ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και η λαϊκή ετυμηγορία;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσε και επισήμως μέσω ανάρτησής του στο twitter την κατάργηση της υποχρεωτικής ψηφοφορίας. «Η ψήφος αποτελεί την έκφραση, βούληση του πολίτη να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία και σε μία δημοκρατία. Η βούληση πρέπει να είναι ελεύθερη και όχι να αποτελεί υποχρέωση ή να ποινικοποιείται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε και η απόφαση του εκλογοδικείου να κηρύξει άκυρη την εκλογή του βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιώργου Παπαδόπουλου και να θέσει ζήτημα αναπληρωματικών εκλογών.

Και τα δύο γεγονότα βασίζονται σε ένα κοινό παρονομαστή: τον σεβασμό στη λαϊκή βούληση και τη λαϊκή ετυμηγορία. Αν ο πολίτης θεωρήσει ότι αξίζει η εκλογική διαδικασία, μπορεί να συμμετέχει. Αν όμως θεωρεί πως η εκλογική διαδικασία όπως διεξάγεται εμπαίζει τη νοημοσύνη του τότε έχει κάθε δικαίωμα να απέχει.

Όταν η Ελένη Θεοχάρους διεκδικούσε κοινοβουλευτική έδρα ως επικεφαλής του Κινήματος Αλληλεγγύη τον περασμένο χρόνο, κατάφερε να εξασφαλίσει 6000 περίπου ψήφους. Έναν πολύ σημαντικό αριθμό ψήφων σε αντίθεση με τον διάδοχό της, τον Γιώργο Παπαδόπουλο που συγκέντρωσε μόλις 767 ψήφους. Αυτή η μεγάλη διαφορά στις ψήφους των δύο προσώπων, καταδεικνύει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων που εισέπραξε η κα. Θεοχάρους δεν ήταν αποτέλεσμα των θέσεων και αρχών που εξέφραζε η νεοσυσταθείσα Κίνηση Αλληλεγγύη, αλλά καθαρά προσωπικοί. Αν ήταν ψηφοφόροι που στήριζαν τις θέσεις και τις αρχές της Αλληλεγγύης, τότε θα στήριζαν και κάποιον άλλον υποψήφιο της Κίνησης και όχι αποκλειστικά την επικεφαλής της Κίνησης. Χιλιάδες πολίτες, συνεπώς, οδηγήθηκαν στην κάλπη για να ανταμείψουν με μονοσταυρία την κα Θεοχάρους γιατί προφανώς εκτιμούσαν το πολιτικό και κοινωνικό της έργο.

Παρά τη λαϊκή βούληση, η κα Θεοχάρους επέλεξε να παραμείνει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και γι’ αυτή της την απόφαση έχει κριθεί από το πολιτικό σύστημα είτε θετικά είτε αρνητικά. Το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσο ο κ. Παπαδόπουλος λαμβάνοντας την κοινοβουλευτική έδρα ικανοποιεί το λαϊκό αίσθημα.

Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής κατά τη μονοετή παρουσία του στα έδρανα έχει γίνει γνωστός μόνο για το γεγονός ότι χαρακτήρισε από το προεδρείο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ως «Εφιάλτες» εξαιτίας του ενωτικού νόμου και παραμένουμε στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι η παρουσία του στην βουλή ήταν αποτέλεσμα εσωκομματικής συνδιαλλαγής που εξευτέλισε παρά να ικανοποιήσει τη λαϊκή βούληση.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο η απόφαση του εκλογοδικείου θα επαναφέρει το περί δικαίου αίσθημα, με δεδομένο ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ προτίθενται να στηρίξουν στις αναπληρωματικές εκλογές τον βουλευτή της Αλληλεγγύης για λόγους «ηθικής τάξης». Θέλουμε ωστόσο να πιστεύουμε πως αυτή η απόφαση θα αποτελέσει ένα πρώτο μάθημα για τους κομματικούς ταγούς και τους κομματικούς μηχανισμούς. Μάθημα που καταδεικνύει πως ο εξευτελισμός και η αδιαφορία απέναντι στην λαϊκή βούληση και ετυμηγορία έχει συνέπειες. Τέτοια περιστατικά και τέτοια γεγονότα, απογοητεύουν σφόδρα όποιον σκέφτεται ελεύθερα και απομακρύνουν έτι περαιτέρω τους πολίτες από την κάλπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X