ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάποιος να μας προσέχει

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν βγήκε στην επιφάνεια το σκάνδαλο Σνόουντεν, με τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες γύρω από τις παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών που δημοσιοποίησε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος, προκλήθηκε μείζον ζήτημα ανάμεσα στους ανυποψίαστους Αμερικανούς αλλά και πλήγμα στην πολιτική πορεία του Ομπάμα. Κάπως έτσι άρχισε να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και οι συζητήσεις για το διαχρονικό βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ «1984» για τον απόλυτο έλεγχο ενός κράτους «Μεγάλου Αδελφού» απέναντι στους απαθείς πολίτες που παρακολουθούσαν με αδιαφορία τη ζωή και τη σκέψη τους να ελέγχεται και να καταστρατηγείται. Ακόμα και στην Κύπρο υπήρξε σωρεία συζητήσεων και αντιπαραθέσεων για τις παρακολουθήσεις στις ΗΠΑ και το ζοφερό μέλλον για την ιδιωτικότητα και την ελευθερία σκέψης.

Την προηγούμενη Τρίτη σε ένα Εθνικό Συμβούλιο πλήρες εξελίξεων και έντονων διαφωνιών, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε, μάλλον εν βρασμώ, την αποκάλυψη ότι οι κινήσεις και οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του παρακολουθούνται από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το όλο ζήτημα διέρρευσε αναπόφευκτα στον Τύπο, εγείροντας ερωτήματα για το αν όντως η ΚΥΠ παρακολουθεί πολιτικούς αρχηγούς. Έκλεισε βέβαια συνοπτικά όταν το Προεδρικό και κυρίως ο κ. Κυπριανού επιχείρησαν να βάλουν τελεία στο όλο ζήτημα την επόμενη μέρα. «Ποτέ δεν έθεσα δημόσια ζήτημα που αφορά την ΚΥΠ», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ενώ τις προηγούμενες μέρες δεν ήθελε να μπει σε διαδικασία περαιτέρω συζητήσεων. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, που για το παραμικρό διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και κατακεραυνώνουν, επέλεξαν να κινηθούν σε χαμηλούς τόνους και να μη δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο όλο ζήτημα.

Πώς και γιατί ένα τέτοιο θέμα αποσιωπήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες όμως; Το ζήτημα παρακολούθησης πολιτικών προσώπων δεν είναι ένα ζήτημα που σήμερα αποκαλύπτεται. Ούτε αποτελεί νέα εξέλιξη πραγμάτων. Πολλά είχαν ειπωθεί επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη για την αναβίωση του Μεγάλου Αδελφού και άλλα τόσα επί Τάσσου Παπαδόπουλου λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2008. Παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογραφικών κύκλων που άφηναν να διαρρέουν με μεγάλη ευκολία ως μία τακτική να καταδείξουν την ισχύ τους. Βεβαίως και για το ΑΚΕΛ είχαν λεχθεί πολλά για τον ρόλο της Επαγρύπνησης, απέναντι σε κομματικά στελέχη, κάτι που δεν αφήνει το κόμμα άμεμπτο.

Αυτή ακριβώς η προϊστορία παρακολουθήσεων και κατασκοπείας φαίνεται να ώθησε τους σημερινούς πολιτικούς πρωταγωνιστές στο να αποσιωπήσουν την όλη ιστορία διακριτικά και αποτελεσματικά. Φαίνεται πως δεν συμφέρει κανέναν να ανοίξει ένα τέτοιον κύκλο αντιπαράθεσης, καθώς όλοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν εμπλακεί σε παρόμοιες διαδικασίες.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια είναι η δική μας στάση ως κοινωνία. Από την Τετάρτη έχει αποκαλυφθεί ότι ένας πολιτικός αρχηγός καταγγέλλει την παρακολούθησή του και κανείς δεν έχει αντιδράσει. Άλλοι γελάνε σκωπτικά και άλλοι αδιαφορούν πλήρως. Η ουσία είναι πως σε άλλες κοινωνίες η αποκάλυψη παρακολούθησης πολιτικών προσώπων αναδεικνύεται ως μείζον ζήτημα που μπορεί να ρίξει κυβερνήσεις. Και αυτό γιατί ένα βασικό στοιχείο της δημοκρατίας, αυτό της ελεύθερης έκφρασης και των προσωπικών δεδομένων καταργούνται πλήρως.

Σε μία κοινωνία που οι βασικές ελευθερίες καταστρατηγούνται αλλά κυρίως σε μία κοινωνία έτοιμη να αποδεχτεί με τον πλέον εύκολο τρόπο ότι πρόσωπα παρακολουθούνται και συζητήσεις καταγράφονται παρουσιάζουν στοιχεία βαθιάς παθογένειας και σήψης.

Δεν είμαστε αφελείς για να πέφτουμε από τα σύννεφα μπροστά από τις αποκαλύψεις του γ.γ. του ΑΚΕΛ. Θα έπρεπε, ωστόσο, να έχουμε τα κατάλληλα αντανακλαστικά για να αποτρέψουμε τον πλήρη έλεγχο της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων. Έστω να ταρακουνηθούμε. Το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις του Άντρου Κυπριανού θεωρήθηκαν για κάποιους «περσινά ξινά σταφύλια» και για άλλους επιβεβαίωση σεναρίων, δεν περιποιεί τιμή σε μας. Καταδεικνύει με τον πλέον εμφανή τρόπο πως η χειραγώγηση της σκέψης είναι προ των πυλών και πως ο καθένας από μας είναι έτοιμος να συμβιβαστεί με κατασκοπείες, κοριούς και Μεγάλους Αδελφούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Η ποταποτητα καποιων δικαστων φαινεται και απο την κίνηση αγωγης εναντιον του κρατους οταν τους απεκοψε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  08:10

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Άμαν ε...... η ρκα έβαλε τζιαί ρομανίσι!»
XXX  |  08:03

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X