και όχι μόνο, ομάδα 65 δασοπυροσβεστών ταξίδεψε στην Ελλάδα, στην πληγείσα περιοχή. Μαζί με την Κύπρο όμως και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία, έδωσαν τη δική τους μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Και πολλά όμως στερεότυπα για κάποιους καταρρίφθηκαν. Ενδεικτική η στάση του Τούρκου και Ρώσου Προέδρου που εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν. Στο ίδιο πλαίσιο και η πρωτοφανής κινητοποίηση των Τουρκοκυπρίων. Όχι μόνο μέσω των δημοσιευμάτων τους που υπογραμμίζουν πως «ο πόνος σας, πόνος μας» αλλά και με οικονομική και άλλη βοήθεια  που έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ και η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συνέδραμε οικονομικά. «Ξένοι» που μένουν στην Ελλάδα, όπως Πακιστανοί και Αιγύπτιοι, μπήκαν μπροστά στη διάσωση και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη συνεπώς αποτελούν ένα κάποιο αντίβαρο στην ολική καταστροφή. Προσωρινό. Γιατί όταν θα κοπάσει η τραγωδία, η Πολιτεία θα πρέπει να απαντήσει αλλά και να κλείσει μία και καλή σειρά ερωτημάτων. Και κυρίως γιατί κάηκε και πάλι η Ελλάδα. Γιατί δεν είναι ο Ιούλιος ο μήνας των εθνικών μας τραγωδιών. Φταίει και η έλλειψη πρόληψης και ετοιμότητας. Ιδιαίτερα σε μία χώρα που έχει πάθει πολλά από τις μέχρι τώρα καταστροφικές της πυρκαγιές. Και που δυστυχώς δεν φαίνεται να έμαθε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση