ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Η σιωπή της ντροπής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την 1η Αυγούστου το 2012 στην πλατεία Συντάγματος νεαροί άνδρες και γυναίκες οι οποίοι φορούσαν τις γνωστές μαύρες μπλούζες μοίραζαν «πακέτο βοήθειας». Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, απευθυνόμενος σε μία μεγάλη ουρά φτωχικά ντυμένων πολιτών, ξεκαθάριζε πως η Χρυσή Αυγή, παρέχει τρόφιμα που έχουν παραχθεί στην Ελλάδα σε Έλληνες πολίτες. Και γι αυτό το λόγο οι συνοδοί του έλεγχαν ταυτότητες πριν δώσουν στους παραλήπτες μια πλαστική σακούλα με τρόφιμα.

Στις εκλογές που είχαν προηγηθεί του συμβάντος, το ακροδεξιό κόμμα συγκέντρωνε ποσοστό της τάξεως του 6,9% και δεκαοκτώ έδρες στο κοινοβούλιο. Χρειάστηκε να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα μία σειρά βίαιων επιθέσεων από στελέχη με τις εισαγγελικές έρευνες να στοιχειοθετούν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και να συλληφθούν ώστε η ελληνική κοινωνία να εκφράσει τον συγκλονισμό και τον αποτροπιασμό της.

Την Τρίτη, στα ΜΜΕ κυριαρχούσε η είδηση, ότι το ΕΛΑΜ μοίρασε μπουφάν σε άπορους μαθητές δημοτικού σχολείου στην Πάφο διαχωρίζοντάς τα σε ελληνόπουλα και μη. Κληθείς από το ΣΙΓΜΑ να σχολιάσει το περιστατικό ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδης, υπογράμμισε πως το κόμμα του διαχρονικά στηρίζει τους Έλληνες της Κύπρου. Όπως είπε «αυτοί που έχουν το πρόβλημα σήμερα, είναι οι συμπατριώτες μας, είναι οι Έλληνες της Κύπρου που μένουν άστεγοι. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι αλλοδαποί που βαφτίζονται ως μετανάστες ή δήθεν ως πρόσφυγες λαμβάνουν τεράστια κονδύλια».

Τα δύο συμβάντα είναι απλώς τυχαία της κοινής τους δράσης και σκέψης. Υπάρχουν πολλά άλλα παρόμοια και εναπόκειται σε κάθε ένα σοβαρά σκεπτόμενο άνθρωπο να εντοπίσει τις ομοιότητες και να αντιδράσει προτού να είναι πολύ αργά. Γιατί δεν πρόκειται για καλά παιδιά με σκληρές θέσεις στο κυπριακό, αλλά πρόσωπα που προωθούν τον ρατσισμό και το μίσος. 

Να αντιδράσει όμως, με ποιόν τρόπο η κοινωνία απέναντι στον φασισμό; Το τελευταίο διάστημα αναπαράγεται η συζήτηση του αν τα ρατσιστικά κινήματα θα αποδομηθούν με την αδιαφορία ή με τη σύγκρουση. Οι θιασώτες της αδιαφορίας, αναφέρουν πως με τη σύγκρουση τα μορφώματα αυτά ενδυναμώνονται. Διαφωνούμε. Η αδιαφορία, αποτελεί την απαρχή όλων των κακών της κοινωνίας μας. Γιατί όταν μία κοινωνία γυρίζει την πλάτη στις ντροπιαστικές διαμαρτυρίες των κατοίκων του Ζυγίου, όταν κλείνει τα μάτια στις επιθέσεις μεταναστών και Τουρκοκυπρίων, όταν μία κοινωνία που συνδέει την ιστορία της με την προσφυγιά αποδέχεται σιωπηρά την ιδεολογία της φυλετικής ανωτερότητας, μέσω μπουφάν τροφίμων και πακέτων βοήθειας γίνεται συνένοχη στο έγκλημα του ρατσισμού και του φασισμού. 

Και γίνεται συνένοχη σε αυτό το έγκλημα διαπερνώντας με τη σιωπή της στα παιδιά της το μήνυμα πως θα πρέπει να νιώθουν ανώτερα από άλλα λόγω της καταγωγής τους. Ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται με τον ύπουλο τρόπο, στο όνομα κατά τα άλλα της αγάπης και της προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X